Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.11.2012.
03:07
Blic A

Amerikanac želi svoju imovinu: "Demokrate, vratite mi očevu vilu u Krunskoj"

Demokrate će morati da se isele iz svog sedišta u Krunskoj 69 u Beogradu čim naslednici Dobrivoja Božića, poznatog srpskog inženjera i pronalazača železničkih kočnica kome je ova vila pripadala do 1947, dobiju sudsku presudu o rehabilitaciji.

Zgrada Demokratske stranke u Krunskoj 69 u Beogradu
 

- Voleo bih da ta zgrada pripadne mojoj ćerki Vesni. Na taj način bi bio zatvoren krug - očevina bi pripala mom detetu. Ona bi mogla da dolazi u Beograd i da nauči srpski, koji ja ne znam - rekao je za “Blic” Branko Bob Božić, Amerikanac srpskog porekla koji je rođen u Kanadi, a živi u Njujorku.

Ovo je treći put da dolazi u Srbiju kako bi povratio zgradu koja je pripadala njegovom ocu od 1937. do 1947. kad je odlukom o konfiskaciji imovine Drugog sreskog suda za Beograd, vila u Krunskoj postala “opštenarodna imovina”.

Demokratska stranka: Poštovaćemo odluku suda

U Informativnoj službi DS rekli su da nemaju komentara, ali kako smo u DS nezvanično saznali, oni znaju da bivši vlasnici potražuju zgradu.

“U kontaktu smo sa bivšim vlasnicima zgrade i DS će svakako poštovati odluku suda“, rekao je izvor “Blica“ iz DS.

Da bi zgradu dobili nazad, Božići moraju da sačekaju sudsku presudu o rehabilitaciji Dobrivoja Božića koga su komunističke vlasti proglasile izdajnikom.

- Taj će se slučaj najverovatnije okončati vraćanjem imovine. Od momenta kad dobijemo presudu o rehabilitaciji i kompletiramo neke tehničke detalje oko dokumentacije za restituciju, donećemo rešenje o vraćanju imovine u roku od mesec i po dana - rekao je za “Blic” Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Potomci srpskog izumitelja Dobrivoja Božića nadaju se da će već sledećeg leta, nakon šest i po decenija, moći da se usele u zgradu u koju su dosad samo jedanput ušli.

Bivša žena Obamina devojka

Branko je bivši bokser, a radi kao barmen kafea “Fanelis“ u Sohou. Njegova bivša supruga Aleks bila je devojka Baraka Obame.

“Ona ga je zvala Beri i pozvala me je jednom davno da gledam na televiziji Berija koji drži ozbiljan govor pred demokratama“, priča Branko.

- Lepa je zar ne? - pitao je Branko Božić dok je sa novinarima prolazio pored prestoničke vile iz 19. veka koja je postala sedište Demokratske stranke posle 1997. Prethodno je bila uknjižena kao vlasništvo beogradske opštine Vračar, a u njoj je ranije bilo sedište iračke i kanadske ambasade.

I Branko je 2003. na tom mestu upoznao bivšeg predsednika Borisa Tadića i sadašnjeg predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, sa kojima je popio pivo i koji su mu obećali da će dobiti kuću natrag.

- Mislim da su samo bili ljubazni kad su to rekli - kaže Božić.


Inače, Dobrivoje Božić je pre Drugog svetskog rata bio poznat širom Evrope kao konstruktor kočionog sistema za lokomotive. Kočnicu “božić“, u Jugoslaviji usvojenu 1922, Međunarodna železnička unija je u to vreme proglasila najboljom ikad smišljenom i ona dan danas koči mnoge lokomotive u svetu.

Branko se svog oca ni ne seća, ali je po priči njegove majke Radmile stekao utisak da je bio tvrdoglavi naučnik aristokrata koji nije hteo da ustane iz kreveta ni jednom tadašnjem kraljevskom ministru odbrane koji je svojevremeno bio poranio u posetu, pa je morao da Dobrivoja čeka ispred kuće.


Za razliku od lagodnog života u Beogradu, tada tročlana porodica Božić - otac Dobrivoje, majka Radmila i Brankov brat Dragan - pobegli su u Kanadu bez igde ičega.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.11.2012. 08:23
Да су праве демократе не би чекали пресуду већ би вратили имовину. Овако хтели не хтели мораће да врате. Да којим случајем овај потомак живи у Србији имовина би му била враћена на "куково лето".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online