Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.12.2012.
11:20
Srna A

Odložena sednica Odbora za Kosovo

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je za narednu sedmicu odložena sednica Odbora na kojoj je jedna od tema trebalo da bude primena sporazuma postignutih sa Prištinom.

Sednica o Kosovu odložena do daljeg
 

Drecun je dodao da je sednica, koja je bila zakazana za danas, odložena jer će oko 15.00 časova biti održan sastanak državnog vrha sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije.

On je novinarima u Skupštini Srbije pojasnio da je odluku o odlaganju doneo zato što će na sastanku državnog vrha učestvovati šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević, čije je prisustvo neophodno za prve dve tačke dnevnog reda sednice Odbora.

Drecun je ocenio da je sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, koji su premijer Srbije Ivica Dačić i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači postigli u Briselu, prvi konkretan rezultat nove politike Vlade Srbije prema Kosmetu.

On je rekao da je glavni elemenat te politike definisao predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Generalnoj sskupštini UN kada je rekao da je prošlo vreme stalnih pritisaka na Srbiju i da je neophodno izvršiti pritisak na Prištinu da bi se postiglo kompromisno rešenje.

"Očigledno je da Priština nije htela da prihvati ovo što je sada dogovoreno, da je uloga premijera Dačića bila izuzetno značajna i da je visoki predstavnik EU Ketrin Ešton, suočena sa nepopustljivim stavom države Srbije i legitimnim protestima Srba sa severa Kosova na administrativnoj liniji, odlučila da izvrši pritisak na Prištinu", rekao je Drecun.

On je ocenio da će, ukoliko se tako nastavi, proces pregovora između Beograda i Prištine moći da uđe u normalan kolosek, gde bi se obostranim kompromisima došlo do rešenja.

Drecun je uveren da će Srbi sa severa Kosova i Metohije prihvatiti i bez pisanih garancija ono što je dogovoreno na sastanku Dačića i Tačija, naročito imajući u vidu da je pokrovitelj pregovora bila visoki predstavnik EU Ketrin Ešton.

On smatra da bi za Eštonovu, kojoj uskoro ističe mandat i koja želi stabilizaciju prilika na Kosmetu, bilo suviše politički štetno da se nađe u situaciji da Tači jednostranim potezima okrene sporazum u drugom pravcu.

"Mislim da ovo što smo uspeli da izdejstvujemo jeste ono što su Srbi sa severa tražili", zaključio je Drecun.

Opozicija kritikuje odlaganje Odbora

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su danas ponovno odlaganje sednice Odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj je trebalo da se raspravlja o dogovorima s Prištinom, posebno o sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima.

U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da je premijer Srbije Ivica Dačić posle jučerašnjeg sastanka u Briselu s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton obavestio javnost da Srbi sa severa Kosova neće morati da menjaju svoja dokumenta i saobraćajne tablice, ali da se to ne pominje u saopštenju Ketrin Ešton.

"To budi sumnju i opravdava onaj zahtev ljudi koji protestuju 48 sati da su njima potrebna ne samo usmena obećanja, nego pisane garancije da neće biti granice između Kosova i Srbije. Zahtevam da se to razjasni", naveo je Samardžić.

On je zatražio da Vlada Srbije izađe pred parlament i saopšti šta je dogovoreno u susretima Dačića sa Tačijem i dodao da o tome Skupština mora raspravljati.

Samardžić je upitao kada će parlament biti obavešten o onome što je dogovoreno i naveo da se otvara pitanje uloge parlamenta u temi opstanka Srbije u svojim granicama, kao i da je Srbija ugrožena u svojim granicama, a parlament se ponaša kao da to nije slučaj.

"Ako se država prodaje a da mi to ne znamo onda će morati da radi otvoreni parlament na ulici. O tome se radilo pre neki dan kada su se studenti okupili ispred parlamenta studenti i rekli šta misle o Haškom tribunali ali i o Kosovu i Metohiji", kazao je Samardžić.

Odlaganje sednice Odbora za Kosovo kritikovali su i poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić i poslanik Demokratske stranke Ivan Jovanović.

Jovanović je pitao kada će vladajuća koalicija da preuzme odgovornost za dogovore s Prištinom i kada će biti gotova platforma za Kosovo i optužio Vladu Srbije da ima neodgovoran odnos kada je reč o Kosovu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 12:44
ODLOZENA sednica odbora,drzavnom vrhu se u ovom trenutku ni najmanje ne zuri da pomogne Srbima na KiM.Jos jedan dokaz krajnjeg brezobrazluka prema vlastitom narodu.Niko od vlasti cak ni ostavku ne podnosi,ali kako stvari stoje izdaja je vec kompletirana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online