Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.11.2012.
06:12
Danas A

Đilas pada zbog “Bus plusa“ i korupcije!?

Lider naprednjaka i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je od Zapada dobio odrešene ruke da na polju borbe protiv korupcije radi sve što smatra da je potrebno, što će on iskoristiti i za promenu gradske vlasti u Beogradu, odnosno za rušenje predsednika DS Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika!

Zapad nam dozvolio borbu protiv korupcije, a odjednom na udaru - Dragan Đilas! Pa da li je to moguće, on je iz DS-a, oni to ne rade...
 

Kako piše “Danas“, udar na Đilasa i demokrate će uslediti kada se procesuiraju slučaj “Bus plus“ i, čak važnije od toga, krivične prijave koje je Državna revizorska institucija (DRI) podnela protiv više gradskih sekretara i direktora direkcija zbog nenamensko trošenja budžetskog novca.


Ovo je “Danasu“ reklo više sagovornika iz političkih i diplomatskih krugova u Beogradu, koji preciziraju da će “medeni mesec“ zapadnih centara moći i Vučića, odnosno aktuelne vlasti Srbije, trajati do završetka pregovora o Kosovu.


Procena Vašingtona, ključnih evropskih prestonica i Brisela je da će zvanični Beograd najkasnije do leta 2013. na planu Kosova, odnosno u pregovorima s Prištinom pod okriljem EU, načiniti ključne ustupke, a u tom periodu srpske vlasti imaju “kart blanš“ da se na unutrašnjem planu ponašaju “po slobodnoj volji“, mada uz poštovanje evropskih prioriteta standarda. U to svakako spada borba protiv korupcije, a da li će je Vučić iskoristiti i za udar na političke protivnike Zapadu je u ovom momentu potpuno nevažno.
 

Sve za PUPS

Dragan Đilas, svestan dešavanja u republičkoj koaliciji, na sve načine pokušava da zadrži PUPS uz sebe, promovisanjem praktično njihovog programa o socijalnoj pomoći penzionerima, trudnicama i socijalno ugroženim građanima. Milan Krkobabić je čak bio i gost DS u nedelju na svečanom delu Skupštine DS, na kojoj je Đilas izabran za predsednika. Đilas je u nedavnom intervjuu rekao i da “ne postoji nijedan razlog da tom čoveku (Milanu Krkobabiću) ne verujem. Sve što je do sada rekao, to je i uradio“.

Naprednjaci su rešeni da promene vlast u prestonici i već sada imaju većinu da obore DS, ali biraju pravi trenutak kako ne bi ispalo da se prekomponovanjem gradskih vlasti narušava izborna volja Beograđana i da je Đilas žrtva njihove gole ambicije, objašnjavaju sagovornici “Danasa“.

Kao što je objavljeno preko provladinih medija sredinom novembra, Tužilaštvo je inspektorima za privredni kriminal pri beogradskoj policiji “prosledilo krivičnu prijavu, podnetu zbog sumnje da je sistem bus-plus uveden preko nameštenog tendera, čime je naneta šteta građanima Beograda“. Nije navedeno protiv koga je sve prijava podneta, ali ako policija prikupi dovoljno dokaza, sledi procesuiranje slučaja, a političku štetu će snositi isključivo Dragan Đilas, koji je lično promovisao sistem “Bus plus“.


To će se možda desiti, a možda i neće, ali odluka nezavisne DRI da 14. novembra pokrene krivične i prekršajne postupke protiv niza gradskih funkcionera neće moći da prođe bez pravosudnih posledica. Naime, DRI je zbog nenamenskog korišćenja sredstava iz budžeta Grada Beograda za 2010. odlučila da krivično goni šestoricu gradskih sekretara i direktore dve direkcije, dok je zbog kršenja zakona o budžetskom sistemu i o javnim nabavkama podnela prekršajne prijave protiv četvorice direktora javnih preduzeća. Kako ističu sagovornici Danasa, ovo će biti iskorišćeno da se gradonačelnik Đilas “po komandnoj odgovornosti“ proglasi glavnim političkim krivcem za zloupotrebe i da se u Skupštini grada zahteva njegovo razrešenje.


Ipak, da li će pravosudni organi biti tako efikasni da procesuiraju sve ove slučajeve u naredne tri sedmice, pre usvajanja gradskog budžeta za 2013, što provladini tabloidi navode kao rok za smenu Đilasa, ili će se “prekomponovanje“ izvesti u prvoj polovini sledeće godine, ostaje dilema.


Kako piše “Danas“, PUPS je svoju “izdaju“ Đilasa uslovio zakonom o javnim preduzećima, čiji se predlog nalazi u Skupštini Srbije, a koji je napisan tako da zamenik predsednika stranke Milan Krkobabić ostane na mestu direktora Pošte Srbije, iako je aktivan član partije, odnosno nije „zamrznuo“ funkciju što zakon predviđa.


Sagovornici “Danasa“ iz Vlade Srbije kažu da je Krkobabić zahtevom o “prilagođavanju“ zakona o javnim preduzećima njegovom ostanku na čelu Pošte“ ucenjivao Vladu i pretio da će iz nje izaći. Zauzvrat, PUPS se obavezao da će podržati SNS u smeni Đilasa.

Šta su rekli Stefanović i Đilas?

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je da će Predsedništvo naprednjaka uskoro imati sednicu na kojoj će tema biti smena vlasti u Beogradu.

“Nismo zadovoljni kako gradska vlast funkcioniše... Kada se budemo odlučili da krenemo u proces smene, naravno da ćemo imati većinu“, rekao je Stefanović za Kurir. Dragan Đilas je, s druge strane, za Blic izjavio da dobro sarađuje s koalicionim partnerima u gradskoj vlasti, kao i da ne postoji nijedan razlog da “bilo ko krši ono što je pričao u predizbornoj kampanji i nakon izbora“. “Da li će neko imati drskosti da volju građana menja, ne znam“, rekao je Đilas.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.11.2012. 10:00
"Lider naprednjaka i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je od Zapada dobio odrešene ruke", sad se mozemo nadati da puste "naseg predsednika" sa lanca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online