Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 10.11.2012.
12:00
rts rs A

Nema pregovora dok je vladika Jovan u zatvoru

Patrijarh srpski Irinej poručio da neće biti pregovara sa makedonskom pravoslavnom crkvom o njenom statusu sve dok je arhiepiskop Jovan zatvoren, naglasio je patrijarh srpski Irinej.

Srpska i makedonska pravoslavna crkva neće pregovarati o statusu makedonske crkve dok vladika Jovan Vraniškovski ne bude na slobodi
 

Patrijarh Irinej, koji je u petak prisustvovao sahrani bugarskog patrijarha Maksima, izrazio je u intervjuu za bugarsku televiziju spremnost za nastavak razgovora o regulisanju makedonskog crkvenog pitanja. Međutim on je naglasio to neće biti moguće dok je arhiepiskop Vraniškovski u zatvoru.

Pročitajte još:

 

1. Vladika Jovan u zatvoru zbog utaje crkvenog novca

 

2. Desant na srpske manastire!

"Dok je arhiepiskop Jovan Vranišikovski u zatvoru, ne može se razgovarati", rekao je Irinej i dodao da mu je poglavar MPC Stefan obećao da će se "to pitanje rešiti", ali se to nije desilo, prenosi Verska informativna agencija.

"Mi smo da tako kažem do juče bili jedan narod, zašto da ne uradimo nešto što bi pozitivno delovalo na naše narode. Ako se držimo inata, nećemo ničemu doprineti", rekao je Irinej i istakao da su optužbe protiv Vraniškovskog "izmišljene".

Patrijarh Irinej ocenio je da pred pravoslavljem na Balkanu stoji "pozitivan period".

"Ljudi se vraćaju crkvi, iskonskim vrednostima i tradiciji, i da pravoslavni narodi treba da pomažu jedni drugima", dodao je patrijarh.

Na pitanje novinara bugarske televizije da li Bugari u Srbiji imaju bogosluženje na maternjem jeziku, patrijarh je odgovorio da se služi na crkvenoslovenskom, kao i da to nije problem, jer Bugari u Srbiji znaju srpski, a Srbi razumeju bugarski jezik.

"Između srpske i bugarske crkve odnosi su dobri, bilo je složenih situacija među našim narodima i crkvama koji nisu bili u duhu hrišćanstva. Treba gledati u budućnost, uspostaviti odnose u skladu sa novim vremenom u kome živimo", zaključio je patrijarh Irinej.

POVEZANE VESTI

Subota 10.11.2012. 12:19
Ali zato pregovora,razgovora i svih drugih oblika ekumenisanja sa rimokatolicima ima na pretek.Zasto ne traze od njih da se odreknu svojih jeretickih ucenja,svojih zlocina......
Subota 10.11.2012. 12:22
Добра фора! Као само је то проблем! И хоп! Нађосмо се у ситуацији да признајемо аутокефалност Македонској цркви! Шта? Ви, као, нисте знали да је то одавно нама на уму? Е, па сада знате! Чим га пусте преговараћемо и, ситница, очас ће добити наше признање! Патријарх миротворац! Не дај те га на Косово, даће Шипцима и оно што не траже!
Subota 10.11.2012. 12:42
da da , srbi su se odrodili, ako ne verujete pitajte se zasto crkva koristi taj crkvenoslovenski jezik koji razumeju svi i bugari i st. bjrmakedonije... taj crkvenoslovenski jezik je u stvari izvorni srbski jezik i vishe nema tajne samo da ne se ne ovo shvati zlonamerno, koliko god da bacamo kamejne na bugare zbog blize i dalje istorije, (ja medju prvi) sacuvali su nam jezik...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online