Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.12.2012.
01:05
D. N. Petrović - Vesti A

Režiser Račka na čelu Euleksa

Pozivajući se na izvore u vrhu Evropske unije, mediji na Kosovu objavili su informaciju da će, umesto francuskog generala Gzavijea de Marnjaka, novi šef Euleksa biti nemački diplomata Bernd Borhart, nekada zamenik Vilijema Vokera (na Kosovu i Srbiji poznatog o ulozi u slučaju Račak).

Nema predaje: Srvi na severu Kosmeta ne žele da prihvate granicu sa Srbijom
 

Takođe, Borhart je do sada obavljao funkcije ambasadora Nemačke u Tirani i zamenika šefa Verifikacione misije Oebsa. Po ovim informacijama, do smene na čelu Euleksa trebalo bi da dođe već tokom ove ili početkom iduće nedelje.

Laži Vilijema Vokera

Izmislio povod za bombe: Vilijam Voker

Penzionisani agent CIA i bivši šef Oebsa na Kosovu i Metohiji Vilijem Voker ostao je upamćen kao kreator laži da su srpske snage bezbednosti pobile "albanske civile", a ne teroriste OVK 1999. godine u Račku.

 

Taj "masakr" iskorišćen je kao povod za bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije. Da se radilo o izmišljenom maskaru civila potvrđuje i odluka Haškog tribunala da taj slučaj izbaci iz optužnice koja je svojevremeno podignuta protiv Slobodana Miloševića.

Zanimljivo je da su na čelu Euleksa do sada bili Francuzi. Pre De Marnjaka, prvi šef Euleksa bio je francuski general Iv de Kermabon. I u Kforu, Francuzi su bili zaduženi za sever Kosmeta, dugo je to bio njihov sektor. Međutim, od prošle godine, od pokušaja Hašima Tačija da specijalnom jedinicom ROSU zauzme sever Kosmeta i žestokog otpora Srba, Nemci su, korak po korak, zajedno sa Amerikancima, počeli da potiskuju Francuze, da povećavaju broj vojnika (u oktobru stiglo još 700) i da ulaze u konflikte sa Srbima kako bi ih naterali da poštuju "suverenitet nezavisnog Kosova".

Uvek uz Šiptare: bernd Borhart

Predsednik Mesne zajednice Lešak kod Leposavića Milutin Stefanović kaže da su Srbi sa Francuzima i Belgijancima imali dobru saradnju i gotovo da nije bilo sukoba i nesporazuma.


- Ali, Nemci i Amerikanci su ih optužili da su suviše bolećivi prema Srbima, pa su ih polako sklanjali u stranu, i dolazak novog šefa Euleksa ima isti cilj - objašnjava Stefanović zašto su u Lešak umesto Francuza i Belgijanca, došli Amerikanci i Nemci.
Promena na čelu Euleksa na severu Kosmeta povezuje se i sa pregovorima Beograda i Prištine, uspostavljanjem integrisanih prelaza i onim što će potom uslediti.

Na čelum KFOR: Nemački general Folker Halbauer preuzeo je komandu od svog sunardonika generala Erharda Drevsa
 


Planovima Evropske unije i Amerike, Euleks će, osim što će imati izvršnu ulogu na integrisanim prelazima Brnjak i Jarinje, preuzeti policiju i policijske stanice i sudstvo na severu Kosmeta i potpuno će upravljati životima Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici.

Bitka za bogatstvo

Na severu Kosmeta su i vredni resursi, poput rudnika u sastavu Trepče i akumulacija Gazivode za koje su, osim Albanaca, zainteresovani i Madlen Olbrajt, Vesli Klark, Kristofer Del, Vilijem Voker i drugi koji su učestvovali u bombardovanju Srbije. Potpunim preuzimanjem severa Kosova i potiskivanjem Francuza, ovaj lobi veruje da će lakše stići i do srpskog rudnog i drugog bogatstva.

Za ove zadatke, tvrde mnogi Srbi, u Briselu i Vašingtonu nemaju mnogo poverenja u Francuze, pa na čelo Euleksa dovode Nemca kome će uvek pri ruci biti i zemljak Folker Halbauer, komandant Kfora, a veruje se, poslužiće mu i iskustvo koje je stekao dok je na Kosovu boravio sa Vilijemom Vokerom.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.12.2012. 01:15
i ovu bestidnu svapsku funjaru docekace zasluzeni prezir Srba, kao i njegovog bivseg sefa amercku okorelu spijuncinu V.Vokera.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online