Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 31.08.2015.
05:46
Lj. M. - Vesti A

Mileta Mrkšića ispratili zemljaci sa Korduna

Na beogradskom groblju Lešće, bez državnih i vojnih počasti kojih su lišeni haški osuđenici, u krugu porodice, kolega i prijatelja sahranjen je general major Mile Mrkšić. Poslednji komandant Srpske vojske Krajine (uz tu dužnost, na koju je postavljen nekoliko meseci pre "Oluje", komandovao je Gardijskom brigadom JNA i korpusom specijalnih jedinica VJ) umro je u zatvoru u Lisabonu gde je služio kaznu za ratni zločin na koju ga je osudio Haški tribunal kome se Mrkšić dobrovoljno predao 2002.

Fonet/AP
Do poslednjeg dana se nadao da će ga pustiti da umre u Srbiji: Mile Mrkšić

Sahrani su prisustvovali i bivši načelnici Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga i Dragoljub Ojdanić.

- Mrkšić je verovao da će posle dvotrećinski izdržane kazne biti oslobođen. S tim uverenjem je i umro mesec dana pre očekivane slobode - rekao je general Miodrag Panić i konstatovao da je Mrkšić preminuo jer je država Srbija, koja ga je poslala u Hag, zaboravila na njega, kao što ga je zaboravio i Haški tribunal.

Glasovi kukavica

"Posle pada RSK, oni od kojih je stvarno zavisilo da li će SRJ, po važećem ratnom planu Drina uputiti za odbranu Krajine devet brigada, uputili su glas da je kriv Mrkšić. Sramno, ljigavo, podlo kukavički! Znači, RSK je imala snage da se odbrani, ali Mrkšić nije hteo?! Da, hteo je da mu majka i brat s familijom, zajedno s mojom familijom budu dva dana opkoljeni u koloni pred Dvorom", ogorčeno je konstatovao Novaković.

- Kao da su želeli da umre da se ne bi oglašavao po pitanju nejasnoća oko dešavanja u Vukovaru, u Hagu i u zatvoru u Lisabonu - ogorčen je bio Mrkšićev saborac Panić.

Mrkšićevi zemljaci sa Korduna oprostili su se od njega na komemoraciji na kojoj je govorio general Mile Novaković. On je podsetio da je Mrkšić krajem leta 1991. pokušao da sa Gardijskom brigadom izvrši vojni udar i smeni načelnika Generalštaba i tadašnjeg ministra vojnog Blagoja Adžića i Veljka Kadijevića zbog njihovog pasivnog držanja.

- Izolovao je obojicu i ponudio jednom generalu, čestitom čoveku da preuzme dužnost, ali se on uplašio i odbio. Za osvetu, Mrkšićeva brigada je sutradan upućena u Vukovar - otkrio je Novaković.

On se osvrnuo i na Mrkšićevu presudu.

- Osuđen je, iako u presudi nema da je on učinio ili naredio bilo kakav ratni zločin, niti da su ga izvršili pripadnici njegove jedinice. Učitano mu je kao krivica nečije naknadno razumevanje šta je trebalo da uradi. U suštini, osuđen je zbog toga što je kasnije postao poznat po dužnosti poslednjeg komandanta Srpske vojske Krajine da bi tobožnja srpska krivica bila potvrđena - ocenio je Novaković i podsetio da je Mrkšićeva porodica godinama bila izložena maltretiranju, a on nebrizi države.

Sudije gluve na vapaje

Marija Mrkšić, generalova kćerka, navela je u oproštajnom govoru da je porodica brojala dane do njegovog povratka - 15. septembra ove godine. Ona je ponovila da je njen otac primljen u bolnicu zbog astme, a četiri dana kasnije umro - od raka.

- Ne znamo koga sve nije bilo briga za tvoje zdravlje, niti nas interesuje, samo znamo ko je bio u obavezi da brine. U teškim i neljudskim uslovima, do poslednjeg trenutka, verovao si da će te pustiti da umreš u Srbiji, među najvoljenijima. Moramo da ti kažemo da su se oni koji su ti sudili, oglušili na tvoje vapaje - rekla je Marija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.08.2015. 06:35
Нека ти је вечна слава мој команданте , велика ми је част што сам те познавао и што си ми био командант када смо стварали РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. СЛАВА ТИ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online