Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 05.11.2012.
21:55
Srna A

"Kosovo drže kriminalci"

Kosovo je u rukama organizovanog kriminala, a Uroševac važi za najveći centar trgovine drogom na Balkanu, piše nemački list "Špigl", pozivajući se na svedočenje nemačkog policajca koji je proveo 10 godina na službi u južnoj srpskoj pokrajini.

Ne može se stići do velikih zločinaca jer to sprečavaju tradicionalne klanovske strukture i stare veze bivše tzv. oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ iz koje su regrutovani mnogi policajci
 

"Misija Euleks nije uspela na Kosovu, a koštala je više od milijardu evra", piše ovaj list.

Uspostavljanje pravne države na Kosovu je najveći i najskuplji program pomoći u istoriji EU, navodi list.

"Misija Euleks sa oko 2.500 ljudi je od 2008. koštala više od milijardu evra - prema jednom izveštaju revizora Evropske službe knjigovodstva, a ona nije donela uspeh. Razmere organizovanog kriminala i korupcije su ostale velike, pravosuđe je neefikasno i pod uticajem politike", ističe nemački list.

Jedan nemački policajac, koji je već godinama dobro upoznat sa situacijom na Kosovu, potvrdio je taj izveštaj sopstvenim iskustvom.

U tekstu taj policajac prenosi da je na Kosovu već deset godina, te da se za to vreme nije postiglo gotovo ništa, a da je najviše razočaran u policiju.

Prema njegovim rečima, kosovski policajci su, uprkos višegodišnjoj intenzivnoj obuci i opremi koja odgovara evropskim standardima, više zainteresovani za rad na radarskim kontrolama nego za suzbijanje kriminala – to je udobnije i ne zahteva kretanje.

"Imam utisak da je korupcija među kosovskim policajcima veoma rasprostranjena. Kada nekoga uhvate sa ukradenim automobilom – tako su mi pričali – taj samo podmiti policajce i stvar je rešena", rekao nemački policajac.

On je naglasio da se ionako ne može stići do velikih zločinaca. To, dodao je on, sprečavaju tradicionalne klanovske strukture i stare veze bivše tzv. oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ iz koje su regrutovani mnogi policajci.

"Od njih se ne može očekivati da vode istrage protiv svojih bivših komandanata koji su se obogatili trgovinom drogom. Te mreže štiti zid ćutanja koji mi policajci ne možemo da probijemo. U stvarnosti, mi ni izdaleka ne znamo šta se ovde dešava", istakao je policajac koji je želeo da ostane anoniman.

S jedne strane, kaže on, grad Uroševac važi za najveći centar trgovine drogom na Balkanu, a s druge, tu se gotovo nikada ne zapleni veća količina droge.

"Jasno je samo jedno: Kosovo se nalazi u rukama organizovanog kriminala. Treba samo pogledati koliko je novih benzinskih pumpi i tržnih centara gde niko ne kupuje. Tu se nameće sumnja da to služi, pre svega, pranju novca", rekao je ovaj policajac.

U tekstu se iznose i navodi o tome kako pravosuđe ne funkcioniše, da je krvna osveta deo kosovske kulture, te da su "stare strukture i dalje jake, a državne institucije slabe", prenosi radio "Dojče vele".

"Ali, niko od odgovornih iz Euleksa ne javlja istinu u Brisel. Šalju ulepšane izveštaje, što možda i moraju da rade, da bi zadržali svoj posao u inostranoj misiji. Ali to neće pomoći Kosovu", zaključio je "Špigl".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 22:23
Ma nije valjada?! Ja sam sokiran!!! :)))
Ponedeljak 05.11.2012. 22:34
Zabole ih za ove izvestaje... Imaju vojnu bazu za dalje operacije prema Istoku, to im je najvaznije. Zapad tera svoje, a vec je uveliko pocela rasprodaja preduzeca i infrastrukture za privatne firme okupatora iz Amerike i EU. Prirodni resursi su zagradjeni nelegalnim ugovorima sa Zapadom u kome im nelegalne vlasti lazne drzave Kosovo pomazu. Srbija je Siptarima na Kosmetu tokom decenija ostavila milijarde i milijarde dolara, pa nikom nista sada!
Utorak 06.11.2012. 03:44
И шта је то Европи требало? Да се нису мешали нит би било криминала нит издатака.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online