Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 01.12.2012.
10:26
Večernje novosti A

Hag - Sva suđenja iznova

Dok su bivše vlade i predsednici Srbije "šakom i kapom“ izručivali sve srpske funkcionere i generale koje je tražio Haški tribunal, u petak je prvi put neko od srpskih zvaničnika - predsednik Tomislav Nikolić, digao glas i zatražio da se svi oni puste ih haškog pritvora, pišu Večernje novosti.

Foto: Arhiva
 

Istovremeno, ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će uskoro obići sve pritvorenike u Sheveningenu i njihovim pravnim timovima ponuditi pomoć države.

Saradnja srpskih organa sa haškim tužilaštvom proteklih godina i decenija bila je bespogovorna. Naši organi su danonoćno jurili sve one koji se nisu dobrovoljno predali i neke od njih u Hag slali u gaćama i papučama. Pojedine i na prevaru.

One koji nisu želeli "dobrovoljno" da se predaju ucenjivali su otpuštanjem članova porodica sa posla i raznim drugim metodama. Kasnije, sem što su obezbeđivali avionske karte članovima porodica haških pritvorenika i džeparac prilikom obilaska, Vlada nije ništa činila za njih. Objašnjeno je da država, i da je htela, to nije mogla, jer nikada nije doneti nijedan propis o pomoći onima koji odgovaraju pred Hagom.

Za to vreme hrvatska država je odvajala desetine miliona evra za odbranu svojih generala. Nije pristala, čak ni pod pretnjom stopiranja ulaska u EU, da preda "topničke dnevnike“. Bez tih dokumenata haški sud nije mogao da osudi Gotovinu i Markača za zločinačko udruživanje.

Inicijativa predsednika Nikolića naišla je na odobravanje svih koji se bave pitanjima naših haških pritvorenika. Svi se slažu u jednom - traba sesti i osmisliti strategiju i bez mnogo pompe nastupiti i prema Tribunalu i prema međunarodnoj zajednici.

Peđa Milovančević, branilac Milana Martića koji u Estoniji izdržava kaznu zatvora od 35 godina zbog zločina u Hrvatskoj, kaže da Srbija sada može da traži reviziju svih postupaka zato što je Haški tribunal izašao iz svog mandata.

- On je kao ad hok sud, umesto da primenjuje postojeće međunarodno pravo, nedozvoljeno stvarao nove institute i uveo pojam udruženog zločinačkog poduhvata - kaže Milovančević.

- To mora da dovede do revizije svih postupaka koji su do sada vođeni, do njihovog poništaja i vraćanja na početak pred nekim stalnim sudom ako međunarodna zajednica nađe da je to potrebno. Haški tribunal je sve to radio zato što je faktički potpuno pristrasan i napravljen kao vojni organ NATO. Institut udruženog zločinačkog poduhvata je stvoren sa jednim jedinim ciljem - da se protivno

međunarodnom pravu pod taj novi institut svrstaju svi organi i funkcioneri bivše savezne države i da samo oni koji su štitili suverenitet i integritet države-osnivača UN preko njega neosnovano osuđuju, a da se oslobađajućim presudama nagrađuje nasilna oružana secesija koja je vodila razbijanju pomenute savezne države.

Milovančević smatra da bi bio logičan zahtev Srbije da traži i podršku drugih članova UN da se svi postupci momentalno prekinu dok se ne odluči po ovom zahtevu, a da se osuđeni vrate u svoje zemlje do donošenja odluke.

Bivši pravni savetnik predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića advokat Zdenko Tomanović, smatra da država treba da pokrene sve mehanizme pred GS UN i da zatraži od Tribunala da osuđeni izdržavaju kazne u Srbiji.

- Kada je reč o onima koji čekaju na pravnosnažne presude, trebalo bi da zatraži da bude uključena u te postupke kao prijatelj suda zato što za to ima pravni interes.

Takođe, trebalo bi da da garancije okrivljenima kako bi bili privremeno pušteni na slobodu.

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 10:31
trazimo da se ispita odgovornost ZUTOCRVENE BANDE koja je svoje gradjane isporucila u Haag.
Subota 01.12.2012. 10:43
Nikolic nas samo zamajava , nista od ovoga sto je rekao niti misli niti namerava da uradi.
Subota 01.12.2012. 11:22
Утицајни први потпредседник руске владе и доказани српски пријатељ Дмитриј Рогозин донео је у Београд понуду какву једино истински братска земља може дати. Та понуда се може сажети у ове три Рогозинове реченице ПРВА: „Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове”. ДРУГА: „Русија има и жељу и новац да улаже у Србију и верујем да наш „брак“ неће бити само из интереса, него и из љубави. ТРЕЋА: „Надам се да ће после реализације наших договора у војно-одбрамбеној сфери Србија постати јача држава и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње”. Сваки српски референдум би ово прихватио и са изразит
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online