Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 09.11.2012.
13:34
J. Arsenović - Vesti A

I Vojvodina uslov za EU?

Evropska komisija (EK) će u saradnji sa vojvođanskom administracijom, pažljivo pratiti uticaj odluka Ustavnog suda Srbije na život ljudi u Vojvodini i na proces decentralizacije Srbije. Ovo je saopštila vojvođanska vlada posle sastanka predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora i komesara za proširenje EU Štefana Filea pre dva dana u Briselu.

POZIV NA BOJKOT SRBIJE: Pristalice "vojvođanskog otpora" 

Između ostalog, dogovoreno je da EK na osnovu stalne komunikacije sa pokrajinskom administracijom, te informacije uvrštava u Izveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU.

Koštunica: Ustav brana rasparčavanju države


Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je juče pod hitno donošenje novog ustava jer je postojeći "generator brojnih političkih i društvneih turbulencija u zemlji". Suprotno autonomašima, predsednik DSS Vojislav Koštunica, koji je bio premijer u vreme donošenja aktuelnog Ustava, tvrdi da je taj akt "od prvog dana meta napada" jer je brana rasparčavanju države.

 


Kako "slobodari" rade

I dok se pristalice "vojvođanskog otpora" pozivaju da bojkotuju srpske institucije, izvesni Miloš Podbarčanin, osuo je paljbu i na Teofila Pančića, takođe zagovornika građanske Srbije, zato što im zamera anonimnost.
"Vojvođanski slobodari biraju anonimnost i okrilje interneta da ne bi bilo žrtava - odgovorio je Podbarčanin.

 

Tako se ispostavlja da nisu nerealni scenariji da će posle Kosova i Vojvodina poslužiti za nova uslovljavanja Srbije. Pritisak je sve intezivniji i pojavljuje se u raznim oblicima. Za sada se oni najradikalniji secesionisti u severnoj pokrajini pojavljuju na društvenim mrežama i pod pseudonimom kao što je slučaj sa fejsbuk stranicom "Vojvođanski otpor" ili sajtom "Slobodna Vojvodina".


- Više nema "glupih Lala". Nije ih u stvari nikad ni bilo. Samo su bili tihi - kulturni. Ali i tim "finim i kulturnim" dozlogrdi - i dokurči. A dokle. To će Srbija tek da vidi. Pa dal' Čanak, ili Pajtić - ili neko sasvim drugi ili treći. Mi se polako okupljamo. I spremamo. Vojvodina ĆE BITI Slobodna i Nezavisna. Ne kao Pretpostavka. Već kao Činjenica, deo je proglasa pristalica "slobodne Vojvodine".


Na sve ove antidržavne sajtove i proglase, državno tužilaštvo ne reaguje. Naprotiv, vlada Vojvodine je u sredu formirala Koordinaciono telo za saradnju sa Vladom Srbije i, kako tvrde iz Novog Sada, to je učinjeno nakon prethodnog dogovora dvojice premijera Ivice Dačića i Bojana Pajtića.


"Bolja koordinacija neophodna je radi rešavanja niza problema čiji su uzrok višestruko osporavanje nadležnosti i ustavne pozicije AP Vojvodine u prethodnih nekoliko meseci", navodi se u saopštenju pokrajinske vlade.


Ako se neko, kao što je to učinio osnivač nevladine organizacije Napredni klub Čedomir Antić, usudi da predloži ukidanje autonomije, bude dočekan na nož.


- Neki intelektualci kao da nisu izvukli nikakve pouke iz brodoloma koji su nam se dogodili u preteklih pet decenija i čak otvorenije i militantnije iskazuju netrpeljivost prema svakom vidu saradnje, a imaju poverenje pre svega, u hijerarhiju i komandovanje - ocenjuje predlog Naprednog kluba sociolog Jovan Komšić.


Istoričar Antić prihvata da je predlog radikalan ali da "ono što se događa na severu ugrožava sam opstanak Srbije kao države". Prema ovom predlogu, Srbija bi imala devet regiona, a Novi Sad bi bio glavni grad.


- Koncept koji predlažemo zauvek odvaja građane koji su nezadovoljni ustrojstvom Srbije, ekonomskim ili perifernim položajem severa države, od onih koji žele raspad Srbije i ostvarenje šovinističkg projekta nacionalne države za dva odsto stanovnika Srema, Banata i Bačke - objašnjava Antić.

POVEZANE VESTI

Petak 09.11.2012. 14:15
mozda nema glupih lala , ali i dalje ima glupih srba
Petak 09.11.2012. 14:00
. . . ako stanovnike Vojvodine cini ubedljiva vecina Srba, onda svakojaka nastojanja separatista - narocito nacionalnih manjina - nemaju, i valjda nece nikada imati mogucnosti da se odvoje od Srbije, ili ce im tako nesto uspeti samo uz pomoc nekih agresora kao sto su takvi 1999. god. oteli srpsko Kosovo za siptarske razbojnike.
Petak 09.11.2012. 15:10
Srbi u Vojvodini su za jaku i mocnu Srbiju. DS je tu trojanski konj, jer je ni riba ni devojka. Kako Pajtic pokazuje separatisticko (autonomasko)lice, vreme je da se ta bulumenta skloni u stranu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online