Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 06.11.2012.
12:31
R. Lukić - Vesti A

"Srbija je slika i savest Evrope"

Peter Handke, jedan od najvećih pisaca nemačkog govornog područja, veliki borac za pravdu i objektivne informacije o Srbiji zbog kojih je često u zapadnim medijima bio verbalno linčovan, nedavno je izabran za inostranog član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Peter Handke u selu Retimlje kod Prizrena

Tim povodom "Vesti" su čuvenom piscu, koji će 6. decembra proslaviti sedamdeseti rođendan, postavile nekoliko pitanja na koja je rado odgovorio.


- Zvanično, o izboru još nisam obavešten, ali su mi rekli oni koji su me predložili. To je dug proces od predloga do izbora, a ja sam, po svemu sudeći, taj deo puta uspešno prošao, kazao je Handke u intervjuu za naš list, prvi u kome se oglasio kao srpski akademik.

Šta Vam znaci članstvo u SANU?
- SANU je grupa visoko priznatih naučnika i umetnika i čast mi je da pripadam takvoj grupi ljudi. Prijem u SANU smatram priznanjem za sve ono što sam za Srbiju i srpski narod činio tokom raspada Jugoslavije i kasnije, tokom bombardovanja Srbije.

Srbiji postavljaju uvek nove uslove za prijem u EU. Kako tumačite da je srpski nacionalizam opasan dok se nacionalizam drugih toleriše?
- To je osveta Nemačke i Austrije za sve ono sto su Srbija i Jugoslavija bile u prošlosti, pre svega u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Jugoslavija je bila druga Evropa, a Srbi, iako mali narod, hrabro se se suprotstavili odlukama velikih koje su bile nepravedne. Helmut Kol je i sam priznao da između Srbije i Nemačke nikada nije bilo prijateljskih odnosa. Rata u Jugoslaviji, a kasnije ni bombardovanja Srbije ne bi bilo da nije bilo Fransoa Miterana koga smatram najvećim krivcem za to.
 

Skup poziv

Handke više od 22 godine živi u Šavilu kod Pariza. Iako je odrastao u istočnom Berlinu, za sebe kaže da nije velegradski tip. Kada smo mu, na pitanje da li zovemo iz Frankfurta, odgovorili potvrdno, pisac je primetio da je to skupo. Tokom razgovora ponekad je upotrebio i neke srpske reči. Kada smo mu rekli da je u "Vestima" već objavljen tekst o njegovom prijemu u SANU, rekao je da će nabaviti primerak.


Da li je zapadna histerija prema Srbiji postala blaža u odnosu na ranije godine?
- Šta znači blaža? To je pogrešna reč. Na Zapadu su zločinci i od njih se ne može očekivati da budu blaži. Samo sudije mogu da budu blaže, a ne kriminalci kojima treba da se sudi. Do promene bi moglo da dođe samo pod uslovom da Šreder, Fišer, Šarping i Bler priznaju svoje greške. Njihovo priznanje, mada ne verujem da će se to uskoro dogoditi, promenilo bi svet barem za nijansu.
 

Velika Hoča je moj svet

Često putujete u Srbiju, bili ste više puta na Kosovu i u Republici Srpskoj, šta Vam znače ta putovanja?
- Svaki odlazak u Srbiju za mene je duhovno bogaćenje. Obišao sam mnoga mesta Srbije, neke predele i pešice kao na primer Frušku goru. Pešice sam obišao i Andrićev Višegrad ili Andrićgrad, kako ga Kusturica naziva i gradi. Uskoro odlazim na Kosovo, u Veliku Hoču gde ću ostati mesec dana. Oni su za mene inspiracija i potvrda mojih misli. I pored teškoća i nepravdi, ne posustaju, ne jadikuju nad životom već se trude da svakog dana sačuvaju smisao života, da ga žive svaki dan. Lepo mi je s njima. To je moj svet.


I pored toga što Vas zbog odbrane Srba izoluju, vređaju i prete vam, vi ne menjate mišljenje, gde nalazite motivaciju?
- Ja sam voleo Jugoslaviju i Srbiju. Tu se ništa nije promenilo, niti može da se promeni. Radiću istim tempom i dalje. To je moja obaveza. Tu nema šta da se menja sve dotle dok sila ne prestane da bude osnovno sredstvo za uređivanje međunarodnih odnosa. Svaki savestan čovek treba da se bori za vladavinu prava i morala. Srbija je slika i savest Evrope. Po kakvim to pravilima sve zemlje, osim Srbije imaju pravo na suverenitet!?

POVEZANE VESTI

Utorak 06.11.2012. 13:45
Где су они срби који за све недаће мисле да смо само ми срби кривци? На западу влада цензура,а самим тим и једноумље.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online