Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.12.2012.
05:32
D. Đorđević - Vesti A

Đaci mamurni od rakije

Deca su pre Drugog svetskog rata, čim bi malo stasala, dobila zaduženje da čuvaju stoku. Tako je pastir pre škole bio i Voja Jović, danas poznatiji kao Karlo Veliki, zbog gabarita. Od pastirskog štapa spasao ga je očev prijatelj Janja Stojković, žandarmerijski podnarednik.

Učitelji prošle godine proslavili 60 godina mature
 


- Jednom prilikom Janja me je naterao da nešto pročitam i prepričam i oduševio se. Rekao je mom ocu: "Ovo dete mora da nastavi školovanje u Vranju, ja ću da snosim sve troškove, a ti ćeš da mi to odradiš na poljoprivredi." To se pročulo po selu i učitelj je odmah počeo posle nastave dopunski da radi sa mnom srpski jezik i račun - seća se 85-godišnji Voja, koga je cela Poljanica na jugu Srbije zapamtila je kao svog učitelja i prosvetitelja.

PRVACI NAZDRAVLJAJU
- Prvo učiteljevanje bilo je 1950. godine u planinskom selu Koćura, gde se jedva dolazilo konjem ili volovskom zapregom. U dva razreda bilo je 80 đaka. Ono što je morao da obrađuje pored redovne nastave bile su teme iz života koje su nametali sami učenici.


- Sećam se, pitao me je đak Voja Jovanović: "Učitelju, istina li je da će u raspeti petak da bude prečis (smak) sveta?" Čekali smo da prođe raspeti petak i da im objasnim suštinu praznoverja. Najviše se verovalo u vampire i sotone, jedva sam učenike predavanjima i praktičnim dokazima razuverio da oni nisu pojeli psu glavu, i nogu kozi, već vuk - seća se Voja učiteljskih dana.


- Muku sam mučio dok sam učiteljevao u selu Mijovcu. Bilo je to 1953. Primetio sam da decu ne interesuje škola, a ono što me je začudilo bilo je da su ili previše vesela ili previše mrzovoljna. Hteo sam da dokučim šta se to dešava u njihovim glavama - počinje priču Voja, koji je zbog telesnog gabarita dobio nadimak Karlo Veliki.
Svoju dilemu rešio je kada je kod jednog od domaćina otišao kad mu se rodilo dete.


- Dok sam sedeo sa domaćinom, čuo sam pesmu i žagor u susednoj sobi. Imao sam šta da vidim, deca, moji đaci, okupljeni oko sofre nazdravljivali su rakijom jedni drugima uzvikom: "Živ si, zdrav si!" Pili su kao odrasli, a imali su od sedam do 10 godina - kaže Voja.

BITKA SA KAPLJICOM
Sutradan je došao u školu i naredio svima da napišu na praznom listiću, bez potpisa, da li piju ili ne. Kad je kasnije video šta su napisali, shvatio je da 70 odsto njih redovno pije rakiju. Onda je krenuo sa predavanjima o štetnosti alkohola, donosio im crteže kao izgledaju srce, jetra, pluća alkoholičara, pričao koje ih bolesti čekaju, koliki je životni vek.


- Predavanja su bila svakodnevna i uspeo sam da broj ljubitelja kapljice među decom od prvog do četvrtog razreda osnovne škole svedem na minimum. Nastavilo je da pije njih 5-6, od preko 60 koliko ih je bilo - navodi Voja.


Početkom 60-ih godina prošlog veka u školi u Vlasu je bilo više od 600 đaka, a u celoj Poljanici oko 1.500.


- U to vreme od hladnoće dobijem zapaljenje pluća, a onda tuberkulozu. Bio sam šest meseci u sanatorijumu u Surdulici i zalečio sam se, ali nisam više hteo da budem blizu dece i zaposlio sam se kao referent u Zavodu za zapošljavanje u Vranju. Tu sam bio do 1978. godine, a potom se zaposlio kao komercijalista u "Nolitu" i tu radio do penzije - kaže Voja.


Danas penzionerske dane provodi u Golemom Selu sa suprugom Viktorijom, s kojom je u srećnom braku 54 godine.
 

Vaspitni šamari
Voja Jović je službovao u mnogim planinskim selima, a u Roždacima ga je čekalo 60-ak đaka do četvrtog razreda.
- Video sam da je najnedisciplinovaniji đak Jova Ivanović, koji je prebijao ostalu decu. Pozvao sam ga samog u susednu prostoriju i opalio mu nekoliko šamara, koji su imali uticaja. Jova je postao primeran đak, a i ostali po ugledu na njega. Kasnije sam ga sreo u Vranju. "Učo, zahvaljujući vama postadoh i ja učitelj", reče i izljubi me. Čuo sam da potom bio i direktor škole negde na Kosovu - priča Voja.

 

Ujdurma staraca
O smaku sveta raspredali su stariji žitelji Koćure kojima su sinovi zbog alavosti branili piće i bolju hranu, koju su zaključavali u ostavu.
- Oni bi potom izmišljali priče o smaku sveta i govorili: "Dajte, iznesite da popijemo i pojedemo što je najbolje jer ovo su poslednji dani" - kaže Voja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online