Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.07.2017.
08:56
slobodnaevropa.org A

"Bitka za Beograd" uveliko počela

"Nama treba jedna normalna vlast", kaže Beograđanin Nebojša Vuković osvrćući se na zahuktavanje političke trke u glavnom gradu Srbije pred izbore koji će biti održani tek na proleće 2018. godine, piše Radoi Slobodna Evropa.

commons.wikimedia.org/Skupština Beograda
Ko će voditi glavni grad u naredne četiri godine?

"Beograd treba osloboditi"

Svaku vlast u glavnom gradu Srbije pratile su i kritike da preko leđa građana ostvaruje megalomanske projekte zarad sopstvene jeftine promocije.

Međutim, fijasko koji doživljava sadašnja vladajuća garnitura, a pre svega kroz razne afere koje se pletu oko gradonačelnika, kadra vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), Siniše Malog i njegove ekipe, nadišao je ranije slučajeve. Te okolnosti svakako otežavaju poziciju naprednjaka i njihovih partnera.

Koliko će na izjašnjavanje građana, na primer uticati sve što prati realizaciju projekta Beograd na vodi, a pre svega nerasvetljeno, nasilno i nezakonito rušenje objekata koji su se našli na tom terenu, što je izazvalo višemesečne proteste i građansko okupljanje oko Inicijative "Ne davimo Beograd"?

Dragan Popović, iz nevladinog Centra za praktičnu politiku, kaže da Beograd zapravo nema gradsku vlast, da se gradom upravlja iz jednog centra, kao što se upravlja i celom Srbijom. Kolokvijalno rečeno, navodi Popović, radi se o tome da se Beograd oslobodi.

- Za ovih 4-5 godina, koliko naprednjaci vladaju Beogradom, imali smo suštinsko urušavanje grada. Urušavanje najlepših i najcenjenijih gradskih celina gde su sada nekakve monstruozne građevine bez ikakvog urbanističkog plana. Druga važna stvar je da je grad Beograd uvek imao vrlo jaku socijalnu politiku. Jedna od prvih stvari koje su naprednjaci ukinuli, potpuno iskasapili, to je bila socijalna politika. Ogroman, ogroman broj građana je jako siromašan - kaže Popović.

"Kandiduju Vučića i za predsednika mesne zajednice"

On veruje da će vlast pokušati da nametne izjašnjavanje slično onome koje je bilo aktuelno i pri izboru republičkih organa.

- Njima je Aleksandar Vučić praktično jedini adut. On se kandiduje i za predsednika mesnih zajednica, mislim simbolički, a kako ne bi za gradonačelnika. Mislim da će to biti pokušaj SNS-a da nametne tu priču da se ljudi izjašnjavaju za ili protiv Vučića. Do opozicije je, naravno, da pokuša da promeni svoj fokus, da ga sa Vučića pomeri na realne stvari. Na život građana Beograda, na rezultate ove beogradske vlasti koji su, blago rečeno, katastrofalni - ističe Popović.

Međutim, kada je o opoziciji reč, u igri je ponovo stalno pitanje - u koliko kolona će izaći na birališta. Popović ne očekuje takozvano ukrupnjavanje opozicije, niti to smatra svrsishodnim:

"Mislim da nema velike logike da se svi ujedine i idu pod jednom zastavom jer se tu gubi suština politike".

U odmeravanju snaga važno je i ko će privući samostalnog kandidata, sadašnjeg predsednika novobeogradske opštine Aleksandra Šapića, da li će i kako svoju kandidaturu istaći bivši beogradski gradonačelnik Dragan Đilas i koji će potez napraviti Saša Janković, koji je kao novajlija na političkoj sceni u aprilu zauzeo drugo mesto na predsedničkim izborima.

"Bitka za Beograd", jasno je, uveliko je počela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online