Utorak 27.11.2012.
10:37
Večernje novosti

Bujanovac: Muzej teroristi Kapetanu Lešiju

Fotografije, uniforma i grb OVPMB u Velikom Trnovcu
 

Muzej teroristi nalazi se u sklopu fudbalskog stadiona lokalnog kluba, a otvaranju su prisustvovale stotine građana i predsednici triju opština sa juga Srbije.

U muzeju su izloženi lični predmeti, uniforma i oružje, radni sto i mnogobrojne fotografije, a pažnju posetilaca najviše je privukao džip u kojem je ubijen Ćazimi. On je devedesetih učestvovao u borbama na području BiH i Hrvatske protiv Srba, a bio je i pripadnik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Lideri albanskih partija sa juga Srbije prirediće danas i sutra mnogobrojne prijeme za veterane OVPMB, a Bujanovac, Preševo i Medveđa su izlepljeni plakatima kojima rukovodstvo ovih opština čestita praznik Albancima na jugu Srbije.

Kada je u pitanju isticanje albanske zastave 28. novembra, u opštini Bujanovac su rekli da će albanske zastave biti istaknute uz srpske trobojke.

U centru Preševa nedavno je postavljen spomenik teoristima OVPMB-a, poginulim u sukobima sa vojskom i policijom od 2000. do 2003. godine. Albanci su poslednjih desetak godina podigli slična obeležja u čast poginulima u sukobima na jugu Srbije i u Lučanu, Muhovcu, Oraovici, Dobrosinu, a svako od njih okićeno je albanskom zastavom.

U Srbiji lokalne samouprave odlučuju o podizanju spomenika na svojoj teritoriji, na osnovu čega u Novom Pazaru postoji spomen-ploča Aćif-efendiji, koja ni posle skoro četiri meseca nije uklonjena uprkos insistiranju države.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da ne očekuje da će biti incidenata na jugu Srbije povodom sutrašnjeg obeležavanja Dana albanske zastave.

2024 © - Vesti online