Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 22.11.2012.
06:40
Danas A

Bivši ambasador SAD lobira za Miškovića?

Kameron Manter boravio je pre oko mesec dana u Beogradu gde je s Miroslavom Miškovićem, razgovarao o mogućnosti da bude njegov lobista u Srbiji i na Zapadu.

Iz penzije u lobiste: Kameron Manter

Manter, bivši američki ambasador u Srbiji koji je odnedavno u penziji, imao je sastanak o sličnoj temi i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a susreo se i s predstavnicima više vladajućih i opozicionih političkih stranaka, saznaje ekskluzivno "Danas".
 

U Ambasadi SAD nisu želeli da komentarišu posetu Kamerona Mantera. Kao je rečeno Danasu "ambasada u principu ne komentariše privatne posete američkih državljana Srbiji".

Odgovor Delte

 

Iz Delta Holdinga je "Danasu" rečeno da "nisu tačni navodi" da je ova kompanija angažovala Kamerona Mantera za lobistu. Od Mantera posle više dana čekanja nije bilo nikakvog odgovora.

Miroslav Mišković i Kameron Manter "blisko sarađuju“ od 2008, navode sagovornici lista, podsećajući na njihovu ulogu prilikom formiranja vlade DS-SPS, a ostali su u kontaktu do danas. Mišković ga je pozvao nakon što je u Srbiji otvorena istraga najvećih spornih privatizacija, gde kompanija  Delta ima "zapaženu ulogu“.

O tome kakvu saradnju su uspostavili vlasnik Delte i bivši ambasador SAD postoje kontradiktorne informacije. Niko ne osporava da su u dobrim odnosima, ali dok jedni tvrde da je "Manter postao Miškovićev lobista", drugi poručuju da "nema šanse da je to slučaj, pogotovo nakon što je Vučić otvoreno krenuo na Deltu".

Sagovornici "Danasa" procenjuju da aranžman Miškovića s Manterom, čak i ako je u drugoj polovini oktobra načelno dogovoren, nije mogao da zaživi jer je neposredno posle njihovog susreta počela snažna medijska kampanja protiv vlasnika "Delte", kojeg je "na zub" uzeo Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije zadužen za bezbednost, odbranu i borbu protiv korupcije. Iskusni Amerikanac je zbog te Vučićeve akcije svakako morao da se distancira od Miškovića.

Kameron Manter, kako utvrđuje "Danas", svakako nije zaveden u registru "foreign agents" (lobista koji u Americi rade za inostrane klijente) pri Ministarstvu pravde SAD.

Prema saznanjima lista, tema sastanka predsednika Nikolića i Mantera je bila da bivši ambasador, odlično upućen u prilike u Srbiji, ali i na globalnom planu, postane (neformalni) savetnik srpskog predsednika i njegov lobista, odnosno "promoter" na Zapadu, pre svega u Americi. Da li je nešto konkretnije dogovoreno nije poznato, s obzirom na to da je sastanak održan u najužem krugu.

Tomislav Nikolić je posle parlamentarnih izbora 2008. priznao da su Miroslav Mišković i Milan Beko finansirali kampanju SRS, gde je tada bio zamenik predsednika. Aleksandar Vučić je, s druge strane, nedavno izjavio da se svega nekoliko puta sreo Miškovića i da "nisu baš dobri poznanici", te da "država neće trgovati" s ovim biznismenom osumnjičenim za krupne mahinacije prilikom više privatizacija.

Kameron Manter je u Srbiji bio od od 2007. do 2009, kada je preuzeo visoku poziciju u Ambasadi SAD u Iraku, da bi 2010. postao ambasador u Pakistanu. Na izuzetno osetljivoj funkciji u Islamabadu zadržao se svega oko 18 meseci, do maja 2012, kada je podneo ostavku i penzionisao se u Stejt departmentu. Potom je postao gostujući profesor prestižnih akademskih ustanova u SAD, Koledža Pomona i Pravne škole Univerziteta Kolumbija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.11.2012. 14:31
A Đulijani???
Četvrtak 22.11.2012. 10:07
Igraju vlastodrzci igru neutrale, stizu firme za ambalazu sa par milona dolara ili evra, nigde rasta sa makroekonomskog aspekta vecim ulaganjem u ovoj krizi, verujuci da nece da ih zatvore i povuku kapital kad krene ospte s...nje.Ne veruje nitko u zlo koje dolazi, pa umesto da se drzava sprema, on i dalje palamudi narodu. Ipak to moze obicna budala, ali ne mogu i oni tako da postave stvari kao odgovorni politicari, vec ce posle da kazu da su misleli sve najbolje, a narod ce da shvati pa da glasa opet. Posle ce da bude kao i prvi sneg u Beogradu, ostace zateceni razvojem situacije. Hoce li nakon evropskog poltrona Tadica, neutralnjaka i nejakog Nikolica, da dodje Srbin na presto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online