Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.12.2012.
16:58
Beta A

Cvetković objavio knjigu "opravdanja" svog mandata

Bivši premijer Srbije Mirko predstavio je danas svoju knjigu "Argumenti i predrasude" u kojoj je opisao svoj premijerski rad. On je na promociji rekao da se sa poslaničke funkcije nije povukao pod pritiskom "populizma" već da je odluku doneo ranije, i da je odlazak samo "ubrzao" kako bi mogao da promoviše knjigu.

Mirko Cvetković na promociji svoje knjige

Novopečeni autor knjige "Argumenti i predrasude", koju je objavio Službeni glasnik, takođe je rekao da je "populizam najveća bolest koja jednom društvu može da se dogodi", i da u takvim okolnostima "možete ubediti široke mase u sve".

Cvetković, nekada direktor Agencije za privatizaciju i eksterni konsultant Svetske banke, bio je premijer i ministar finansija od 2008. godine do ovogodišnjeg izbornog poraza Demokratske stranke. Mandat mu se završio 27. jula.

Ostavku na poslaničku funkciju je dao pre četiri dana - neposredno pre nego što su mediji javili da mu izlazi knjiga, ali i samo dva dana pošto je novi šef demokrata Dragan Đilas zatražio od svih bivših ministara iz DS-a da vrate poslaničke mandate.

Cvetković je na promociji u Glasnikovoj knjižari tvrdio da je odmah posle završetka premijerske funkcije počeo da skuplja izveštaje ministarstava "kako bi imao korpus informacija šta je sve urađeno", a da su ga potom prijatelji nagovorili da materijal objavi kao knjigu.

Upitan za prirodu svog povlačenja sa poslaničke funkcije, rekao je da "nije podlegao populizmu, i da mu nije ni bila namera da bude poslanik", jer tim pozivom "nije fasciniran", i da je "nameravao da do Nove godine podnese ostavku". Takođe je rekao da nije član DS.

"Moja odluka je ubrzana zbog ove knjige i njene promocije", rekao je Cvetković.

Upitan otkud to da knjigu objavljuje samo nekoliko meseci posle isteka premijerskog mandata, ponovio je da je "imao spremnu građu", a da je efektivno pisao dva do tri meseca. Savetovano mu je, kako kaže, da knjigu objavi što pre jer je "čitljiva i vrlo aktuelna".

"Možda je nauštrb perfekcije to što sam je objavio sada", rekao je bivši premijer.

Novinari su pitali Cvetkovića zaštao je kao premijer "tako malo nastupao", a on je odgovorio: "Moja je filozofija: važno je da se završi posao, a da posle može da se priča. Nisam bio u pravu", dodao je.

Cvetković je izjavio da u knjizi "nije imao nameru da kritikuje populizam", već se ta tema javila tokom sklapanja činjenica, i ocenio da nije pisao dnevnik već je "razmatrao proces", pri čemu se "trudio da ne spominje imena, osim tamo gde se spominju u izvorima".

Ekonomista Milojko Arsić - bivši član Saveta guvernera Narodne banke Srbije i bivši član Ekonomskog saveta premijera, optužio je na promociji novinare i građane za "pristrasnost" u odnosu prema bivšoj Cvetkovićevoj vladi, i ukazivao je, kao i Cvetković u knjizi, na "proizvoljnosti" i "preterivanja" u tvrdnjama medija da je korupcija u zdravstvu i javnim nabavkama široko rasprostranjena.

Cvetković na pedesetak strana u knjizi polemiše sa brojnim medijskim napisima i naslovima u kojima se kritikuje njegova vlada zbog loše ekonomske politike, sumnjivih privatizacija, korupcije, sporog procesa evrointegracije i situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Bivši premijer piše da su mediji "negativistički" i da "preteruju". Dok sa jedne strane navodi kako "ne želi da kaže da u javnim nabavkama nema korupcije" i da uštede nisu moguće, sa druge strane ocenjuje kako "kontinuirano preterivanje stvara percepciju".

Prema Arsićevim rečima na promociji, "subjektivna percepcija stvarnosti građana i novinara" ukazivala je da je situacija u zemlji loša, ali kada se "sagleda širi kontekst" to jest rezultati drugih zemalja i u obzir uzme svetska ekonomska kriza, rezultati Srbije za vreme Cvetkovićeve vlade su "u najgorem slučaju bili u proseku".

Ekonomista Desimir Guzina, koji je pred raspad Jugoslavije bio direktor saveznog instituta za socijalno planiranje, optužio je na promociji Cvetkovića da je u knjizi "davao kvantifikacije u dinarima" zbog čega se ne vidi stvarno obezvređenje plata, penzija itd.

U knjizi postoji nekoliko tabela sa novčanim iznosima. U nekima se koriste dolari, u nekima evri, a u nekima dinari. Tabela sa transferima iz budžeta Penzionom fondu, koja je Cvetkoviću poslužila za tvrdnju da su izdvajanja za penzije tokom njegove vlade bila dvostruko veća nego za vreme vlade Vojislava Koštunice, data je, na primer, u evrima.

Međutim, tabela u kojoj se želi pokazati da je minimalna zarada, za vreme Cvetkovićeve vlade, iz godine u godinu stalno rasla, pokazavši ukupan rast od 64 odsto, data je u - dinarima.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 17:14
Нема оправдања за издају!
Utorak 11.12.2012. 21:36
taj lenjivac da napise knjigu nikad,bolje da pise kako je upropastio Srbiju
Utorak 11.12.2012. 18:28
Видим да овај очекује да чак добије и Нобелову награду за књижевност.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online