Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.11.2012.
13:30
Beta A

Srbi u suzama nad porušenim grobovima

Nekoliko stotina Srba koji su jutros organizovano obišli groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice zateklo je u 90 odsto slučajeva porušene, uništene i oskrnavljene nadgrobne spomenike.

Srbi malo po malo prenose ostatke svojih najmilijih sa Kosmeta, kako bi ih sačuvali od daljeg skrnavljenja i zaborava
 

Gotovo da nema obeležja na kome vandali nisu ostavili trag, sa groblja su odneli sve što se moglo odneti i prodati, a ono što nije, polomljeno je.

Kroz suze, dok pali sveće, onemoćala starica kaže "kada sam bila na Duhovske zadušnice spomenik je stajao uspravno, iako su slike moje porodice ranje bile polomljene, znala sam da tu počivaju i palila im sveće, a danas je na njihovim grobovima samo gomila polomljenog mermera".

Mnogobrojni Srbi preneli su posmrtne ostatke na groblje u selo Rudare, kod Zvečana, gde se sahrane obavljaju od 1999. godine, a oni koji su trajno napustili Kosovo i Metohiju, vratili su se posle nekoliko godina da prenesu i u novoj sredini, gde im preci nisu živeli, sahrane svoje najmilije.

Organizovano su jutros iz severne Kosovske Mitrovice krenuli raseljeni Srbi da i južno od Ibra u centralnom Kosovu i Metohiji, obiđu groblja, a autobuse je obezbedila Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U Kosovskoj Mitrovici incidenata nije bilo. Autobuse je obezbeđivala Kosovska policija, a prostor oko groblja italijanska žandarmerija.

POVEZANE VESTI

Subota 03.11.2012. 13:50
Алекса Шантић - Ми знамо судбу Ми знамо судбу и све што нас чека, Но страх нам неће заледити груди. Волови јарам трпе, а не људи- Бог је слободу дао за човјека. Снага је наша планинска ријека, Њу нигда неће уставити нико! Народ је овај умирати свико- У смрти својој да нађе лијека. Ми пут свој знамо-пут Богочовјека, И силни као планинска ријека, Сви ћемо поћи преко оштра кама! И све тако даље, тамо до Голготе, И кад нам мушке узмете животе- Гробови наши бориће се с вама.
Subota 03.11.2012. 14:43
valjda je jasno da sa ovakvim VANDALIMA nema suzivot , oni nam TO jasno GOVORE VEC vishe od 50 godina , oni ne ruse groblja od juce , oni su to stalno rade !!! njima je cilj da ZATRU sve sto se SRBsKO i na MRTVE se izzivljavaju , dno DNA sa takvima ne treba imani NISTA , NISTA
Subota 03.11.2012. 18:17
Dabogda im se seme i rod zatrulo kad mogu da im smetaju mrtvi ljudi. To su najveci zlikovci u istoriji covecanstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online