Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.11.2012.
06:47
Večernje novosti A

I Hrvati nam uslov za Evropsku uniju

I pored opsežne “ofanzive” Beograda da obezbedi što širu podršku kako bi u decembru Srbija od Evropskog saveta EU dobila “zeleno svetlo” za uslovni datum pretpristupnih pregovora, šanse za to su, kako pišu “Večernje novosti”, veoma male.

Dugo će, izgleda, vremena proći dok se srpska zastava ne zavijori ravnopravno uz evropsku...
 

Iako raste front evropskih država koje se zalažu za ovu formulaciju u decembarskoj “presudi” šefova država i vlada EU, dve najmoćnije članice, Nemačka i Francuska, još nisu “smekšale”.


Štaviše, kako sada stvari stoje, posle zaoštravanja odnosa između Beograda i Zagreba zbog oslobađanja hrvatskih generala, vrh EU još jače će insistirati na normalizaciji odnosa ne samo sa Kosovom, već i u celom regionu.


Dobrosusedski odnosi sa svima

U regionu, prema pisanju “Večernjih novosti“, nije isključeno i da se u mišljenju Evropskog saveta nađe i zahtev da Srbija što pre potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima, ne samo sa KiM, već i sa Hrvatskom i ostalim balkanskim zemljama koje čekaju ulaznicu u EU.

- I pored toga što Srbija ispunjava sve međunarodne obaveze, i što je na našoj strani veliki broj evropskih zemalja, treba biti realan - teško ćemo u decembru doći do uslovnog datuma. EU ima previše internih problema, budžet će biti glavna tema i decembarskog saveta, a kako nam je rečeno, proširenju se neće pokloniti previše pažnje - rekao je premijer Ivica Dačić.


Na strani Srbije su, pored nekih od najuticajnijih država, kao što su Italija i Švedska, i članice koje ne priznaju nezavisnost Kosova - Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka. Međutim, i pored velikog napretka koji je Srbija postigla u ključnim uslovima za sledeći korak u evropskim integracijama - obnavljanje dijaloga sa Prištinom, primena do sada postignutih sporazuma i zaživljavanje timova za upravljanje administrativnim prelazima - to, najverovatnije, neće biti dovoljno.


- Nepravedno je na Kosovo i ljude koji tamo žive prebacivati sav teret naših EU integracija. U decembru će se “meriti” i mnoge druge stvari, kao što su napredak u borbi protiv korupcije, privatizacije, reforma pravosuđa... Imamo šanse da dobijemo uslovni datum, ali, iskreno, to će biti veoma teško - istakao je za “Večernje novosti” Aleksandar Vulin, direktor vladine Kancelarije za KiM.


I potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić ocenjuje da je naša zemlja postigla značajan napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom, ali:


- Pitanje je da li će Evropski savet, ili kasnije Evropska komisija, taj napredak oceniti “trajnim, vidljivim i održivim”. Bilo bi dobro da u martu, na godišnjicu dobijanja kandidature, dobijemo i datum pregovora - rekla je Grubješićeva.


Dosta i Kacinu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je za “Večernje novosti” da je nova vlast u Beogradu poslednjih meseci pokazala veliku posvećenost da rešavanje kosovskog problema pomeri sa mrtve tačke. Po njegovom mišljenju, od Brisela bi bilo fer da u decembru ohrabri Srbiju da nastavi sa normalizacijom odnosa sa Prištinom.

Ona kaže da će Vlada 6. decembra usvojiti Akcioni plan o pristupanju EU. On će imati oko 180 mera i rokova za njihovo izvršenje, najviše iz oblasti vladavine prava, reforme pravosuđa, zaštite manjina, ali će se tretirati i pitanja kao što su usvajanje evropske regulative o proizvodnji i uvozu genetski modifikovanih organizama.


Član skupštinskog Odbora za EU integracije Laslo Varga ubeđen je da Beograd nema mnogo razloga za optimizam. Po njegovom mišljenju, čak i ako dobijemo uslovni datum, to ništa neće značiti:


- Može se reći da mi već sada imamo uslovni datum - ako ispunimo dobro poznate zahteve, odrediće nam početak pregovora.


Dakle, maksimum koji Beograd može očekivati u decembru je pozitivna formulacija kojom se ohrabruje pomak načinjen u normalizaciji odnosa sa Prištinom.


Naš nekadašnji amabasador u Berlinu Ognjen Pribićević smatra da će Beograd dobiti izvesnu “nagradu” iz Brisela, ali da to neće biti uslovni datum:


- Moguće je da će nagrada biti da nam se ne suspenduje bezvizni režim za zemlje EU, iako je broj srpskih državljana koji su zatražili azil u Nemačkoj poslednjih meseci udvostručen. Biće teško ubediti vodeći evropski dvojac, Berlin i Pariz, da odu korak dalje kada je reč o našim integracijama.

POVEZANE VESTI

Subota 24.11.2012. 07:13
Kako je ova EU krenula dokraja ce da trazi da slavimo "Oluju" u Beogradu. Jedan je samo odgovor: DOSTA NAM JE PONIZENJA NE u EU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online