Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 09.12.2012.
22:17
Večernje novosti A

Grubješić: Ne može više i Kosovo i EU

”Mala je verovatnoća da će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora pre proleća naredne godine, ali očekujemo da Savet EU na zasedanju u ponedeljak prepozna i napore i napredak Srbije u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom. Više nije moguće voditi politiku na dva koloseka - i EU i Kosovo. Sada su se ta dva koloseka ispreplela i postala jedan. To znači da napredovanje Srbije u procesu evropskih integracija najdirektnije i isključivo zavisi od rešavanja kosovskog pitanja”.

Suzana Grubješić: EU nije cilj sama po sebi, već sredstvo za modernizaciju Srbije
 


Ovo je za ”Večernje novosti” izjavila Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije za evrpske integracije uoči posete Briselu. Potpredsednica vlade boraviće u višednevnoj zvaničnoj poseti sedištu evropske administarcije, gde će se sastati sa vodećim evropskim političarima i ministrima spoljnih poslova EU.


Grubješićeva ističe da je normalizacija odnosa sa Prištinom uslov koji Srbija mora da ispuni ukoliko želi da u najskorije vreme otpočne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.
 

Građani će u sve imati uvid

Ozbiljno i timski radimo na konkretnim merama, a građani će imati puni uvid u svaki segment evropskih integracija. Moram da naglasim da, za razliku od ranijeg perioda, evropske integracije sada nisu ničiji partijski monopol, već državni posao koji svi zajedno radimo - kaže Suzana Grubješić.

- Normalizacija ne podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova i to je jasno svim stranama u dijalogu - naglašava ona. - Ali, normalizacija jeste primena sporazuma o pečatu, katastru, matičnim knjigama i diplomama, o svemu što na bilo koji način olakšava svakodnevni život ljudi na Kosovu. Normalizacija jeste i otvaranje političkog dijaloga i primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Normalizacija je i nalaženje rešenja za sever Kosova i imovinsko-svojinska pitanja i povratak prognanih Srba i ostalih nealbanaca.


Grubješićeva podseća da je Vlada Srbije na poslednjoj sednici usvojila akcioni plan, kako je ranije i najavljivano.


- Taj plan će biti dostupan javnosti koja će, takođe, moći da proverava u kojoj meri se operativno primenjuju preporuke EK - kaže naša sagovornica. - Suština je da su Srbiji unutrašnje reforme preko potrebne ne zato što ih traži Brisel, nego zato što ih traže građani Srbije. One su nužne u svim segmentima, od njih su najvažniji ekonomija, pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala. Neće Evropa rešiti naše probleme, to moramo mi sami. EU nije cilj sama po sebi, već sredstvo za modernizaciju Srbije i bolji život naših građana.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.12.2012. 22:26
Косовско се питање може решити кад нам Руси (про)дају савремену технику.
Nedelja 09.12.2012. 22:43
Nemate nikakvo moralno pravo da nas gurate u EU a da nas ne pitate za misljenje. Ako je vecina Srbije za onda u redu ali mnogi od nas sumnjaju da je cak i jedna trecina za. To sto je to vasa licna zelja nas nije nimalo briga i ako se oglusite o narodne zelje izgubicete vlast kako i dolikuje i dzaba vam sav vas takonazovi trud. Sada pocinjete da preterujete i to gore od onih bivsih prozapadnjaka ,ali nadam se da ce posle vas doci neko malo normalniji jer i vi ste pravo razocarenje.
Ponedeljak 10.12.2012. 00:40
Ako je Kosmet uslov onda necu u kriminalisticku evrposku uniju,a opet sa druge strane ako nije ja opet ne zelim.KOSMET JE SRPSKI!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online