Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 07.11.2012.
06:32
Večernje novosti A

Preletače žuljaju klupe

Od konstituisanja sadašnjeg saziva Narodne skupštine, čak 20 poslanika je prešlo u drugi partijski tabor ili je formiralo novi klub. Ti veliki uzleti preletača i sve omiljeniji status samostalnog tribuna najavljuju ozbiljnu prekompoziciju političkih snaga u parlamentu, pišu Večernje novosti.

Čak 20 poslanika u ovom sazivu Skupštine Srbije promenilo stranu
 

Poslednja epizoda u kojoj je Dragana Đuković okrenula leđa Narodnoj partiji Maje Gojković i prešla u URS, a Sanja Jefić Branković napustila jato liberala u započela solo rolu u klupama, potvrđuje da parlamentarci ”velikom kašikom” gustiraju slobodni mandat.

Ali posle novih rokada, i u vlasti i opoziciji upozoravaju da bi ukidanje blanko ostavki moglo da okuraži političke mešetare i razne interesne grupe da ”rovare” po zakonodavnom domu i prekrajaju izbornu volju građana.

Krenulo od Maje, kod nje se i završilo

Novi pejzaž parlamenta među prvima je počela da ”crta” upravo NP Maje Gojković, koja se odvojila od URS i sa SDA i Zaharijem Trnavčevićem oformila klub manjina. Potom se i Ljajićeva SDPS sa svojih devet poslanika odvojila od DS i prišla vladajućoj koaliciji. Ubrzo je iz tabora demokrata u URS prešao Nenad Kitanović. Listu DS napustila je i Olgica Batić iz DHSS formiravši svoju grupu sa četiri predstavnika SPO, koji su se, pak, otcepili od Čede Jovanovića, a kojeg je, inače, napustio i Zaharije Trnavčević. Nezadovoljan politikom SNS, u solo poslanike nedavno se upisao i Borislav Pelević, a onda i Đurkovićeva i Brankovićeva.

Iako su partijski prevrtači uglavnom davali krila vladajućoj koaliciji, u najjačoj partiji vlasti upozoravaju na posledice.

"To što su neki poslanici spremni da budu roba njihov je problem, a ne tiče se mnogo zakona koji je usklađen sa standardima EU. Nemam strah da će neko od kolega da napusti naš klub, jer bi tim činom pokazao da se ne slaže sa borbom protiv korupcije koja je jedan od ključnih ciljeva SNS i njenog predsednika Vučića", kaže Zoran Babić, zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka.

Prvi parlamentarac SPS Branko Ružić smatra da je politička scena, ipak, ozbiljnija nego ranijih godina.

"Poslednja dešavanja ne krše kardinalno izbornu volju birača. Ne verujem da će se parlament pretvoriti u pijacu kao ranijih godina, ali bi čitav proces mogao da se dovede do optimuma izmenom izbornog zakonodavstva."

Borislav Stefanović iz DS tvrdi da se izmene Zakona o izboru narodnih poslanika vraćaju kao bumerang.

"Loše je rešenje da poslanik bude vlasnik mandata, a da stranka koja ga je postavila na listu nema ništa sa njim. Ukidanje blanko ostavki pokazaće i moralnu mapu ljudi. Neki će moći da naprave i pet preleta u jednom sazivu, ali to će biti smrt za njihovu karijeru. Do sada su uglavnom išli ka vlasti, ali će se taj trend okrenuti u korist DS - objašnjava Stefanović".

Potpredsednik DSS Miloš Jovanović podseća da je njegova partija od početka bila protiv novih zakonskih rešenja, ”ne zbog principa, nego zbog konteksta naše zemlje”.

"A, on je takav da se zloupotrebljava sloboda data ukidanjem blanko ostavki. Srpsku političku klasu čine uglavnom nemoralni ljudi, koji se nimalo ne brinu za opšte dobro, a to po definiciji otvara prostor za razne zloupotrebe, pritiske sa strane i prekomponovanje izborne volje građana", zaključuje Jovanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.11.2012. 10:47
Za Pelevica je bilo za ocekivati, ali je takodje donio dosta glasova SNS-u...
Sreda 07.11.2012. 13:18
Очито да странке и не маре за морални квалитет чланова, па им је свакаква фела на листи; о квалитету, стручности, способности... на локалу и не треба трошити речи! Једноставно треба увести персонални систем јер тада је посланик баш народни, баш одговара народу и баш га народ неће следећи пут бирати ако није дао никакве резултате! И тако се лепо и може да смањи њихов број, снизе тршкови демократије а да се на демократији ништа не изгуби! Само они то неће, јер знају да њих народ не би ни бирао! Ко би то у Шапцу бирао Петровића, Божу Ђелића не знам ни где би бирали, Чеда у Београду није прошао цензус.... Бојкотом заокруживања могу се натерати!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online