Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 15.11.2012.
09:11
Danas, Novi magazin A

Dogovorena autonomija za sever Kosova?

Srpske opštine na severu Kosova će "gotovo sigurno dobiti neku vrstu autonomije", s tim što "niko u ovom trenutku ne zna" iz čega će se konkretno taj status sastojati, saznaje beogradski Danas iz više izvora u Prištini.

Sever Kosova dobija poseban status
 

Kosovski premijer Hašim Tači namerava da do kraja godine rekonstruiše svoju vladu i proširi njen sastav, kako bi stekao što bolju "odstupnicu“ za ustupke koje će morati da načini u političkom dijalogu s Beogradom, pre svega u vezi sa statusom severa Kosova,

Prema rečima sagovornika bliskih vrhu vlasti Kosova, srpske opštine na severu će "gotovo sigurno dobiti neku vrstu autonomije“, s tim što "niko u ovom trenutku ne zna, pa ni sam Tači, niti Zapad“ iz čega će se konkretno taj status sastojati.

Rezultat predstojećeg dijaloga o severu je u principu unapred poznat, kažu oni, a to je autonomija u sastavu nezavisnog Kosova. S obzirom na to da većinska javnost na Kosovu i ovaj ustupak Srbima smatra za previše, Tačijeva namera je da što pre, poželjno do kraja 2012, u vladu uključi što više političkih stranaka i time podeli odgovornost.

Više izvora iz vlade u Prištini potvrđuje da je najverovatniji budući ključni partner Tačijeve Demokratske partije Kosova stranka Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova, a ulazak u vladu biće upućen i Demokratskom savezu Kosova, kao i nekim malim manjinskim strankama.

Time bi se, smatraju, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija potpuno izolovao na poziciju ekstremne desnice.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.11.2012. 09:34
pa isto kao vlasti u beogradu znazu da je kosovo igubljeno , isto znaju i oni u pristini da bez nasilja nece moci da uspostave kontrolu nad severom. ja bi razmenio ljudstvo i terirorie . Sever Za P. Dolinu
Četvrtak 15.11.2012. 10:04
bas me zanima kao ce ustav da promene , ja se kladim da ustav nema shanse da promene narednih 10 godina ,e jedino ako promene ustav krseci ga
Četvrtak 15.11.2012. 10:15
1.srbi marod koji mnogo lici na ovce... 2.proglasenjem okupacije dela svoje teritorije , stvar bi bila mnogo jasnija i pravac delovajna i kretanja srbije bi bio takodje mnogo jasniji 3.tim cinom bi izbili adut zapadnih zemalja da nas dalje ucejnuju sa ulaskom u eu dalje sve mere koje bi se desavale bile bi reciprocne, a verujte mi srbija je vise potrebna njima nego sto su oni nama potrebni 4.ssp i bezvezni rezim bi prve pale prve. 5. morali bi da prestaju sa akcijom zaprasivajna naseg neba 6.planovi za ozbiljnu eksploataciju Kosova i Metohije od strane zapadnih mocnika bile bi stopirane do daljneg , jer sve treba da ide preko banana srbije (gradjna zeleznice i autoputa pristina- nis)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online