Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 21.11.2012.
16:58
Beta A

"Kosovo ne može da bude uslov za EU"

Bivši slovački premijer Mikulaš Dzurinda izjavio je danas da ne veruje da bi "bilo ko razuman u EU" postavio priznanje Kosova kao preduslov za članstvo u toj organizaciji jer bi to bio pogrešan pristup.

Dzurinda i Grubješićeva na FPN-u
 

Dzurinda je, gostujući na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, rekao da ne veruje da bi za celu Evropu bilo dobro prihvatanje presedana u vidu jednostanih rešenja, kao što je to slučaj sa Kosovom.

"Da vas podsetim, Čehoslovačka je takođe podeljena na Češku i Slovačku, ali to je učinjeno uz zajednički dogovor Bratislave i Praga i naši odnosi nisu bili nikad bolji nego što su to danas", rekao je Dzurinda odgovarajući na pitanje studenata FPN-a.

Objašnjavajući zašto Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova, bivši slovački premijer naveo je da se tu ne radi samo o ljubavi prema Srbiji, za koju je rekao da postoji, već i o racionalnim razlozima. Podsetio je da u Evropi ima dosta manjina koji su u pojedinim
regionima većina i koji bi, po principu Kosova, isto mogli da traže otcepljenje.

"Srbija se menja na bolje"

 

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić kazala je da niko ne može da zna koliko će trajati pregovori sa EU, ali da će se Srbija tokom njih menjati na bolje. Za uspeh tih pregovora biće ključne unutrašnje reforme, pre svega u privredi, pravosuđu, uspostavljanju vladavine prava i borbi protiv kriminala.

 

"Ne bih želela da se međusobno obmanjujemo, da se EU pretvara da želi nove članice, a mi da se pretvaramo da sprovodimo reforme. To bi bilo najgore. Samo iskren i partnerski odnos može doneti rezutalte", rekla je Grubješić.

 

Ona je podsetila da se ovih dana navršava 12 godina od prvog fomrlanog sastanka šefova država i vlada EU i šefova država i vlada zapadnog Balkana.

 

"Od kako traje proces evropskih integracija, a to je prethodnih 12 godina, mi smo ga pomerili unapred. Neki kažu nedovoljno, što je možda tačno, ali ipak najbolje u datim okolnostima", kazala je Grubješić.

 

Ona je podsetila da je EU do sada Srbiji dala četiri milijarde evra bespovratne pomoći, da najveći investitori dolaze iz EU, kao i da se 67 odsto trgovinske razmene obavlja sa Unijom ili njenim članicama. Grubješić je zaključila da EU neće više primiti u članstvo državu koja nije dostigla potrebne standarde, što je možda ranije činila, i dodala da se sada sve mnogo pažljivije posmstra u Briselu.

 

Dzurinda, koji sada ima funkciju savetnika potpredsednice Vlade Srbije Suzane Grubješić, koja je zadužena za evropske integracije, naglasio je da je realistično da Srbija za nekoliko godina postane "deo evropske porodice".

"U Evropskoj uniji nije sve idealno niti najbolje. Ali, članstvo u EU je i dalje najbolji način da se unapredi život građana. EU ne treba da bude cilj sam po sebi, već pre svega stvaranje uslova za bolji život ljudi", rekao je Dzurinda.

Dzurinda je, kao dobru vest, naveo to što, kada jednom počne proces pregovora sa EU, taj proces više ne može da se zaustavi već ide napred svojim tokom. Kao lošu stvar naveo je što ti pregovori mogu da traju veoma dugo, ali je kao još jednu dobru stranu procesa istakao to što Srbija u tim pregovorima neće biti sama.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.11.2012. 17:22
Ko kaze?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online