Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 01.12.2012.
09:02
Danas A

"Sprečiti uspostavljanje granice sa KiM"

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, u intevjuu za list "Danas" izjavio je da su zapadne sile izabrale trenutak da Srbiji zadaju težak udarac : "Nema većeg pitanja za Srbiju od uspostavljanja granice sa Kosovom. To je prelomna tačka koja će opredeliti sudbinu zemlje. Najveća dužnost Srbije je da spreči uspostavljanje granice."

Lider DSS-a Vojislav Koštunica
 

-To je bila dužnost Srbije i pre oslobađanja Ramuša Haradinaja, a posle toga to je još više njena obaveza - kaže u razgovoru za Danas predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, odgovarajući na pitanje da li bi oslobađajuća presuda Haškog tribunala bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju mogla da gurne u drugi plan početak sprovođenje briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, rekao je Koštunica.

Prema Vašim procenama, da li će i na koji način najavljen Haradinajev povratak na mesto premijera Kosova uticati na dijalog Beograda i Prištine?

- Srbija se nalazi na ključnoj raskrsnici koja će opredeliti sudbinu zemlje. Snažno se zalažem da Srbija uputi zahtev Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da se obustave pregovori pod nadzorom Brisela i da se pregovori vrate pod pun mandat Saveta bezbednosti, jer je tako i određeno Rezolucijom 1244.

Iako DSS i Srbi sa severa KiM traže da se briselski sporazumi ne primenjuje dok se o njemu ne izjasni Ustavni sud Srbije, vlast će zbog daljih evropskih integracija 10. decembra početi da sprovodi dogovor o integrisanom upravljanju prelazima. Da li je vreme da predsednika Srbije podsetite na drugu tačku vašeg sporazuma o podršci DSS Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora?

- Sada je na Ustavnom sudu Srbije najveća, odnosno istorijska odgovornost. Poznato je da je DSS podneo zahtev za ocenu ustavnosti svih uredbi koje su proistekle iz briselskih sporazuma. Ali, ono što je suštinski važno jeste naš zahtev da Ustavni sud do svoje odluke obustavi sprovođenje ovih uredbi da bi se izbegle krajnje ozbiljne i štetne posledice. Očekujem da Ustavni sud bude na visini odgovornosti koju ima i da se pre uspostavljanja granice izjasni o zahtevu za privremenom merom zabrane primene ovih uredbi. Predsednik Srbija ima svoju odgovornost za poštovanje Ustava, a granica je isključivo pitanje Ustava i svako će u ovim prelomnim vremenima morati da se izjasni o ovom najvažnijem nacionalnom pitanju.

Da li će DSS tražiti da premijer Dačić u Skupštini, makar pred Odborom za KiM, referiše o čemu je do sada razgovarao s Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton i koliko ima smisla dalje govoriti o državnoj platformi za KiM?

- Sada je na dnevnom redu najvažnije moguće pitanje, a to je granica. Ako vlast uspostavi granicu sa Kosovom, onda više nije potrebna nikakva platforma. Granica je u svakom smislu pitanje svih pitanja, a ovoj vlasti je palo u teret da se sa njim ponese. Ja sam bez kolebanja odbio Ahtisarijev plan, a ova vlast mora bez kolebanja da odbaci uspostavljanje granice.

Kako bi se s pravnog aspekta mogao definisati „proces normalizacije odnosa“ jedne države sa samoproglašenim vlastima dela njene teritorije? Da li postoje slični primeri u međunarodnoj praksi i da li Ustav Srbije to dozvoljava?

- Odgovor na vaše pitanje dao je nedavno jedan važan zapadni diplomata. On je rekao da normalizacija odnosa Prištine i Beograda ima za cilj da omogući opšte priznavanja nezavisnosti Kosova. Nema bolje definicije normalizacije odnosa od ove koju je on dao. Samim tim normalizacija odnosa sa separatistima znači neposredno podrivanje Ustava Srbije i ugrožavanje naših nacionalnih i državnih interesa.

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 12:24
Jedino rijeseenje je uvodjenje vanrednog stanja.
Subota 01.12.2012. 13:49
Sto kaze jedan komentator Kostunica lepo prica ali nece konkretno da uperi prst u Nikolica koji ga je prevario(ili je to ipak bio tajni dogovor ispod stola).A Kostunica cuti li cuti.Sve neka mlaka saopstenja na ovu veleizdaju.A mozda je i on deo plana tj.omeksavanja javnosti.Pa njegov poslanik u skupstini Marko Jaksic je javno prozvao Nikolica da je izdajnik i odmah se SNS obrusio na njega jer je konacno neko donekle(poslanik)vazan rekao:Car je go,i vi svi iz vlasti ste izdajnici.A to Kostunica uporno izbegava da kaze.Ipak malo sam se zamislio oko njegovog patriotizma kad je rekao da je ono 5 oktobra 2000 u CIA reziji bio opravdan narodni''ustanak''.Nekada sam ga podrzavao a sada ne znam.
Nedelja 02.12.2012. 15:37
@car_lazar1389.tako je a kostunica uvek podrzi najvece izdajnike pa onde se zali i prica prazne price.takav nam netreba.Treba nam odlucan i cvrst covek koji ce se boriti za ovu zemlju ali sada u nasim najgorim trenutcima nemamo takvog,i ako se narod nepobuni i uzme stvar u svoje ruke,nasi potomci nece imati buducnost bar ne kao srbi u srskoj zemlji.Zapamtite danas kosovo sutra vojvodina prekosutra sandzak.Ovo je posledji momenat,poslednja sansa i nada da se dignemo srusimo ove izdajnike i sacuvamo svetu srpsku zemlju u suprotnom smo osudjeni na propast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online