Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 11.12.2012.
08:20
B92 A

Živkovićev manifest: Jasno ka Evropi

Inicijativni odbor za osnivanje nove stranke na čelu sa bivšim premijerom Zoranom Živkovićem objavio je Politički manifest sa osnovnim načelima stranke.

Objavio politički manifest: Zoran Živković najavljuje osnivanje nove stranke u Srbiji
 

U Političkom manifestu pod nazivom "Jasno ka Evropi" se polazi od konstatacije da su istinske reforme u Srbiji zaustavljene ubistvom prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića što je u poslednjih osam godina dovelo do izuzetno teškog stanja u gotovo svim oblastima društvenog života u Srbiji.

“Privreda Srbije danas je najvećim delom nekonkurentna, kako na spoljnom, tako i na unutrašnjem tržištu. To uzrokuje ogromnu nezaposlenost i širenje siromaštva. Ekonomski i politički moćnici neprestano zloupotrebljavaju krhke demokratske institucije.

Ukidanje monopola, vladavina prava, smanjenje javnog duga...

Pored članstva u EU kao najvažnijeg prioriteta u Manifestu su navedeni i drugi ciljevi poput zapošljavanja, rasterećenja privrede od prevelike državne potrošnje, ukidanja monopola, privatizacije javnih preduzeća, većeg ulaganja u obrazovanje i nauku, smanjivanja javnog duga i spoljnotrgovinskog deficita i uspostavljanja vladavine prava.

"Političke stranke prvenstveno služe moćnima za očuvanje dominantnih pozicija, a pojedinim njihovim aktivistima obezbeđuju posao u javnom sektoru i privid socijalne sigurnosti. Političari su omraženi, većina iz opravdanih razloga”, konstatuje se u Političkom manifestu".

Kao primeri neuređenih oblasti života u Srbiji u dokumentu se navode i neracionalna socijalna politika, neprofesionalna javna uprava, nereformoisane službe bezbednosti, široko rasprostranjena korupcija, korumpriano sudstvo, zastareli obrazovni sistem, osiromašena kultura, mediji pod kontrolom političara i tajkuna, sporadična i nedovoljna institucionalna zaštita ljudskih i manjinskih prava, neuređena oblast zaštite životne sredine kao i nedovoljno razvijeno i oslabljeno civilno društvo.

“Ljudi su prepušteni sami sebi, jer nema socijalne solidarnosti i komunikacije, pa svako sam živi svoju muku”, stoji u proglasu. Kao rešenje za "očajno stanje u kome se Srbija nalazi", Inicijativni odbor je predložio novi koncept po kome će buduća stranka delovati.

“Osnivamo novu političku stranku, koja će biti iskreno i snažno posvećena menjanju postojećeg stanja u Srbiji. U ovom poslu praktično treba krenuti od početka. Želimo da vratimo poverenje u politiku, jer se samo tako mogu sprovesti nužne reforme. Od osnivanja stranke, svakodnevno ćemo se truditi da dokazujemo koliko se razlikujemo od postojećih korumpiranih i zastarelih političkih partija. Rukovodstvo, organizacija, sistem odlučivanja, interna komunikacija i odnosi sa javnošću biće otvoreni, efikasni i pošteni”, stoji u dokumentu.

Inicijatori osnivanja nove stranke su se obavezali na negovanje i razvoj unutrašnje demokratičnosti, transparentno i racionalno finansijsko poslovanje, brzu i modernu komunikaciju sa građanima.

“U novoj stranci neće biti mesta za nedostojne kompromise i neprincipijelne koalicije. Među nama neće biti mesta za problematične pojedince i grupe. Osnovni izvor finansiranja biće članarina i donacije članova. Program stranke biće u funkciji ostvarivanja vrhovnog cilja – dostizanja evropskog standarda života i učlanjenja Srbije u EU što pre. Bez takvog pristupa Srbija nema budućnost”, navodi se u Političkom manifestu koji sadrži načela budućeg programa nove stranke.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 08:37
толико је засрао у политици да је помислио да су 4 године иза кулиса били доста да га народ заборави шта смо све доживели под његовом влашћу ..... мада и он је САМО један од страних ПАЋЕНИКА
Utorak 11.12.2012. 10:34
Kukavicje jaje.
Utorak 11.12.2012. 12:18
Jasno ka Evropi, da radimo za dž.... ili budemo jeftina radna snaga koja će EU da proizvodi jeftinu organsku hranu... Oni će nama da garantuju što više narodnih kuhinja sa svojim otpadom ... Drugo nam i ne treeba sa ovakvim političarima... Dosta laži i prevara!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online