Sreda 28.10.2009.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Ambasador Kube: Dosta nam je izolacije

Blokada nije etička: Mercedes Martinez-Valdes

Novoimenovani ambasador Republike Kube u Srbiji Mercedes Martinez-Valdes u intervjuu za "Vesti" izražava nadu da će članice Generalne skupštine UN posle pola veka danas napokon ukinuti nametnute sankcije ovoj zemlji.


Srbi slični Kubancima

 

U Srbiju ste došli pre dva meseca, kakvi su prvi utisci?
- Srbi su srdačni i gostoljubivi, duhoviti, šarmantni, napaćeni i ponosni. Slični su Kubancima. Moj utisak je potvrdila i malena skupina Kubanaca koja živi u Beogradu. Nedavno su potpisali peticiju protiv sankcija Kubi, a pripremaju zahtev namenjen srpskoj dijaspori u SAD, kojom će tražiti pomoć pri oslobađanju pet kubanskih heroja, zatočenih 11 godina u Americi.

- Do sada su se 122. članice Generalne skupštine UN izjasnile protiv blokade Kube, a očekujemo da će se do danas izjasniti i ostale države. Sa istim stavom UN se obratilo i 24 razne međunarodne organizacije, agencije, fondovi i NVO. Zbog toga i očekujemo da će ovog puta većina glasati za hitno ukidanje sankcija Kubi.

Ukoliko do toga ne dođe, imate li plan B?
- Naš predsednik će na Skupštini UN ponoviti da je 50-godišnja politika blokade SAD prema Kubi neosnovana, nezakonita i neetička, da krši povelju UN, ljudska prava, principe međunardone trgovine i razvoja... Ta blokada sprečava slobodu plovidbe, pravo na bezbednost suverene države, ona je najveća prepreka ekonomskog i društvenog razvoja naše zemlje.

Utisak je da je Kuba "omekšala" svoju politiku posle povlačenja Fidela Kastra?
- Na Kubi nije bilo tranzicije, niti bilo kakve promene mišljenja ili stavova, a Fidelove i Raulove akcije se ni u čemu ne razlikuju. Od kada je Raul preuzeo predsedničku dužnost, pa i nešto ranije, mediji tendenciozno pokušavaju da istaknu vreme do Raula, odnosno od Fidela. To označavaju kao granicu tranzicije i promenu mišljenja. Ali, to nije tačno, njih dvojica su zajedno prošli put oslobođenja ka izgradnji zemlje i društva, misle i rade isto.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 28.10.)

2024 © - Vesti online