Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.12.2012.
00:12
Večernje novosti A

"Bajatovića ne može da spasi fotelja"

To što je Dušan Bajatović ponovo imenovan za direktora ne znači da će se prekinuti započete istrage i splasnuti naši zahtevi da se polože računi za poslovanje "Srbijagasa" u prethodnom periodu. Građani imaju pravo da znaju šta se dešava u državnim preduzećima. Ovu poruku šalje Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, u jeku velike afere "Azotara" koja potresa državu. Ona je u intervjuu za Večernje novosti precizirala da se mreža istraga neće plesti samo oko giganta iz Pančeva.

Fotelja nije garant da nećemo da zaustavimo istrage vezane za poslovanje Srbijagsa: Zorana Mihajlović, ministarka energetike
 

"Moraće da se ispita i šta je bilo sa ”Agroživom” i ”Informatikom” i drugim ćerkama-firmama ”Srbijagasa”. One su povećavale troškove ”Srbijagasa”, a samim tim i cenu kubika gasa, što je proizvelo loše posledice za privredu i građane. Jer, ne postoji preduzeće koja se bavi gasom, a koje je u minusu. A danas ”Srbijagas” ima gubitke od oko 800 miliona evra. Zato i radimo na njegovom restrukturiranju, jer želimo da bude profitabilno preduzeće. Osnovnu delatnost firme podići ćemo na noge, a videćemo koja od ćerki-firmi može da se privatizuje.


Naši kadrovi idu na konkurse

Zašto je vlada izneverila obećanje da stranačke perjanice neće voditi javna preduzeća? Imamo primere Milana Krkobabića, Bajatovića...
"Što se SNS tiče, mi ćemo i dalje da se zalažemo za departizaciju i da će nam stručnost ljudi biti uvek na prvom mestu. Naši kadrovi će svakako ići na konkurs i verujem da sa te strane nismo izneverili očekivanja građana".

Može li ta odlučnost da se sve istera načistac da izazove potrese u Vladi? Mediji spekulišu i o ulozi Bajatovića u slučaju ”Azotara”, a on je visoki funkcioner SPS...

"Bajatovićeva funkcija unutar partije je stvar samog SPS. Naša stranka je od početka govorila da joj je ključni cilj da se izbori sa kriminalom i korupcijom, i tu ne smemo da ustuknemo ni pred kojom partijskom bojom. Krenulo se žestoko u tu bitku i duboko verujem da će stvari u Srbiji da se promene. A da li će na tom putu neko da se ljuti, o tome neću ni da razmišljam. Samo vidim da narod ceni našu borbu pošto SNS trenutno podržava više od 30 odsto građana.

Bez obzira na taj visoki napon na političkom polju, ostaje li vlada saglasna da struja i gas neće poskupeti ove godine?

"Neće biti poskupljenja struje i gasa. Povećanja će biti u 2013, ali tek kada uvedemo socijalne karte i novi tarifni sitem. Tako ćemo dobiti realnije cene, ali zaštitićemo i potrošače. Socijalne karte biće gotove do kraja godine. Formirali smo radnu grupu koja proučava kako da se zaštite oni koji zbog lošeg materijalnog stanja ne mogu da plaćaju struju. Već smo napravili veliki pomak tako što smo omogućili da oni koji troše do 500 kilovata mesečno dobiju popust od 15 odsto. Time je obuhvaćen veći procenat stanovništva, nego da smo uveli dva sata jeftine struje preko dana".


Hoćete li otpisati makar kamate onima koji godinama nisu plaćali račune i tako prekinuti vrzino kolo?

"Kamate na kamatu su već otpisane. Neredovne platiše moraće da se obavežu da plate osnovni dug, a mi ćemo im dati mogućnost da to učine u ratama. Tek tada ćemo moći da otpisujemo kamate, jer veliki broj njih danas ne plaća ni jedno ni drugo. A struja se ne isključuje zato što moramo da budemo humani".


Imaćemo većinu za smenu Đilasa

Kada će SNS i formalno da krene u akciju rušenja vlasti u Beogradu i da li je tačno da stalno odlažete zato što nemate većinu da oborite Đilasa?
"O Beogradu razgovaramo na gotovo svakoj sednici predsedništva i užeg rukovodstva. Ne dopada nam se kako stvari funkcionišu u glavnom gradu. Može mnogo bolje. Verujem da ćemo u narednom periodu imati priliku da pričamo i o tome kako će se promeniti vlast. Onog trenutka kada odlučimo da menjamo vlast u Beogradu, imaćemo neophodnu većinu".

Jeste li sigurni da neće biti interventnog uvoza struje u januaru kao na početku ove godine?

"Kupljene su dovoljne količine za narednu godinu. ”Elektroprivreda Srbije” prvi put je učestvovala na javnom tenderu koji je organizovala ”Elektroprivreda Republike Srpske”. Nema interventnog uvoza. Uštedeli smo na desetine miliona evra tako što smo unapred obezbedili električnu energiju za januar, februar, mart, ali i za novembar i decembar. To je velika stvar, jer nećemo doći u situaciju da nam struja hitno treba i da je plaćamo po četiri ili pet puta većoj ceni. Tako je EPS dao oko 120 miliona evra za januar i februar ove godine, samo zbog loših godišnjih planova bivšeg menadžmenta".


Ima li dovoljno energenata za grejanje domaćinstava i privrede ove zime?

"Ponovo smo iz robnih rezervi obezbedili dovoljne količine mazuta. Ali to više neće moći tako. Dogovorili smo se da toplane moraju da krenu sa merenjem po utrošku toplotne energije. Obezbedićemo kalorimetre po zgradama, a ostalo će morati da urade lokalne samouprave. To je velika akcija i mislim da možemo potrošnju toplotne energije da smanjimo za 20 odsto. To je velika stvar za povećanje energetske efikasnosti".

Koliko ste efikasni kada je reč o zloupotrebama ”strujne mafije”? Ima li pomaka u istragama?

"U energetici je bilo mnogo korupcije. Na to sam ukazivala dok smo bili u opoziciji i ukazivaću i dalje. Zato sam i imenovala Ljubišu Milanovića za specijalnog savetnika za borbu protiv kriminala i korupcije. On ima svoj tim i bavi se tim stvarima. Danas nemamo dovoljno struje niti smo podigli neki važan elektroenergetski objekat zato što se neko bavio trgovinom, a ne izgradnjom. Nemam konkretne podatke koliku smo štetu pretrpeli zbog takvog odnosa, ali se zna da je ovde od 2000. do 2011. godine kroz energetski sektor prošlo na stotine miliona evra, a ništa nije urađeno. Potpuno je jasno da je taj novac otišao na neku drugu stranu. Za tih deset godina mogli smo da imamo termoelektranu ”Kolubaru B” ili TENT 3".

Da li pričom o reformisanju EPS, u stvari, pripremate teren za privatizaciju te firme?

"Stav ove vlade je da EPS ne treba privatizovati. To smo jasno rekli. Tačno je da smo nedavno usvojili polazne osnove za korporativizaciju EPS, jer hoćemo ne samo da sačuvamo to preduzeće nego da ga učinimo efikasnim i profitabilnim, što ono danas nije. Korporativizacija je dubinska reforma EPS, a u isto vreme ćemo uraditi i procenu kapitala firme. Moramo da znamo čime raspolažemo, a onda kreću ulaganja, jer EPS treba da bude ponos Srbije".

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 07:00
I sad će te gubitak od 800 miliona evra da se rasporedi na račune građana koji koriste gas po njima logični izbor za nadoknadu. A grejnje plinom je već najskuplja opcija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online