Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 16.11.2012.
10:50 >> 13:10h
Vestionline, Srna A

Srbija ćuti na nepravdu iz Haga

Srpski državni vrh i nevadine organizacije i dalje spavaju. Ili ne znaju šta da kažu, jer ni skoro četiri sata posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču nema reakcije. Od predstavnika države za sada su se oglasili tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, Dragan Marković Palma i Rasim Ljajić. Pre njih reagovala su izbeglička udruženja – Srbi nad kojima je nepriznati zločin počinjen. Izgleda da se samo njih ova nepravda tiče. Do sada se nisu oglasili ni predstavnici Srba iz Hrvatske.

Gotovina se smeje pošto je sud naložio da se odmah oslobodi
 
Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković rekao je da Srbija posle odluke Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale treba da pokrene pred Savetom bezbednosti UN raspravu o radu tog suda. Petković je ocenio da je današnja odluka "sramna i predstavlja potpuni moralni i pravni slom ovog nazovi suda". Prema njegovim rečima, Haški sud je ustanovio novo pravilo da se Srbi mogu nekažnjeno ubijati.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima iznenađenje čak i za one koji nemaju nikakve iluzije o karakteru i prirodi Haškog tribunala i o dvostrukim standardima te institucije. "Ova presuda je brutalna i cinična, i predstavlja šamar u lice pravdi, ali pre svega Srbiji i srpskim žrtvama. I u Oluji i mimo nje", rekao je Vukadinović.
Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je da su odlukom Haškog legalizovani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji Oluja 1995. godine. "Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu, ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke. Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanja činjenica i nepoštovanja žrtava 'Oluje', najvećeg zločina u savremenoj Evropi posle Drugog svetskog rata", ističe se u saopštenju SNS-a.
Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je da posle presude ostaje pitanje ko je odgovaran za ubistva, progon, uništenje i paljenje kuća tokom i posle akcije Oluja za šta do sada niko nije odgovarao.
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je Haški tribunal oslobađanjem hrvatskih generala "izgubio svaki kredibilitet". "Ovo danas je samo dokaz selektivne pravde koja je gora od svake nepravde", rekao je Ljajić.
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da je oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču skandalozna i pravno neshvatljiva. "Oslobađajućom presudom je veoma, veoma ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina", izjavio je Vukčević. Dodao je da je na području Krajine počinjen jedan od najtežih ratnih zločina u bivšoj SFRJ i da je potpuno neshvatljivo da pri istom činjeničnom stanju prvostepeno veće optužene osudi na velike kazne, a da ih drugostepeno veće oslobodi.  

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković rekao je da je odlukom Haškog tribunala legalizovano najveće etničko čišćenje koje je od Drugog svetskog rata počinjeno u Evropi, tokom akcije Oluja kada je proterano 250.000 Srba.  

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta rekao je da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču politička odluka.

"Smatramo da je sud doneo političku odluku. Stao je na hrvatsko stanovište da je rat devedesetih bio oslobodilački, a da su Srbi bili agresori", rekao je Linta Srni.

Ističući da je stav Koalicije vrlo jasan - da je hrvatska strana izvršila etničko čišćenje srpskog stanovništva, ne samo sa područja Krajine nego i sa područja hrvatskih gradova, Linta je naglasio da je Koalicija iznenađena ovakvom odlukom Haškog suda.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić kaže da oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču, Haški tribunal potvrđuje da je politički sud.

"Ovo je sramna presuda i očito je da je ovaj sud formiran samo da bi sudio Srbima. Nema razloga da se sada ne traži da Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu pušteni iz pritvora, kao i svi srpski generali", naglasio je Đokić.

On je za Radioteleviziju Republike Srpske rekao da se iz presude može izvući zaključak da međunarodna zajednica amnestira Hrvatsku za sve zločione počinjene u protekom ratu.

"Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima znači da su Hag, Hrvatska i SAD bili zajedno u udruženom zločinačkom poduhvatu", ocenio je predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

On kaže da je presuda pokazatelj da je delovanje Haškog tribunala do sada bilo samo bacanje "prašine u oči" i zavaravanje i Srba i međunarodne zajednice.

"Ne treba nas čuditi kako je Hag delovao da je tako na kraju i zavšio. To znači da su zajedno bili u udruženom zločinačkom poduhvatu i Hag i Hrvatska i Amerika. Eto naše vere u Hag", rekao je Budimir Srni.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 11:02
Pokoj dusama pobijenog srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. Ne treba nam sazalenje, ne trebaju nam izjave srpskih politicara iz Srbije jer njih i onako nije briga za rane mojeg naroda iz Krajina. Jebem te Haski sude, na pravdu ti se popisam!
Petak 16.11.2012. 11:22
Vlada nema hrabrosti ni volje da se oglase i sad vagaju i pitaju ambasadore koliko smeju da reguju ,kasnije ce nešto dogovoreno nam upakovati
Petak 16.11.2012. 11:34
А кад је било ПРАВДЕ у Хагу?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online