Utorak 11.12.2012.
08:20
B92

Živkovićev manifest: Jasno ka Evropi

Objavio politički manifest: Zoran Živković najavljuje osnivanje nove stranke u Srbiji
 

U Političkom manifestu pod nazivom "Jasno ka Evropi" se polazi od konstatacije da su istinske reforme u Srbiji zaustavljene ubistvom prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića što je u poslednjih osam godina dovelo do izuzetno teškog stanja u gotovo svim oblastima društvenog života u Srbiji.

“Privreda Srbije danas je najvećim delom nekonkurentna, kako na spoljnom, tako i na unutrašnjem tržištu. To uzrokuje ogromnu nezaposlenost i širenje siromaštva. Ekonomski i politički moćnici neprestano zloupotrebljavaju krhke demokratske institucije.

Ukidanje monopola, vladavina prava, smanjenje javnog duga...

Pored članstva u EU kao najvažnijeg prioriteta u Manifestu su navedeni i drugi ciljevi poput zapošljavanja, rasterećenja privrede od prevelike državne potrošnje, ukidanja monopola, privatizacije javnih preduzeća, većeg ulaganja u obrazovanje i nauku, smanjivanja javnog duga i spoljnotrgovinskog deficita i uspostavljanja vladavine prava.

"Političke stranke prvenstveno služe moćnima za očuvanje dominantnih pozicija, a pojedinim njihovim aktivistima obezbeđuju posao u javnom sektoru i privid socijalne sigurnosti. Političari su omraženi, većina iz opravdanih razloga”, konstatuje se u Političkom manifestu".

Kao primeri neuređenih oblasti života u Srbiji u dokumentu se navode i neracionalna socijalna politika, neprofesionalna javna uprava, nereformoisane službe bezbednosti, široko rasprostranjena korupcija, korumpriano sudstvo, zastareli obrazovni sistem, osiromašena kultura, mediji pod kontrolom političara i tajkuna, sporadična i nedovoljna institucionalna zaštita ljudskih i manjinskih prava, neuređena oblast zaštite životne sredine kao i nedovoljno razvijeno i oslabljeno civilno društvo.

“Ljudi su prepušteni sami sebi, jer nema socijalne solidarnosti i komunikacije, pa svako sam živi svoju muku”, stoji u proglasu. Kao rešenje za "očajno stanje u kome se Srbija nalazi", Inicijativni odbor je predložio novi koncept po kome će buduća stranka delovati.

“Osnivamo novu političku stranku, koja će biti iskreno i snažno posvećena menjanju postojećeg stanja u Srbiji. U ovom poslu praktično treba krenuti od početka. Želimo da vratimo poverenje u politiku, jer se samo tako mogu sprovesti nužne reforme. Od osnivanja stranke, svakodnevno ćemo se truditi da dokazujemo koliko se razlikujemo od postojećih korumpiranih i zastarelih političkih partija. Rukovodstvo, organizacija, sistem odlučivanja, interna komunikacija i odnosi sa javnošću biće otvoreni, efikasni i pošteni”, stoji u dokumentu.

Inicijatori osnivanja nove stranke su se obavezali na negovanje i razvoj unutrašnje demokratičnosti, transparentno i racionalno finansijsko poslovanje, brzu i modernu komunikaciju sa građanima.

“U novoj stranci neće biti mesta za nedostojne kompromise i neprincipijelne koalicije. Među nama neće biti mesta za problematične pojedince i grupe. Osnovni izvor finansiranja biće članarina i donacije članova. Program stranke biće u funkciji ostvarivanja vrhovnog cilja – dostizanja evropskog standarda života i učlanjenja Srbije u EU što pre. Bez takvog pristupa Srbija nema budućnost”, navodi se u Političkom manifestu koji sadrži načela budućeg programa nove stranke.

2024 © - Vesti online