Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 15.12.2012.
09:19
Beta, Danas A

"Možemo i sutra da započnemo pregovore"

Potredsednica Vlade SrbijeSuzana Grubješić rekla je da je uverena da će Evropska unija, u prvoj polovini iduće godine, tokom predsedavanja Irske, utvrditi datumu početka pregovora sa Srbijom o njenom prijemu u EU.

ONiko nije ni očekivao da će pregovori o pridruživanju Srbije početi već sada
 

Radio Televizija Srbije (RTS) je jutros prenela iz Brisela razgovor sa Suzanom Grubješić koja je rekla da je Srbija na ovonedeljnim sastancima EU pohvaljena zbog napretka poslednjih meseci na polju evropskih integracija, ali je i ukazano da treba da nastavi reforme.

"U zaključcima (sa ministarskog sastanka EU) se daje vremenski okvir, tačno se navodi da bi za Srbiju tokom prvog polugodišta narednog predsedavanja trebalo da se otvore pregovori. Irska predsedava od 1. januara do kraja jula i, ukoliko nastavimo sa reformama i dijalogom sa Prištinom, s punim pravom očekujemo otvaranje pregovora", rekla je Grubješić u intervjuju za RTS.

Po njenim rečima, Srbija je spreman da "sutra" otpočne pregovore ukoliko se to do nje zatraži.

"Usvojili smo akcioni plan iz oktobra ove godine koji važi do septembra naredne godine, formirano je nacionalno koordinaciono telo,35 stručnih grupa stalno radi i mi smo spremni da otvorimo pregovre ako treba i sutra", izjavila je Grubjesić.

Ona je istakla da otvaranje pregovora zavisi od primene dogovora sPrištinom, kao najvažnijeg političkog pitanja i dodala da će i sever Kosova uskoro biti glavna tema razgovora srpskog i kosovskog premijera.

"Sever Kosova se oduvek pominjao. Kada se kaze: 'Priznajte realnost', misli se i na sever Kosova koji će sigurno biti tema političkog dijaloga jer se samo tako može doći do održivog rešenja", rekla je Grubjesić.

Posebno je pomenula mart, kada se očekuje izvestaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Čekaju nas godine pregovaranja o 35 poglavlja

Grubješić smatra da je normalno da posle prijema Hrvatske u EU dolazi do izvesne pauze. Ona takođe smatra i da nema razloga za brigu zbog poruke nemačke kancelarke Angele Merkel."Nijedna zemlja kandidat, uključujući Srbiju, nije pred samim vratima EU, čekaju nas godine pregovaranja o 35 poglavlja", kaže Grubješić za Danas, komentarišući izjavu Angele Merkel da EU u ovom momentu neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa državama kandidatima.

Nemačka kancelarka je predstavljajući vladinu deklaraciju poslanicima Bundestaga kazala da će "Hrvatska najverovatnije polovinom 2013. postati nova članica EU", ali da prema njenom mišljenju "još nije došlo vreme za donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa drugim državama".

Šefovi država i vlada EU podržali su juče u Briselu zaključke ministara spoljnih poslova o proširenju Unije, uključujući odluku da preporuče mogućnost otpočinjanja pregovora o članstvu Srbije u periodu izmedju 1. januara i 1. jula 2013. godine.

Povodom potvrde zaključaka o Srbiji, Suzana Grubješić ocenjuje da takav ishod ne predstavlja iznenađenje.

"Niko nije ni očekivao da će pregovori o pridruživanju Srbije početi već sada. Ipak, dobili smo vremenski okvir, odnosno naznačeno je da to može da se dogodi za vreme narednog predsedavanja, a uslovi su ostali isti kao i u zaključcima Evropskog saveta iz decembra prošle godine i odnose se na vidljiv i održiv napredak u dijalogu", kazala je ona.

POVEZANE VESTI

Subota 15.12.2012. 09:37
"Niko nije ni očekivao da će pregovori o pridruživanju Srbije početi već sada. Ipak, dobili smo vremenski okvir, odnosno naznačeno je da to MOŽEda se dogodi za vreme narednog predsedavanja, a uslovi su ostali isti kao i u zaključcima Evropskog saveta iz decembra prošle godine i odnose se na vidljiv i održiv napredak u dijalogu", kazala je ona. МОЖЕ ! Читаш ли ти глупава тето шта пишеш? АКО ЧИТАШ, ОДАКЛЕ ТИ ТОЛИКИ ЕНТУЗИЈАЗАМ? Или нас, као сваки шпијунчина, бесрамно мажеш или си стварно толика будала!
Subota 15.12.2012. 11:12
Ima nas svakakvih ali zasto bas najtupaviji da imaju "srece" i svakodnevno dugogodisnje lupetaju o EU. Ajde sto producenti skarta loze narod sa reklamama ali ovi "loze" narod sa EU reklamom dok je poznato i vidljivo da je citav svet u krizi i nestasici resursa, bankrotima daleko jacih drzava, javno izjavljenim recima da je STOP u prosirenju EU...a plodna zemlja sa resursima Srbiji trune pod nogama!? Paradoks ili urodjena lenjost kod mnogih...videcemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online