Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 06.11.2012.
03:04
Večernje novosti A

"Klopka Evrope test za vlast"

Uspeh rada sadašnje vlade zavisi od toga da li će moći da iščupa državu iz klopke u koju nas je uvukla EU uz pomoć prethodne vlasti - da evropske integracije služe kao sredstvo pritisaka za razgradnju i osiromašenje države. EU je zloupotrebila poverenje građana Srbije i neposredno radi na stvaranju nezavisnog Kosova. U prvih sto dana nisam video odlučnost i volju da se ta agonija prekine. To je izjavio u intervjuu za Večernje novosti predsednik DSS Vojislav Koštunica koji ocenjuje da je nova vlada, ipak, pokazala i pozitivne strane - od borbe protiv kriminala i korupcije do zaustavljanja ”pogubne politike da EU nema alternativu”.

Vlada Srbije nije prekinula pogubnu politiku o ulasku u EU: Vojislav Koštunica
 

Vidite li razliku u politici nove vlasti prema EU i odbrani Kosova?

"Prvi utisak je da u 100 dana nije učinjeno dovoljno da se raskine sa politikom bivše vlade. EU je nastavila da uslovljava Srbiju etapnim priznavanjem Kosova. Cena koju Srbija mora da plati da bi ušla u EU je odustanak od Kosova i to je sad svima jasno. Zato Srbija mora da se okrene očuvanju državnih i nacionalnih interesa. Potrebno je suspendovati SSP koji nanosi ekonomsku štetu i proglasiti političku neutralnost kako bismo sarađivali sa svim državama. Mora se staviti tačka na evropske integracije".
 

Nema saradnje sa Đilasom

Da li je moguća saradnja sa DS posle smene rukovodstva u toj stranci? Koliko vam je Đilas prihvatljiviji od Tadića?
"Politike DS i DSS dijametralno su suprotne. Nemamo ništa zajedničko i ne vidim da će tu išta da se promeni. DS je ušao u kadrovsku, organizacionu i tehničku transformaciju. Kad je reč o politici, ostali su potpuno ista stranka. Ne vidim mogućnost za saradnju sa njima ni posle promene predsednika".

Smatrate li, ipak, da je nova vlada generalno bolja od prethodne?

"Bivša vlast koju je predvodila DS radila je toliko pogubno da je čak i neuporediva. Ali, ključ prvih sto dana nove vlade, pa i čitavog mandata, jeste da li će uspeti zemlju da iščupaju iz zamke EU. Vlada sad ima šansu da to učini".

Verujete li da će Srbija, potezima koji se najavljuju, uspeti da izbegne sve te spoljnopolitičke zamke - da ide ka EU i sačuva Kosovo?

"Nije dobra poruka Vlade da će poštovati sporazume koje je postigla prethodna vlast i da će učestvovati u dijalogu sa Prištinom. Pregovore pod okriljem EU naša vlada mora da prekine, a ne da ih inicira. Cilj EU je nezavisno Kosovo".

Državni vrh je pripremio platformu za pregovore sa Prištinom, očekujete li da se postigne širok konsenzus?

"Nismo još videli tekst platforme. Takav dokument je trebalo već da bude usvojen u parlamentu i sa njegovom izradom nesumnjivo se kasni. U periodu od 2004. do 2008. godine usvojili smo više dokumenata o Kosovu, uz širok konsenzus u Narodnoj skupštini. Današnji konsenzus zavisi od samog sadržaja dokumenta".

Važno je smeniti vlast u Beogradu

Jeste li započeli pregovore sa SNS o smeni vlasti i u Beogradu?
"Važno je da dođe do promene vlasti u lokalnim samoupravama, a naročito u Beogradu. Teško je razdvojiti sudbinu Beograda od Srbije i teško je pomisliti da DS može u glavnom gradu voditi neku bolju i drugačiju politiku nego što su je vodili u republici. Što se tiče DSS, promena vlasti u Beogradu je neophodna i poželjna, ali to ne zavisi samo od nas".

Za šta će se zalagati DSS kad vas predsednik Nikolić pozove na konsultacije o platformi?

"Mora se jasno isključiti svaka igra EU sa teritorijalnim integritetom Kosova. Ili se poštuje teritorijalni integritet Srbije ili teritorijalni integritet Kosova. Jedno drugo isključuje. Nužno je da Srbija jača institucije na Kosovu, a ne da ih ukida kako traži Brisel. I najzad, EU se toliko pokazala kao pristrasna u pregovorima, da je postala nepoželjna i nekredibilna. Zato se pregovori moraju vratiti u okrilje SB UN".

Može li Srbija nametnuti pregovore o statusu, na čemu insistira premijer Dačić?

"Pogrešno je hrliti na te pregovore u Brisel. Država bi trebalo da sačeka da Ustavni sud Srbije najpre odluči o prethodnim sporazumima sa Prištinom, što je predložio DSS. U svakom slučaju, pregovori o statusu se ne mogu nametnuti u okvirima koje nameće EU. Cilj najavljenih pregovora je da Srbija postepeno odustane od Kosova. Priča o statusu moguća je samo sa nepristrasnim posrednikom, a to je SB UN".

Očekujete li da Srbija zbog iniciranja pregovora sa Prištinom dobije uslovni datum za početak pregovora sa EU već u decembru?

"Ta jurnjava za datumima samo nam šteti. Da li nam je bolje posle dobijanja kandidature koju smo toliko jurili? Nije. Država je ozbiljna tvorevina i nije zec koji stalno gleda kako će da se dočepa šargarepe, bilo da je to kandidatura ili uslovni datum".

Podržavate li Vladinu borbu protiv korupcije i kriminala?

"Taj proces je pokrenut i nesumnjivo je pozitivan. Prelomna tačka borbe protiv korupcije i kriminala je afera sa prisluškivanjem najviših državnih funkcionera. To je krajnje ozbiljno pitanje. Afera je i došla posle pokušaja da se uđe u trag ozbiljnoj korupciji u zemlji. Država sada mora da zaštiti svoj pravni poredak i da pokaže da je zaista država. Potrebno je podržati onaj deo policije koji je voljan da se sa korupcijom i kriminalom obračuna do kraja."

Smatrate li da su ozbiljne spekulacije da je, čak, pokušan i atentat na predsednika države?

"Sve treba da se ispita i ne sme da se ostavlja ni trunka sumnje na događajima koji su okarakterisani kao ozbiljni incidenti".

Koliko se država u ovom mandatu pomerila ka Rusiji?

"Tu ima pozitivnih pomaka, naročito kad je reč o ekonomskoj saradnji sa Ruskom Federacijom. Veoma je važno upravo jačanje ekonomske saradnje sa Moskvom. Vlada je pokazala spremnost da poboljša odnose sa Rusijom i to pozdravljam".

U kakvim ste odnosima sa vladajućom SNS? Čini se da bolje sarađujete u lokalu gde ste već sklopili brojne koalicije?

-"Imamo korektnu saradnju sa SNS. Korak dalje u stavljanju tačke na pogubnu politiku DS da EU nema alternativu je i formiranje lokalnih vlasti bez DS".

POVEZANE VESTI

Utorak 06.11.2012. 06:54
Vojislav Kostunica je jedini pravi Srbin u Politici koji ima pravi plan i koji je razumeo kako treba voditi zemlju! Nezeli u EU neda im Kosovo, nazalost nemaju neku moc jer nas narod izabrao opet porgesne ljude i partije na Vlast! A rekao nam pokojni presednik Slobodan Milosevic sta nas ceka i da ce mo se tesko popraviti greske koje su nama DOS i sami mi napravili u zadni 12 godina!!! http://www.youtube.com/watch?v=8FdW4tgNO24&feature=relmfu http://www.youtube.com/watch?v=AYr8Jspd-3U&feature=relmfu
Utorak 06.11.2012. 06:37
Нажалост, ово је једини човек (можда само још уз Двери) који држи до морала и неће да прода Косово ни по коју цену! Мрвица морала у мору неморала!
Utorak 06.11.2012. 07:59
ovaj covek je potpuno u pravu ali sa druge strane ta realnost nebi vratila kosovo a dovela bi do blage izolacije crbije od sveta, budimo realni preveliki su protivnici koji bi nam se suprotstavili
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online