Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.11.2012.
22:22
Beta A

File: U EU bez bilateralnih problema

Evropski komesar Štefan File je u Evropskom parlamentu naglasio da, ulaskom novih članica, u EU ne smeju biti uneti i bilateralni problemi tih zemalja.

Ne postoji nijedno tako moćno oruđe za promene, kao što je proširivanje i moramo ga mudro koristi širom našeg susedstva

File je naglasio da ti sporovi moraju biti rešeni pre potpisivanja sporazuma o članstvu.

"Moramo biti sigurni da nerešena bilateralna pitanja neće biti 'mine' koje će ekplodirati pred našim licem tokom postupka prijema novih članica", ukazao je File u raspravi o rezoluciji koju je usvojio EP snažno podržavši politiku prijema novih članica u EU.

File je naglasio da se svim sredstvima: pregovorima, arbitražom, posezanjem za sudom u Hagu, mora uhvatiti u koštac sa svim otvorenim pitanjima uporedo s pregovorima o članstvu.

Evropska unija jača ako se, uz unutrašnju integraciju, širi i prihvata u članstvo nove zemlje, rekao je evropski komesar za proširivanje.

On je podvukao i da je ključno da se sredstva za pripremu zemalja-kandidata za članstvo efikasno troše, i podržao stav rezolucije EP o tome da buduća sredstva iz fondova EU za reforme u zemljama na putu u članstvo ne smeju biti realno manje od dosadašnjih.

File je naglasio da "ne postoji nijedno tako moćno oruđe za promene, kao što je proširivanje i moramo ga mudro koristi širom našeg susedstva".

Evropski komesar je upozorio da ne sme doći do "zamora od proširivanja jer ako bi se zamor od proširivanja pretvorio u zamor reformi, onda bismo imali veliki problem" i to "zato što svaki problem u našem susedstvu jeste i naš problem", naglasio je on.

Parlament Evropske unije je u rezoluciji naglasio da kandidati za članstvo u EU moraju u potpunosti ispuniti sve uslove, ali je predočio i da je presudno važno voditi računa o socijalnoj komponenti reformi i da Evropska unija ima "sposobnost integracije" novih članica.

Taj integracioni kapacitet, kako je podvučeno, "mora značiti da zemlja koje ulaze u članstvo jačaju, a ne da štete sposobnosti Unije da zadrži zamah u sprovođenju svojih politika".

Naglašeno je da Unija, ulaskom novih članica, mora održati sposobnost delovanja svojih institucija i raspolagati sa dovoljno sredstava da očuva svoju ekonomsku i socijalnu koheziju.

Uslovi za ulazak u članstvo moraju biti tačno, jasno, pošteno utvrđeni, ne sme biti "dodatnih uslova", niti se sme dozvoliti da neka zemlja bude primljena u EU, a da uslovi nisu sasvim ispunjeni, stoji takođe u rezoluciji EP o proširivanju.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.11.2012. 23:06
Само луд човек овим Бриселским бирократама може веровти. Па ми смо изварани само у последњих 20 година небројено пута.Чак и за оне ствари које су потписане.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online