Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 16.12.2012.
14:33
Srna A

Krajišnici obeležili 21 godinu Republike Srpske Krajine

U Beogradu je danas održana Skupština Republike Srpske Krajine u progonstvu, kojom je obeležena 21. godina od osnivanja RSK.

Foto - ilustracija: Knin je nekada bio sedište Republike Srpske Krajine
 

Na sednici su usvojene tri rezolucije - o pravu srpskog krajiškog naroda da obnovi RSK, o ukidanju Haškog tribunala i prekidanju svake saradnji sa tim sudom, te o kažnjavanju ratnog zločina genocida nad Srbima u Hrvatskoj.

Predsednik ove skupštine Rajko Ležajić rekao je danas Srni da će ovi predlozi rezolucija biti poslati skupštinama Srbije i Republike Srpske na usvajanje.

Ležarić kaže da Srbi iz Hrvatske, pre svega, traže da im se vrate prava koja su imali do 1990. godine, kada su ih Hrvati na silu i majorizacijom izbacili iz ustava, odnosno traže da im se vrati pravo državotvornog i konstitutivnog naroda u Hrvatskoj i sva ostala oduzeta prava, kao i teritorija.

Hrvati prisvojili srpski jezik

Na skupu je naglašeno je da su Hrvati u Hrvatskoj prvo prisvojili srpski jezik, koji je nazvan hrvatskim, a u stvari je to jezik Vuka Karadžića.

Posle toga, kako su istakli učesnici, Hrvati u Hrvatskoj su prisvojili i srpsku ličku crvenu kapu sa devet resa koje predstavljaju devet Jugovića i crnim obodom koji predstavlja žal za Kosovo, a potom i srpsku ojkaču, a sada su počeli da prisvajaju i pismo, nazivajući ga "hrvatskom ćirilicom".

"Tražimo da se ukine Haški tribunal, jer nije sud, nego ispostava NATO pakta i četvrtog nemačkog Rajha oličenog u EU. Oni sude samo Srbima, a svi ostali zločinci nisu kažnjeni", rekao je Ležajić, navodeći da Srbi nisu započeli rat, nego su bili napadnuti svuda u bivšoj Jugoslaviji.

Ležajić pojašnjava da se trećom rezolucijom traži kažnjavanje ratnog zločina nad Srbima u RSK i Hrvatskoj i to ne samo hrvatskih generala, nego i države Hrvatske, jer je to bio zločinački poduhvat hrvatske države i rukovodstva.

"Taj zločin nije bio samo u "Oluji", koja je bila vrh ledenog brega. Taj zločin je krenuo 1990. godine od izbacivanja Srba iz Ustava Hrvatske", rekao je Ležajić i dodao da nije proterano 250.000 Srba, nego 800.000.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj je živelo oko 600.000 onih koji su se izjašnjavali kao Srbi i oko 400.000 onih koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni, a u stvari 95 odsto njih su bili Srbi.

On kaže da je u Hrvatskoj živelo između 950.000 i milion Srba i da ih je proterano oko 800.000, te dodaje da su danas Srbi u Hrvatskoj "manji od makovog zrna" i da bi oduzimanje ličnih karata izbeglim Srbima značilo nastavak etničkog čišćenja.

"Oni su popalili 20.000 srpskih kuća, obnovili su jedva 20 odsto i sad nas uslovljavaju da to platimo. Naš stav je jasan – oni nama Krajinu moraju vratiti u onakvom stanju kakvom su je našli pre rušenja", rekao je Ležajić, koji je ujedno vršilac dužnosti predsednika RSK.

Sednici je prisustovalo oko 100 nekadašnjih osnivača i članova Skupštine RSK, među kojima predsednik Vlade RSK u progonstvu Milorad Buha, a kao gost nekadašnji visoki funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović.

Na skupu je istaknuto da je 20. vek obeležen genocidom nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svetskom ratu i da je RSK nastala kao nasušna potreba srpskog naroda u Hrvatskoj da bi sačuvao "živu glavu".

Učesnici su podsetili na formiranje RSK, koje je počelo 1990. godine, posle pojave šahovnica i pobede HDZ-a u Hrvatskoj na višestranačkim izborima.

Posle toga došlo je do osnivanja SDS-a, zatim Zajednice šest srpskih opština Severne Dalmacije i Like, pa do održavanja Velikog Sabora i osnivanja SAO Krajine 19. decembra 1990. godine, i na kraju osnivanja RSK 19. decembra 1991. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.12.2012. 14:37
Одмах да се једногласно усвоји ова резолуција у парламенту Републике Српске, за Србију не знам.
Nedelja 16.12.2012. 17:12
Samo tako Braco Krajisnici,sve najbolje cestitke organizatorima Skupstine.Niste sami.
Sreda 05.06.2013. 09:52
republika srpska krajina ima nekoliko svojih predtsavnika u svetu,razmatra se predlog da svi srbi srpske krajine dobiju svoj maticni/rodni/list izdat od strane republike srpske krajine,a razmatra se i predlog da se stampaju dokumenta i da se svaki koji se oseca srbinom srpkse krajine,ima svoja dokumenta,koja mu predtsvaljaju njegovo pravo odakle i sta je .predlog je na usvajanju,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online