Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 24.11.2012.
12:50
Beta A

"Svađaju narod oni koji crtaju granicu između Srbije i Vojvodine"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Novom Sadu da niko ne sme da ugrozi ustavnu autonomiju Vojvodine, ali ni da povredi Ustav Srbije skrivajući se iza navodnih interesa Vojvodine. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da ideja Vojvodine nikada nije bila ideja države u državi, već ideja zajedničkog života.

Oni koji crtaju granicu neka izgube olovku i prestanu da svađaju narod: Nikolić
 

"Nema granice između Srbije i Vojvodine. Oni koji je crtaju neka izgube olovku i prestanu da svađaju narod", rekao je Nikolić na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine.

Nikolić je dodao da je Vojvodina u Srbiji i da je ravnopravna ili "čak možda malo ravnopravnija" od njegove Šumadije. 

"Sumnjam u dobre namere onih koji danas šire neslogu u Vojvodini. Samo nam još treba nesloga u Vojvodini, kao da nijednu drugu muku nemamo. Vojvodina neka ide napred i neka sa sobom povuče i celu Srbiju", poručio je Nikolić i dodao da nema povratka na autonomiju Vojvodine kako je ona bila definisana Ustavom SFRJ iz 1974. godine. 

"Ustav iz 1974. godine bio je separatistički i bio je idejno-pravni okvir za secesiju Kosova", ocenio je Nikolić.

Autonomija Vojvodine se zasniva ne na slabijoj nego na jačoj Srbiji: Pajtić
 

 "Autonomija Vojvodine se zasniva ne na slabijoj nego na jačoj Srbiji. Na Srbiji u kojoj svi znamo koliko je sedam od 100. Odnos Srbije prema Vojvodini je odnos Srbije prema samoj sebi", rekao je Pajtić na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine.

Poručio je da se na ideji Vojvodine ne smeju praviti političke podele, već se mora učiti iz bogate istorije tog prostora. Pajtić je rekao da se u Srbiji mora prestati sa praznim
nacionalističkim frazama i okrenuti modernosti i budućnosti.

Pastor: Neko slavi prisajedinjenje, a ja ga obeležavam

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas na dan 94. godišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da neko verovatno slavi, a da on samo obeležava taj datum.

Ovde potpis"Isti događaj može se slaviti i obeležavati, a da to ne razdvaja nego povezuje. Potvrda za to je istorija zajedničkog života u Vojvodini", rekao je Pastor na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine.

Pastor je dodao da on lično, kao i pripadnici njegove nacionalne
zajednice današnji dan današnji samo obeležavaju, a ne slave.

"Neki sigurno i slave današnji dan. Ja lično i pripadnici moje zajednice i možda još neki sugrađani, koji smo bili na gubitničkoj strani nakon Prvog svetskog rata, mi samo obelezavamo. Ne samo zato što su Mađari, Nemci i drugi bili isključeni iz odlučivanja tokom Velike narodne skupštine 1918. godine", kazao je Pastor i dodao je da je nova realnost u Vojvodini zaključena Trijanonskim sporazumom iz 1921. godine, koji za neke predstavlja "crni dan", kao posledica niza loših odluka Autro-Ugarske. 

Podsetio je da su vrlo brzo nakon Velike narodne skupštine, 1. decembra 1918. godine, telegramom iz Beograda ukinuti organi Vojvodine, u šta su se, kako je rekao, razočarali i tadašnji radikali. Pastor je rekao da je koncept autonomije Vojvodine različitih političkih struktura bio predstavljen kao koncept separatizma kroz istoriju.

"Strah od autonomijn Vojvodine je u stvari strah od slobode, strah od modernosti, strah od autonomnog građanina. Dok god se pitanja decentralizacije i regionalizacije ne definiše kroz ustav, nema evropske Srbije. Autonomija Vojvodine je mera slobode dostojanstva i slobode svih građana Srbije", poručio je Pastor.

"Srbija neguje državnost, a Vojvodina svoju autonomnost. Ta ista Vojvodina koju je Vasa Stajić video kao Švajcarsku na istoku", rekao je Pastor i ocenio da su u ovom delu Evrope forimrane zakasnele nacije, koje živeći prekjuče, nemaju vremena da žive za danas.

"Naša prošlost je često neizvesnija od budućnosti", kazao je Pastor i založio se za "demistifikovanje politika organizovanog zaborava".

POVEZANE VESTI

Subota 24.11.2012. 13:18
neko je godinama planski radio na udaljavanju vojvodine od ostatka srbije.neko je osnazio malu grupu separatista koji su na zahvaljujuci neorganizovanosti srbije gradili svoj uticaj.posebno su osnazili u vreme crnogorca tadica.nadajmo se da je to vreme proslo. i naravno da bi se bilo sta dobro dogodilo ,srbi iz srbije se moraju organizovati,da bar vidimo ko sta radi kod nas u srbiji.
Subota 24.11.2012. 14:11
SVI ZAJEDNO!!! ZAJEDNO SMO JACI!
Subota 24.11.2012. 19:34
Sve ovo sto nam se desava ja upravo ono zbog nase nesloge i netrpeljivosti medjusobne. Prestanimo vise da jedni druge gledamo prezrivo i da skacemo jedni da druge. Vec pomozimo jedni drugima. Jer ona cetiri SSSS nisu budale izmislile. Nas samo sloga moze napraviti i jacim i mocnijim i neraskidivim. p.s. dokazano kroz istoriju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online