Subota 21. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 27.11.2012.
19:51
B92 A

Dobrodošlica za zločinca Haradinaja

U četvrtak će Haški tribunal izreći konačnu presudu Ramušu Haradinaju, koji je osumnjičen za ratne zločine na Kosovu. U Prištini su već počele pripreme za doček bivšeg komandanta OVK.

Da li će Haški tribunal osloboditi još jednog ratnog zločinca: Ramuš Haradinaj
 

"Svetlog obraza napred" je natpis na panoima koji su istaknuti na ulicama Prištine i drugih kosovskih gradova, kojima se želi dobrodošlica Ramušu Haradinaju. Tamo i građani i političari očekuju da će Haradinaj u četvrtak biti oslobođen optužbi Haškog tribunala.
 

Istovremeno, u Prištini se može čuti da će odmah nakon njegovog povratka, Haradinajeva i Tačijeva stranka postići zajednički sporazum o novoj vladajućoj koaliciji, kojim se predviđa premijersko mesto za Haradinaja. Izvršni direktor kluba za spoljnu politiku Jil Hodža kaže da će eventualni povratak Haradinaja izazvati značajne političke posledice na ovdašnjoj sceni.

"Sam povratak Haradinaja će predstavljati novi momentum na političkoj sceni i reflektovaće se na različite načine. Kada se u vidu imaju izjave predstavnika njegove partije, može se zaključiti da su one veoma indikativne i govore o želji za približavanjem vladajućoj koaliciji koju vodi Demokratska partija Kosova“, ocenjuje on.

Hodža ipak dodaje da je teško proceniti koji će biti naredni korak Haradinaja nakon njegovog povratka, koji, kako kaže, nije neizvestan. Sekretar Haradinajeve stranke, Burim Ramadani je za B92 izjavio da oni veruju u njegovo oslobađanje u četvrtak.

"Mi smo još od početka rekli da verujemo u međunarodno pravo i u čistoću borbe OVK. Stoga smo uvereni da će međunarodno pravo postupiti profesionalno u ovom slučaju. Svi argumenti govore da će se Haradinaj slobodan vratiti na Kosovo. On će nastaviti sa svojim političkim aktivnostima i verujemo da će ovo biti motiv više za kosovsku političku scenu za bolje i efikasnije vladanje", kaže Ramadani.

I građani Kosova su veliki optimisti u vezi s presudom Haškog tribunala, koja je najavljena za četvrtak:

Haradinaj je od maja u Prištini, gde je po odluci čekao konačnu odluku suda. Do danas nije potvrđeno da li se on vratio u Hag za sednicu suda  u četvtak, na kojoj se očekuje izricanje presude.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.11.2012. 20:18
To sto Pristina "sprema docek" za kasapina Srba, ni po jada. Nego, sta srpski narod i njegova vlast misle da urade tim povodom? Ako je odgovor - nista kao i uvek, pa sta mi onda hocemo uopste?! Proglasili smo sopstvenog predsednika krivcem za ratove u bivsoj Jugi, a sada se cudimo sto nam svi oni koji su krenuli da Srbe izbacuju iz njihovih republika spocitavaju da je Srbija za sve kriva! Pa, mi smo poslali svog predsednika NATO mecki na rupu, a to ni jedan drugi narod nije uradio. Sada ce nam jos stici da treba i odstetu da placamo.
Utorak 27.11.2012. 20:42
Sve dok Srbin bude cutao, misevi ce kolo da vode.
Utorak 27.11.2012. 23:41
Sve je to toliko jadno i bedno da ni prezira nije vredno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online