Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.12.2012.
07:50
Večernje novosti A

Sad Haradinaj zateže pregovore

Oslobađanje Ramuša Haradinaja neće zakočiti pregovore Beograda i Prištine. Ivica Dačić i Hašim Tači sešće za briselski pregovarački sto već u utorak, a na dnevnom redu će biti - primena sporazuma o integralnom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji.

Da li oslobađenje Ramuša Haradinaja može da uspori pregovore Beograda i Prištine: Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačić
 

Nepravedna haška presuda kojom je oslobođen Ramuš Haradinaj izazvala je histeriju Albanaca i razočaranje Srba, ali zvaničnici obe strane žele da spuste tenzije i proces vrate u okvire započetog dijaloga.

Premijer Dačić nam je potvrdio da će ići na sledeću rundu pregovora:

"U interesu je Srbije nastavak dijaloga. Nismo u situaciji da biramo sa kim ćemo da razgovaramo".

Kao ”prethodnica” novoj pregovaračkoj rundi, u Briselu se već nalazi Dejan Pavićević, šef srpskog tima za tehnički dijalog. On lobira za što povoljniji sporazum o otvaranju prelaza, kako bi integralno upravljanje bilo prihvatljivo i za Srbe na severu Pokrajine.

Pavićević za Večernje novosti najavljuje da će tri prelaza na administrativnoj liniji - Jarinje, Končulj i Merdare - biti pušteni u rad do 10. decembra:

"Razgovori sa Radnom grupom Prištine su iscrpljujući. Još se dogovaramo o ulozi koju će carinici obavljati na prelazima, a naš stav je da bi izvršnu ulogu trebalo da ima carina Euleksa. Osnovni zahtev naših sunarodnika je da novac od carine ne ide u Prištinu već da ostaje na severu i o tome intenzivno pregovaramo".

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović podseća da je premijer Dačić predložio da se carine uopšte ne naplaćuju na administrativnim prelazima:

"Očekujemo i da o tome bude reči na predstojećoj rundi pregovora. Ukoliko se nešto uopšte bude naplaćivalo, postoji mogućnost da deo novca sa Brnjaka i Jarinja bude upućen opštinama na severu Kosova".

Poslanik DS-a Borislav Stefanović ocenio je da će oslobađanje nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja imati negativne posledice na pregovarački proces:

"U Prištini se stvara jači nacionalni front koji će ići na zatezanje situacije. Podržaćemo Vladu u nameri da nastavi dijalog sa Prištinom.

Srbe sa KiM koji se protive primeni sporazuma, podržao je i poslanik DSS Marko Jakšić. On je otišao i korak dalje optuživši predsednika Nikolića da postavlja granicu između Kosova i centralne Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 07:55
Немој да беру бригу Шиптари нема тих фекалија које Крмачић неће покусати са Стиропорком само да се додворе својим Сисеренима. Нема лоше помије за доброг Крмачића, а шиптарски окупатори ће се зауставити само ако налете на силу, тј. метак у чело!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online