Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.11.2012.
14:04
Danas, Novi magazin A

Đilas loš trgovac?

Rezultat podele funkcija u Demokratskoj stranci koja je dogovorena u trouglu Tadić-Đilas-Pajtić je paradoksalan - na prvi pogled najveći dobitnik gradonačelnik Beograda, zapravo bi mogao da bude najveći gubitnik, piše Danas.

Stranački partneri: Draga Đilas, Bojan Pajtić i Boris Tadić
 

U vrhu stranke, odnosno u užem Predsedništvu, čiji je sastav praktično dogovoren, Đilas će imati samo jednog "potpuno svog“ čoveka, Balšu Božovića, dok svi ostali pripadaju što Pajtiću, što Tadiću.

Uže Predsedništvo DS-a trebalo bi, prema izmenama Statuta stranke, da ima 12 članova - predsednik (Đilas), zamenik predsednika (Pajtić), potpredsednici (Jovan Marković, Vesna Martinović, Dejan Nikolić, Goran Ćirić, Nataša Vučković i verovatno Miodrag Rakić), počasni predsednik (Tadić), predsednik Političkog saveta (najverovatnije Dragoljub Mićunović), generalni sekretar (Božović), predsednik Izvršnog odbora (Dušan Elezović), a tu bi bila i sekretarka stranke Tamara Tripić bez prava glasa.

Đilas može da računa na samo dva "sigurna glasa“ - Božovićev i svoj, pri čemu ne treba smetnuti s uma da će budući generalni sekretar DS-a biti ubedljivo najmlađi u Predsedništvu, s najmanjim stranačkim stažom.

Pajtić uz sebe ima Martinovićevu, Elezovića i, kako saznajemo, Nikolića, dakle ukupno četiri glasa. "Dejan Nikolić, iako je s juga Srbije, zapravo je sto posto Pajtićev čovek“, rekao je "Danasu" jedan visoki funkcioner demokrata.

Tadićevi su Ćirić, Vučkovićeva, Mićunović i Rakić (u totalu pet glasova). U ovim kombinacijama donekle je jedina nepoznanica Jovan Marković iz Užica, kojeg su za svog potpredsedničkog kandidata hteli i Đilas i Tadić, i koji se formalno svrstao uz prvog. "Marković je zvanično podržao Đilasa, ali nema čvrst stav i autoritet u vrhu stranke, pa će se priklanjati onome ko bude jači“, ocenjuju "Danasovi" sagovornici.

Na to da stvari ne idu onako kako je Dragan Đilas planirao ukazuju reči izvora "Danasa" sa nedavnog zasedanja GO DS, koji navode da je budući lider i pre i za vreme sednice delovao "jako nervozno“, da mu "govor (članovima GO) nije bio pobednički“, te da "ponovo nije kandidovao politiku, već je više kritikovao“.

Koliko je Pajtić važan igrač, govori i činjenica da su ga u stranačkoj kampanji hteli i Tadić i Đilas. On je ovog puta odabrao Đilasa, ali to ne znači da će i svaki naredni put isto uraditi. Tadić mu je čak nudio i mesto predsednika stranke, ali je on to odbio.

Prema rečima više Danasovih izvora, "Tadić je uložio mnogo napora poslednjih meseci da posvađa Đilasa i Pajtića, jer to mu je bila jedina šansa da pobedi na izborima u DS“, u čemu nije uspeo. U budućoj podeli uloga, a ukoliko Đilas bude premijer Srbije, Pajtić bi mogao da postane predsednik stranke.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2012. 16:37
Jedno sigurno od ove grupne stranke nema nista, cepace se jos to.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online