Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 27.11.2012.
10:37
Večernje novosti A

Bujanovac: Muzej teroristi Kapetanu Lešiju

Proslava Dana albanske zastave na jugu Srbije nastavljena je u selu Veliki Trnovac kod Bujanovca, gde je otvoren memorijalni kompleks posvećen Ridvanu Ćazimiju, poznatijem kao Kapetan Leši, bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) koji je 2001. godine ubijen u sukobu sa snagama bezbednosti Srbije.

Fotografije, uniforma i grb OVPMB u Velikom Trnovcu
 

Muzej teroristi nalazi se u sklopu fudbalskog stadiona lokalnog kluba, a otvaranju su prisustvovale stotine građana i predsednici triju opština sa juga Srbije.

U muzeju su izloženi lični predmeti, uniforma i oružje, radni sto i mnogobrojne fotografije, a pažnju posetilaca najviše je privukao džip u kojem je ubijen Ćazimi. On je devedesetih učestvovao u borbama na području BiH i Hrvatske protiv Srba, a bio je i pripadnik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Lideri albanskih partija sa juga Srbije prirediće danas i sutra mnogobrojne prijeme za veterane OVPMB, a Bujanovac, Preševo i Medveđa su izlepljeni plakatima kojima rukovodstvo ovih opština čestita praznik Albancima na jugu Srbije.

Kada je u pitanju isticanje albanske zastave 28. novembra, u opštini Bujanovac su rekli da će albanske zastave biti istaknute uz srpske trobojke.

U centru Preševa nedavno je postavljen spomenik teoristima OVPMB-a, poginulim u sukobima sa vojskom i policijom od 2000. do 2003. godine. Albanci su poslednjih desetak godina podigli slična obeležja u čast poginulima u sukobima na jugu Srbije i u Lučanu, Muhovcu, Oraovici, Dobrosinu, a svako od njih okićeno je albanskom zastavom.

U Srbiji lokalne samouprave odlučuju o podizanju spomenika na svojoj teritoriji, na osnovu čega u Novom Pazaru postoji spomen-ploča Aćif-efendiji, koja ni posle skoro četiri meseca nije uklonjena uprkos insistiranju države.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da ne očekuje da će biti incidenata na jugu Srbije povodom sutrašnjeg obeležavanja Dana albanske zastave.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.11.2012. 17:33
KAKVE SU OVO GLUPOSTI... ˝RUKOVODSTVO OPŠTINA PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA ˝??? Rukovodstvo opštine Medveđa je Srpsko, i Srbi su u Medveđi većina većina !!!!
Utorak 27.11.2012. 17:48
moram odat priznanje novinaru koji je napisao ovaj naslov terorista bas to i jesu svi siptari sa svojom bracom krvatima i balijama
Utorak 27.11.2012. 17:49
kapetane leši olešili smo te
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online