Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 13.12.2012.
16:08
B92, Beta A

Privrednici predali protestno pismo Euleksu

Šestočlana delegacija privrednika sa severa Kosova ponovo je danas na prelazu Jarinje od Euleksa zatražila poštovanje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ali im je predstavnik misije EU kazao da će o tome biti odlučeno u Briselu.

Privrednike sa Jarinja slali na carinjenje u južnu Mitrovicu

Pismo privrednika predato je zvaničniku Euleks carine Gafiju Menu, uz upozorenje da prištinske vlasti i EU krše dogovoreno za prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

"Tražili smo da sva roba koja je namenjena severu Kosova i Metohije i koja ostaje na ovom području ne podleže carinskim dažbinama", rekao je novinarima jedan od privrednika Slaviša Milentijević.

On je dodao da mu je predstavnik Euleksa rekao da razume njihove probleme, ali da odluku ne mogu da donesu u Euleksu već će to danas u Briselu uraditi članovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine.

Milentijević je rekao da će sutra u podne privrednici ponovo razgovarati sa predstavnicima Euleksa na Jarinju i da će od predsednika skupština opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok tražiti zakazivanje zajedničke sednice na kojoj bi se odlučivalo šta uraditi nakon kršenja sporazuma.

Milentijević je još jednom ukazao na problem privrednika jer, kako je objasnio, kosovski carinici na integrisanom prelazu kod Jarinja ne dozvoljavaju unošenje akcizne robe, koju usmeravaju na prelaz Merdare.  Takođe, dodao je on, mi privatnici izbegavamo da uvozimo i neakciznu robu, jer se i ona upućuje na carinjenje u južni deo Mitrovice, iako je PDV za tu robu plaćen u centralnoj Srbiji.

"Mi prihvatamo da i dalje plaćamo dažbine na akciznu robu državi Srbiji jer smatramo da će naša država imati dosta gubitaka ako to ne bude tako", rekao je on.

"Mi tražimo da radimo, živimo i postojimo. Ovo nije politička već privredna organizacija, u suprotnom ostajemo bez robe. Ja imam ugovor sa NIS-om koji je potpisan nedavno i uspeo sam da uvezem samo jednu cisternu na sever Kosova", rekao je Milentijević, podsetivši da na severu pokrajine postoji oko 40 benzinskih pumpi.

On je naglasio da preduzetnici sa severa Kosova ne žele da pored Jarinja idu na prelaz Merdare, jer nemaju KS registarske oznake, dalji je put i kako kaže nebezbedno je. 

Privrednici su ranije od šefa pregovaračkog tima Beograda Dejana Pavićevića zatražili da objasni zbog čega kosovski carinici na prelazu kod Jarinja traže da se roba namenjena severu Kosova carini. Pavićević, inače, nije bio dostupan da za B92 odgovori na pitanje da li su u pitanju nesporazumi oko primene sporazuma ili je naplata carina sastavni deo sporazuma koji je postignut sa Prištinom.

Bivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže za Radio B92 da naplata carina nije dogovorena kada je on pregovarao sa Prištinom.

"Naplata ni carina ni poreza nije bila deo razgovora u Briselu kada sam ja vodio pregovarački tim. Znajuči da će to biti predmet mogućih zloupotreba od strane Prištine, mi smo u jednu od tačaka sporazuma IBM kaže da nikakva pitanja koje se tiču raspodele prihoda nisu bila predmet ovih razgovora. Prema tome to čak piše i u sporazumu", kaže Stefanović.

Stefanović međutim kaže da je bilo pritisaka da naplata carina bude deo sporazuma sa Prištinom

"Oni su pokušavali da objasne da je neophodno da se vrši ta funkcija i da se vrši na mestima na kojima je to predviđeno. Ali mi smo insistirali na tome da se to ne vrši na prelazima, nego u južnoj Mitrovici kako sada kažu da je Ivica Dačić dogovorio. Priština je insistirala da se to radi na prelazima. Mi smo insistirali da sve buduće cerinske radnje radi Euleks, otprilike u tom trouglu se ta rasprava neuspešno i završila", rekao je Stefanović za B92.

S druge strane, član predsedništva DSS Marko Jakšić kaže da bi se trebalo usprotiviti uspostavljanju integrisanog prelaza Brnjak, ako na prelazu kod Jarinja ne budu rešeni problemi u vezi sa carinjenjem robe namenjene severu Kosova. Gostujući u programu Radija "Kontakt plus" u Kosovskoj Mitrovici, Jakšić je rekao da je zbog ovih problema on za nove proteste Srba, ali da politiku u vezi sa tim vode predsednici četiri opštine sa severa Kosova i načelnik okruga.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.12.2012. 16:15
Они проводе што је Дачић потписао.
Četvrtak 13.12.2012. 16:14
Ко зна шта су они наши тупавци потписали у Бриселу?
Četvrtak 13.12.2012. 16:21
Нема ништа без балвана.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online