Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 13.11.2012.
13:01
B. Đokić - Vesti A

Kad žena mafijaša nazove Tomu...

Smenjivanje celokupnog policijskog vrha u Srbiji verovatno će biti epilog afere o navodnom prisluškivanju najvažnijih državnih funkcionera. Pod plaštom borbe protiv korupcije, ovim potezom ta borba, smatraju upućeni, mogla bi da se uspori ili potpuno zaustavi jer će se na udaru naći profesionalci u policiji koji su izneli teret najtežih slučajeva, od akcije Sablja do afere Agrobanka. Prema do sada dostupnim informacijama, može se zaključiti da nikakvog prisluškivanja nije ni bilo, i da je cela afera prenaduvana.

"Supruga kriminalca pozvala je Tomislava Nikolića verovatno tražeći da utiče na to da se njen suprug oslobodi"
 

Kako saznaju "Vesti" u vrhu MUP-a Srbije, sve je počelo u septembru, kada su traženi podaci za jedan telefonski broj, za koji se ispostavilo da pripada predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.


- Žena jednog poznatog kriminalca koji se nalazi u pritvoru i čiji identitet zbog interesa istrage ne možemo da saopštimo, nekako je našla telefonski broj predsednika Nikolića. Operativci Drugog odeljenja beogradske policije koji se bave organizovanim kriminalom su je držali "pod merama". Supruga kriminalca pozvala je Nikolića verovatno tražeći da utiče na to da se njen suprug oslobodi. Operativac koji radi na tom slučaju ušao je u bazu podataka da proveri čiji je to telefonski broj, kao što se u praksi uvek čini. Utvrdio je da je reč o broju predsednika Nikolića. Proveru njegovog broja je automatski registrovala i Bezbednosno-informativna agencija jer su svi telefoni ljudi iz vrha države zaštićeni i niko ne može da ih neopaženo proverava ili prisluškuje. Taj operativac kada je video čiji je broj, odmah je zaustavio akciju, te o tome napisao službenu belešku - kaže za "Vesti" izvor iz vrha MUP-a Srbije.
 

"Presretači" u Telekomu

Oprema za presretanje saobraćaja koja je navodno nabavljena za proširenje "mera" nalazi se u prostorijama Telekoma. Tamo se vrši snimanje komunikacija, a policiji ili VBA saobraćaj mora da preusmeri administrator Telekoma jer nijedna od ovih službi nema direktan pristup sistemu. Administrator Telekoma može da preusmeri saobraćaj samo kada ga iz Sektora bezbednosti i zaštite Telekoma obaveste da za to postoji naredba suda.

U celom slučaju nelogična je i navodna uloga Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio da je "tokom 2010. i 2011. Telekom nabavljao dodatnu opremu po nalogu SBPOK kako bi se pojačalo proširenje mera".


Međutim, ovaj softver je nabavljen za potrebe Odeljenja za visokotehnološki kriminal SBPOK i isključivo može da se koristi za presretanje internet komunikacije. Oprema se nalazi u prostorijama Telekoma, a njome se, osim policije, koristi i Vojno-bezbednosna agencija.


Da pojasnimo, opremu je kupio Telekom Srbije jer je po Zakonu o elektronskim komunikacijama propisano da su telekomunikacioni operateri dužni da omoguće zakonito presretanje komunikacija i o svom trošku obezbede odgovarajuću opremu i sigurne prostorije za nju, te da omoguće svim državnim organima da sprovode mere nadzora po naredbi suda.
 

Dačić: Zašto bih podnosio ostavku?

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak da nema nikakve nadležnosti kod prisluškivanja.
- Neki misle da ministar unutrašnjih poslova treba da podnese ostavku zbog prisluškivanja. Zašto, kada nemam nijedno ovlašćenje, niti me je ikada iko o tome informisao - izjavio je Dačić.
Pre nekoliko dana izjavio je da su ranije i njegovog bliskog saradnika prisluškivali i da je o tome obavešten, ali nije objasnio odakle mu ta saznanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.11.2012. 13:25
jadne su države koje prisluškuju svoje državljane.
Utorak 13.11.2012. 13:15
""Presretači" u Telekomu Oprema za presretanje saobraćaja koja je navodno nabavljena za proširenje "mera" nalazi se u prostorijama Telekoma. Tamo se vrši snimanje komunikacija, a policiji ili VBA saobraćaj mora da preusmeri administrator Telekoma jer nijedna od ovih službi nema direktan pristup sistemu. Administrator Telekoma može da preusmeri saobraćaj samo kada ga iz Sektora bezbednosti i zaštite Telekoma obaveste da za to postoji naredba suda." Koliko sam ja cuo od drugara ovo nije tacno .
Utorak 13.11.2012. 17:21
Ništa novo od Nikolića i Vučića, oni ne cene svoje glasaće, lažu li lažu. Kod njih je sve patetična predstava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online