Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 13.11.2012.
16:29
Beta A

Biserko: Srbija da prihvati realnost na Kosovu

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko optužila je danas novu vladajuću koaliciju da sprovodi politiku revanšizma i onemogućava suočavanje sa nedavnom prošlošću, odnosno zločinima učinjenim u ime srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

Biserko: Nova koalicija sprovodi politiku revanšizma
 

"Na delu je organizovana amnezija i falsifikovanje istorijskih činjenica o nedavnoj prošlosti", rekla je Biserko na okruglom stolu "Gde je tranziciona pravda u Srbiji danas" u beogradskom Medija centru.

Biserko je ukazala da zbog lošeg obrazovnog sistema u Srbiji mladi ne znaju skoro ništa o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina i da sada imamo situaciju da su njihovi stavovi veoma konzervativni i negativni prema pripadnicima drugih nacija, pre svega Hrvata, Albanaca i Bošnjaka.

Biserko je rekla da se Srbija "još bori sa demonima prošlosti" i da se na političku scenu vraćaju akteri iz ratnih vremena.

"Srbija i dalje odbija da prihvati novu realnost na Kosovu i Bosni i Hercegovini", rekla je Biserko i ukazala da se teško napreduje i sa suočavanjem i vlastitom odgovornošću za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Ona je pomenula i da se 30.000 osoba i dalje vode kao nestale kao i da Srbija omalovažava rad Haškog tribunala. Biserko je rekla i da političke elite uglavnom svih država u regionu nastalih iz bivše SFRJ ne žele da podrže osnivanje regionalne komisije za ispitivanje činjenica o ratnim zločinima.

Autor knjige "Zloupotrebljene institucije" Dušan Bogdanović podsetio je da su u toj knjizi navedene profesionalne biografije 1.407 osoba koje su imale važnu ulogu u vreme režima Slobodana Miloševića. On je najavio da će uskoro biti pokrenut internet portal "Javni dosije" na kom će biti objavljeni podaci iz te knjige.

Izvršna direktorka Helsinkšog odbora za ljudska prava Izabela Kisić rekla je da će nakon majskih izbora i pobede Tomislava Nikolića u trci za predsednika biti još teže regionalnim mirovnim inicijativama da podstaknu kontakte političara u regiona radi pomirenja. Ona je dodala i da je skeptična u pogledu mogućnosti za susret Nikolića sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.11.2012. 16:44
ovoj personi toliko radi protiv drzave srbije i srba , da bi trebalo iz principa oduzeti pasos i drzavljanstvo , jer mislim da je stvarno nedopustivo toliko pljuvajne po NAS e bre 12 godina toliko mrzjne koja opsesija ....nek predje kod siptare ili Krvata ,..
Utorak 13.11.2012. 17:41
Ajd hapsite ovu kokoš i onu ludaču Kandićku , vreme je .
Utorak 13.11.2012. 16:41
za biserko imam samo tri znaka jedno slovo "i" i dve "." moze da ih raspodeli kako hoce
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online