Četvrtak 15.11.2012.
09:11
Danas, Novi magazin

Dogovorena autonomija za sever Kosova?

Sever Kosova dobija poseban status
 

Kosovski premijer Hašim Tači namerava da do kraja godine rekonstruiše svoju vladu i proširi njen sastav, kako bi stekao što bolju "odstupnicu“ za ustupke koje će morati da načini u političkom dijalogu s Beogradom, pre svega u vezi sa statusom severa Kosova,

Prema rečima sagovornika bliskih vrhu vlasti Kosova, srpske opštine na severu će "gotovo sigurno dobiti neku vrstu autonomije“, s tim što "niko u ovom trenutku ne zna, pa ni sam Tači, niti Zapad“ iz čega će se konkretno taj status sastojati.

Rezultat predstojećeg dijaloga o severu je u principu unapred poznat, kažu oni, a to je autonomija u sastavu nezavisnog Kosova. S obzirom na to da većinska javnost na Kosovu i ovaj ustupak Srbima smatra za previše, Tačijeva namera je da što pre, poželjno do kraja 2012, u vladu uključi što više političkih stranaka i time podeli odgovornost.

Više izvora iz vlade u Prištini potvrđuje da je najverovatniji budući ključni partner Tačijeve Demokratske partije Kosova stranka Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova, a ulazak u vladu biće upućen i Demokratskom savezu Kosova, kao i nekim malim manjinskim strankama.

Time bi se, smatraju, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija potpuno izolovao na poziciju ekstremne desnice.

2024 © - Vesti online