Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 27.11.2012.
12:13
Srna A

"Stvaranje 'velike Albanije' ne može da prođe bez rata"

Profesor na Fakultetu za bezbednost u Beogradu Zoran Dragišić izjavio je Srni da priča o stvaranju "velike Albanije" ne bi mogla da prođe bez rata.

Od spajanja Albanije i Kosova nema ništa, jer albanske i kosovske političke elite ne žele da vide takvu državu: Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić
 

Dragišić je ocenio da od spajanja Albanije i Kosova u jednu državu nema ništa, zbog toga što albanske i kosovske političke elite ne žele da vide takvu državu.

Prema njegovim rečima, priča o stvaranju "velike Albanije" izaziva podozrenje kod svih balkanskih država, jer bi takva država u sebe uključila delove Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke.

"Ta ideja o pravljenju 'velike Albanije' nije nova i nije izmišljena neki dan u Skoplju. To je ideja koja vuče korene još iz 19. veka, tako da je to recikliranje nekakvih starih ideja", rekao je Dragišić.

Alijansa "crveno-crno" će, u okviru obeležavanja sto godina od stvaranja albanske države, pokrenuti peticiju skupljanjem potpisa građana Kosova i Albanije za raspisivanje referenduma o ujedinjenju "južne i severne Albanije".

"Međunarodna zajednica da primiri albanske lidere"

- Međunarodna zajednica trebalo bi da primiri albanske lidere da ne promovišu ideje

"Srbija ne sme da prizna secesiju Kosmeta; to je najbolja odbrana od ujedinjenja Albanaca i stvaranja 'velike Albanije' "

"velike Albanije" koje dovode do destabilizacije regiona, ocenio je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun.

Najava Alijanse "Crveno-crno" da će organizovati potpisivanje peticije o raspisivanju referenduma za ujedinjenje Kosova i Albanije, prema Drecunovom mišljenju, samo je jedan od koraka radi fingiranja situacije da će iz naroda poteći ideja o ujedinjenju koju onda političari neće moći odbiti.

Drecun napominje da se godinama kod albanskih političara provlači ideja o peticijama i organizaciji referenduma na Kosovu i Albaniji, ali naglašava kako zabrinjava to što je nekoliko godina unazad najavljivano da će 2013. godine biti stvorena tzv. prirodna Albanija.

"Međunarodna zajednica trebalo bi da primiri albanske političke vođe na Kosovu i u Albaniji da ne šalju signale koji dovode do ovakvih inicijativa jer će to očigledno destabilizovati situaciju", kaže Drecun, koji smatra da neko šalje snažnu političku poruku iz Tirane svim Albancima u regionu da treba krenuti u snažnu ofanzivu radi promovisanja ideje "velike Albanije", pridobijanja međunarodne podrške i radikalizacije albanskog naroda u regionu na toj ideji.

"Ono što Srbija može i mora da učini jeste da nikada ne prizna secesiju Kosmeta i to je najbolja odbrana od ujedinjenja Albanaca i stvaranja velike Albanije", smatra Drecun.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.11.2012. 12:22
Samo budale ne razumeju da je Velika Albanija VEC stvorena Juna 1999. kada je nasa vojska i policija bila proterana sa Kosova. Izmedju Kosova i Albanije ne postoji nikakva granica. Samo formalna.
Utorak 27.11.2012. 13:42
Ako proglase ujedinjenje ISTOG tog dana proglasiti ujedinjenje Srbije i Republike Srpske...
Utorak 27.11.2012. 14:41
Braco moja Srbi, siptari rade planski i kalkulisano,dok mi a pogotovo nasi politicari rade sve spontano bez plana i platforme,kada cemo jednom vec nesto uraditi planski i ujedinjeni.Ima nasih politicara koji javno kazu da priznamo KiM da bi sto pre usli u eu, kad bi to neki siptarski politicar dao izjavu protiv siptara taj bi bio lincovan,tu je razlika izmedju nas i siptara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online