Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.11.2012.
17:28
Beta A

Nema opasnosti od uvođenja viza

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne postoji direktna opasnost od uvođenja viza građanima Srbije od strane Evropske unije. I švedski parlamentarci koji su danas u poseti Beogradu izjavili su da žele da Srbija zadrži bezvizni režim, ali da dve zemlje treba da učine zajednički napor kako bi se smanjio broj azilanata sa ovog područja, saopštila je Skupština Srbije.

 Srbija i Švedska: Neće biti uvedene vize
 

"Činimo sve što možemo da se to ne desi, ali nam je potrebna i saradnja sa zemljama EU u rešavanju tog problema", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine.

On je dodao da je potrebno da pojedine evropske zemlje skrate rokove za odgovor na zahtev za dobijanje azila. Kako je ocenio, osobe koje traže azil u zemljama EU zapravo se i ne vraćaju u Srbiju, nego prelaze iz jedne u drugu zemlju EU i ponovo podnose zahtev za azil.

"Šta mi sad da radimo: da imamo specijalne jedinice na granici pa da ljude pitamo: 'Izvinite, jeste li vi Rom, Albanac...' Pa čekajte, ne možemo tako da radimo, u kom to veku mi živimo?", upitao je Dačić.

Prema njegovim rečima, zbog zakona o zaštiti podataka ličnosti, Srbija i ne zna poimenično ko su osobe koje traže azil u zemljama EU.

 

Švedski parlamentarci za zadržavanje bezviznog režima

Nakon sastanka sa članovima Odbora za spoljne poslove, delegacija švedskog parlamenta predvođena Janom Ertsbornom izrazila je očekivanje da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji i postati njen punopravni član.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Miloš Aligrudić podsetio je na dobru saradnju parlamentaraca Srbije i Švedske u međunarodnim institucijama i organizacijama i rekao da bi trebalo unaprediti saradnju dva parlamenta kroz rad poslaničkih grupa prijateljstva, češće međusobne razmene delegacija i druge vidove saradnje.

Istakavši da je priključenje Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, članica odbora Ljubica Vasić je visoko ocenila podršku Švedske unutrašnjim reformama u Srbiji.

Nataša Vučković ukazala je na mogućnosti za veću saradnju dve zemlje u ekonomiji i u oblasti odbrane i zaštite, a izuzetno korisnim ocenila je iskustva Švedske u zaštiti ljudskih prava i zaštiti ekonomskih i socijalnih prava, kao i rodne ravnopravnosti.

Švedski parlamentarci su, takođe, istakli interes za jačanje i uravnoteženje robne razmene sa Srbijom, kao i spremnost za investiranje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.11.2012. 19:27
Zabole me i za vize. Ne u neprijateljskim fasistickim drzavama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online