Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 11.12.2012.
12:16
Smedia A

Nemačka i Britanija za "tvrđi pristup" Srbiji

Iako se do pre nekoliko dana tome nadala, sledeću rampu na putu ka Evropskoj uniji Srbija neće preskakati u decembru nego tek u junu naredne godine, kada će Evropski savet analizirati postignuti napredak – pre svega u dijalogu sa Kosovom, javlja Radio Slobodna Evropa iz Brisela.

Foto: Ilustracija
 

Taj radio navodi da je u osnovi čitav proces odložen za šest meseci i to pre svega zahvaljujući Velikoj Britaniji i Nemačkoj, koje su se založile za tvrđi pristup Srbiji.

Uz ove dve zemlje, i Holandija i Irska, koja preuzima naredno predsedavanje EU, zalažu se za tvrđi pristup prema Srbiji.

Pojedini ministri spoljnih poslova, poput šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka, pohvalivši dosadašnje rezultate u kosovskom procesu, rekli su lokalnim medijima da nije nerealno da Srbija u junu sledeće godine dobije datum za početak pregovora.

“Vlada Republike Srbije stvarno sada zaslužuje ohrabrenje od strane Evropske unije”, rekao je Lajčak. Od Srbije se do juna sledeće godine očekuje prvo da se
primeni svi sporazumi koji su postignuti u dijalogu. Drugo, oni žele da vide kako će Srbija sa Kosovom rešiti pitanje naplate carina, za koje zapravo nije nađeno rešenje kada su Hašim Tači i Ivica Dačić prošle nedelje razgovarali u Briselu, pošto nije donesena odluka o tome kako će taj novac na severu Kosova biti raspoređivan.

I, konačno, tu je i pitanje struktura na severu Kosova. Od Srbije se očekuje da u potpunosti sarađuje sa Euleksom, tako da Euleks može da implementira pun mandat na severu Kosova, a to podrazumeva i saradnju preko kosovske policijske službe.

Preciznije, to znači prihvatanje jedinstvenog administrativnog i institucionalnog uređenja na čitavom Kosovu”. Iako u Nacrtu zaključaka to nije eksplicitno rečeno,
Evropski savet očekuje da vidi napredak na severu Kosova u pogledu institucija koje treba da osiguraju bezbednost i pravdu za građane na transparentan i kooperativan način, što, u suštini, znači integraciju policije i sudstva na
severu Kosova pod prištinsku adminsitraciju, navodi Radio Slobodna Evropa.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 12:21
Ma koliko god da ste tvrdi, Srbija je još tvrđa! Ne damo Kosovo!
Utorak 11.12.2012. 12:26
Ето нам наших "пријатеља." Када ће ови наши дебили схватити да нема краја уцењивању.Нема краја све док нам не растуре државу.На једном заседању НАТО-а у Чешкој,американци су отворено рекли да Србију не треба никада пустити у ЕУ и да треба учинити све да та држава нестане. Ми упорно хоћемо у заједницу са државама које су нам традиционални непријатељи,част изузецима.
Utorak 11.12.2012. 12:44
to se vec znalo,samo su lagano pripremali narod,plaseci se reakcije,ako to odmah objavili i priznali u afektu bi narod svasta napravio i pala bi krv...i na kraju ostalo je samo PRIZNANJE...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online