Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2015.
11:49
telegraf.rs A

Mađarski fašisti otvorili kancelariju u Senti

Ozloglašena ultradesničarska mađarska stranka Jobik svoje delovanje pokušava da proširi i na teritoriju Vojvodine, a svoju kancelariju otvorila je u Senti.

dunakeszi.jobbik.hu
A mi se kopčamo na leđima?

Ištvan Savai, potpredsednik i poslanik te stranke u mađarskom parlamentu, koji Vojvodinu naziva "južnim krajevima“ i "otcepljenim teritorijama“, u subotu je otvorio prijemnu kancelariju u Senti u Vojvodini. 

Savai je prilikom otvaranja kancelarije izjavio da mu je cilj da "olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u 'južnim krajevima'". Tvrdi je da nije reč o partijskoj kancelariji te stranke, već o poslaničkoj kancelariji za prijem, koja se "neće baviti akcijama protiv drugih naroda i narodnosti, niti izazivanjem tenzije ili mržnje, već će pomoći ovdašnjim Mađarima u obavljanju poslova u Mađarskoj".

On je dodao da kao poslanik treba da i "na otcepljenim teritorijama obezbedi mogućnost za Mađare da ga potraže, da ga informišu o stvarima i problemima koji ih u svakodnevnom životu tište“.

Političari u Srbiji otvaranje te kancelarije smatraju neprihvatljivim i pozivaju nadležne da odmah reaguju i to onemoguće, jer bi posledice mogle da budu dalekosežne. Lideri Demokratske stranke, Srpske napredne stranke i SVM u Vojvodini složno traže zabranu delovanja ove partije u Srbiji!

Pajtić: To je paramilitarna organizacija


 
Tanjug

Premijer Vojvodine i lider demokrata Bojan Pajtić ističe da je "potpuno neprihvatljivo otvaranje kancelarije poslanika ekstremističke i šovinističke organizacije“.

- Radi se o paramilitarnoj organizaciji koja nije registrovana u ovoj zemlji. Policija, tužilaštvo i država treba beskompromisno da reaguju. Delovanje te i takve organizacije ne može i ne sme biti dozvoljeno u ovoj zemlji. Posledica njihovog pojavljivanja može biti samo mržnja i strah. Imamo dovoljno ekstremista u Srbiji. Ne trebaju nam uvezeni, kaže Pajtić.

Mirović: Neprihvatljiv ekstremizam

Tanjug

Igor Mirović iz SNS-a naglašava da je ekstremizam koji šire predstavnici Jobika neprihvatljiv u višenacionalnoj Vojvodini.

- Njihovom poslaniku ne može biti omogućen rad kojim bi širio svoje šovinističke predloge i ideje, navodi Mirović i dodaje da na takvu provokaciju Srbija mora odgovoriti u skladu sa zakonom i dobrim običajima u međunarodnoj praksi.

Pastor: Hoće da prave razdor

Tanjug

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a Ištvan Pastor podseća da je ovo drugi pokušaj otvaranja kancelarije Jobika u Srbiji, te da je prethodni pokušaj bio u Subotici prošle godine.

- Naša stranka ima legitimnu podršku u Vojvodini. Zastupamo interese i Mađara, kao i onih koji to nisu. Nema potrebe da bilo ko sa strane tutoriše i da pravi razdor i nestabilnost u Vojvodini, navodi Pastor.

Radikalni nacionalisti Jobik je pokret za bolju Mađarsku, a to je radikalna nacionalistička politička stranka krajnje desnice. Stranka sebe opisuje kao "principijelnu, konzervativnu i radikalno patriotsku hrišćansku stranku“, čija je „osnovna svrha“ zaštita „mađarskih vrednosti i interesa“.

S druge strane, akademici, različiti mediji i politički protivnici optužuju Jobik za fašizam, neofašizam, neonacizam, rasizam, antisemitizam, mržnju prema Romima i homofobiju. Vojvodinu nazivaju "južnim krajevima“ i "otcepljenim teritorijama“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online