Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.10.2009.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Ambasador Kube: Dosta nam je izolacije

Mercedes Martinez-Valdes, ambasador Kube u Srbiji: "Očekujemo da će većina članica Generalne skupštine UN ovog puta glasati za hitno ukidanje sankcija Kubi."

Blokada nije etička: Mercedes Martinez-Valdes

Novoimenovani ambasador Republike Kube u Srbiji Mercedes Martinez-Valdes u intervjuu za "Vesti" izražava nadu da će članice Generalne skupštine UN posle pola veka danas napokon ukinuti nametnute sankcije ovoj zemlji.


Srbi slični Kubancima

 

U Srbiju ste došli pre dva meseca, kakvi su prvi utisci?
- Srbi su srdačni i gostoljubivi, duhoviti, šarmantni, napaćeni i ponosni. Slični su Kubancima. Moj utisak je potvrdila i malena skupina Kubanaca koja živi u Beogradu. Nedavno su potpisali peticiju protiv sankcija Kubi, a pripremaju zahtev namenjen srpskoj dijaspori u SAD, kojom će tražiti pomoć pri oslobađanju pet kubanskih heroja, zatočenih 11 godina u Americi.

- Do sada su se 122. članice Generalne skupštine UN izjasnile protiv blokade Kube, a očekujemo da će se do danas izjasniti i ostale države. Sa istim stavom UN se obratilo i 24 razne međunarodne organizacije, agencije, fondovi i NVO. Zbog toga i očekujemo da će ovog puta većina glasati za hitno ukidanje sankcija Kubi.

Ukoliko do toga ne dođe, imate li plan B?
- Naš predsednik će na Skupštini UN ponoviti da je 50-godišnja politika blokade SAD prema Kubi neosnovana, nezakonita i neetička, da krši povelju UN, ljudska prava, principe međunardone trgovine i razvoja... Ta blokada sprečava slobodu plovidbe, pravo na bezbednost suverene države, ona je najveća prepreka ekonomskog i društvenog razvoja naše zemlje.

Utisak je da je Kuba "omekšala" svoju politiku posle povlačenja Fidela Kastra?
- Na Kubi nije bilo tranzicije, niti bilo kakve promene mišljenja ili stavova, a Fidelove i Raulove akcije se ni u čemu ne razlikuju. Od kada je Raul preuzeo predsedničku dužnost, pa i nešto ranije, mediji tendenciozno pokušavaju da istaknu vreme do Raula, odnosno od Fidela. To označavaju kao granicu tranzicije i promenu mišljenja. Ali, to nije tačno, njih dvojica su zajedno prošli put oslobođenja ka izgradnji zemlje i društva, misle i rade isto.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 28.10.)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online