Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 29.11.2012.
15:56
Smedia A

Haradinaj u knjizi priznao zločine!

Ramuš Haradinaj već danas će šetati ulicama Prištine, pošto ga je Haški tribunal oslobodio optužbi za zločine nad Srbina i nealbancima. Ipak, on je priznao zločine, ali ne na sudu, već u u knjizi "Razgovori sa generalom: Priče o ratu i slobodi".

Na ulicama se slavilo oslobađanje Haradinaja
 

Potpisan primerak ove knjige od Haradinaja dobila je i švajcarska novinarka Marlen Šniper. Ona je bila jedna od uzdanica Tužilaštva da dokažu zločine. Njoj je Haradinaj navodno rekao da je knjiga istinita od korica do korica, ali je Tribunal odbacio taj dokaz, jer nije mogla da se potvrdi autentičnost iskaza.

Kakve su vaše reakcije na oslobađanje Haradinaja?

-Već u prvom suđenju videlo se da postoje problemi da se dokaže krivica, kao i u slučaju hrvatskih generala Gotovine i Markača. Razumem da su ljudi u Srbiji razočarani i da smatraju da pravda nije sprovedena. Sa druge strane, odluke moraju da se poštuju. Međunarodno pravo je takvo, nije izneto dovoljno dokaza. Mislim da ja nisam ni mogla da nešto dokažem.

Intervjuisali ste Haradinaja, od njega ste dobili i potpisanu knjigu...

-Razgovarala sam sa Haradinajem posle rata. On je tada rekao da je bio glavni čovek na terenu, da je bio odgovoran za ono što se dešavalo. Bio je ponosan na to, zato što je bio na vrhu OVK. To je bilo pre nego što se našao u Hagu. Zato sam bila začuđena kada je u Hagu rekao da ne zna šta se dešavalo, da je bio sa devojkom, spavao ili da je bio na različitim mestima. To mi je bilo čudno i zbog toga sam bila spremna da svedočim u Hagu, ali je knjiga odbijena kao dokaz.

Autor knjige Badr Hamzaj je umro 2012. Kakvo je vaše mišljenje o toj knizi? Da li su događaji istiniti?

- Hamzaj je bio njegov prijatelj. On nije mogao da napravi kritički intervju sa njim kao ja. Ja sam ga odmah posle rata pitala odakle mu nova kuća, novac... Haradinaj je o svemu pričao. Pričao je onako kako je hteo da predstavi sebe. Ovu knjigu sam dobila sa potpisom i datumom, evo sad je listam, bilo je to 2001.godine.

Kakva je bila podela uloga između Tačija i Haradinaja?

-Za Haradinaja je Tači bio "Milki boj", neko ko nije hteo da prlja ruke, intelektualac. Haradinaj je bio čovek na terenu. Ja nisam videla da je on počinio zločine, ali je jasno rekao da je on komandat OVK. To sam rekla i Tužilaštvu. Znate šta me je iznenadilo? Haradinaj je godinama živeo u Švajcarskoj, u blizini Ženeve, bio je ponosan na Crveni krst, pozivao se na Ženevsku konvenciju, a onda se na suđenju pravio kao da o tome ništa nije znao!

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.11.2012. 16:53
Ajde sada da vidim precednika i ostalu bulumentu sto su kenjkali o pravednosti Haga da vas cujem sada misevi, samo svoj narod mozete da bacate u lance, sto sada cutite ????
Četvrtak 29.11.2012. 16:33
sad da taj necasni sud bude pravican pa da pusti sve srbe iz zatvora u hagu koji leze dole nevini a pustise zlikovce zlocince van i da odgovaraju za smrt svih koji se preminuli u haskom kazamatu
Četvrtak 29.11.2012. 16:24
У Србији треба да данас буде дан жалости, да застава буде спуштена на пола копља, и да се служи парастос жртвама из жуте куће.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online