Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 11.11.2012.
16:35
rts.rs A

Nikolić na Vidu: Srbija će da traje

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio vence u mauzeleju na grčkom ostrvu Vido i u "plavu grobnicu". Jednoga dana, neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži hiljadu godina, napisao je Nikolić u spomen knjizi na Vidu.

Tomislav Nikolić posetio Vido i odao počast poginulima u Prvom svetskom ratu
 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je vence u mauzoleju na ostrvu Vido, posvećenom srpskim vojnicima, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Nikolić je položio venac i na mornaričkom krstu na Vidu i bacio venac u Jonsko more - "plavu grobnicu" u koju su spuštani posmrtni ostaci srpskih vojnika. Predsednik Srbije položio je venac u "plavu grobnicu" uz taktove pesme "Tamo daleko", a motor na brodu, na kome je bila delegacija Srbije, bio je ugašen.

U delegaciji bili i ministri Petković i Mrkić

Poštu srpskim vojnicima odali su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar za kulturu i informisanje Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, gradonačelnik Krfa Janis Terpeklis i prefekt Krfa i jonskih ostrva Spiros Spiru.
Trepekalis je poručio da su Srbi i Grci oduvek bili prijatelji, o čemu svedoče i brojna bratimljenja njegovog grada sa gradovima u Srbiji.

"Ljudi koji ovde leže zauvek su veza Srbije i Grčke. Njihovo herojstvo i vaše dobročinstvo. Ovde je njima bila mala Srbija, a na ostrvu je tada bilo četiri puta više srpskih vojnika, nego što je ostrvo imalo stanovnika", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao da je "prijateljstvo Srbije i Grčke večno" i da se "menjaju vlasti, ali ne i ljudi". On je podsetio na veliko stradanje srpskih vojnika i gostoprimstvo na koje su naišli na Krfu, nakon što su izgladneli, bolesni i iscrpljeni prošli golgotu Albanije.

Srbi, prema rečima predsednika Nikolića, nikad nisu imali boljeg domaćina, a Krfljani časnijeg gosta.

"Čuvajte svoju zemlju i hvala vam što nas podržavate u čuvanju naše i što podržavate naš put ka Evropskoj uniji", poručio je Nikolić.

Predsednik Tomislav Nikolić je u spomen knjigu na Vidu zapisao: "Uskoro će 100 godina od kako ste zaspali da bi se Srbija probudila. Jednoga dana neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži hiljadu godina. A Srbija će da traje".
 

Nikolić danas posetio ostrvo Vido

"Spomenik na Vidu i Srpska kuća dokaz su jakih odnosa i naše podrške za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i demokratije", rekao je Trepekalis.

Uz napomenu da je siguran da će dve zemlje i u budućnosti nastaviti tako, Trepekalis je naveo da ima još prostora za unapređenje saradnje, poput ekonomije, trgovine, turizma, kulture.

Članovi srpske delegacije su, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, a koji je usvojen na inicijativu kabineta predsednika države, na reverima nosili amblem-cvet Natalijina ramonda, sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenica.

Nikolić će, u okviru trodnevne zvanične posete Grčkoj, posetiti i Srpsku kuću na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom grčkom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.11.2012. 19:27
Србија је вечна док су јој деца верна!
Nedelja 11.11.2012. 20:24
Вечна слава и покој души србским јунацима. Почивај у миру прадеда, вратићемо поново све оно због чега си живот дао!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online