Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 03.11.2012.
00:11
Večernje novosti A

Prisluškivan i Stefanović

Osim šefa države Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, prisluškivan je i prvi čovek Narodne skupštine Nebojša Stefanović, saznaju Večernje novosti.

Afera dobija nove zaplete: Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije
 

Velika afera, koju su svi već krstili kao ”srpski Votergejt” žestoko je uskomešala državni vrh. Izbila je baš kada se privode kraju istrage o velikim zloupotrebama i višemilionskim proneverama u nekoliko velikih firmi.

Neviđeni skandal, koji je u javnosti otkrio Vučić, preti da izazove velike potrese i prestrojavanja u policijskim strukturama, a ne isključuju se i hapšenja pojedinih rukovodilaca službi u MUP!

Pravo samo službama

Uz nalog suda uvid u telefonske listinge mogu da imaju samo policija i bezbednosne službe, i to isključivo na osnovu odluke suda, i za potrebe krivičnog postupka ili ako se sumnja da je ugrožena bezbednost Srbije. Na zahtevima se ne navode imena korisnika telefona, već samo brojevi. Što se tiče prisluškivanja, ovu mogućnost imaju samo policija, VOA, VBA i BIA, ali takođe uz nalog suda i isključivo u svrhe istražnog postupka ili ako je ugrožena nacionalna bezbednost.

Beograski list nezvanično saznaje da se već naziru vinovnici ovog slučaja, među kojima su neki koji su otvorili bolovanje čim je bruka pukla u javnosti. Osim priče o prisluškivanju, paralelno je otkrivena i afera sa listinzima poziva sa mobilnih telefona koje su koristili Vučić i Stefanović.

Veliki zaplet nastao je kada je pre četiri dana BIA obavestila Vučića da je jedna služba Uprave kriminalističke policije tražila listinge njegovih kontakata. Navodno, nalog je potpisao načelnik UKP Rodoljub Milović, ali se sada utvrđuje autentičnost njegovog potpisa, jer postoje osnovane sumnje da je reč o faksimilu.

"Afera sa prisluškivanjem predsednika Nikolića i potpredsednika Vučića nema veze sa mnom kao ministrom unutrašnjih poslova, već sa policijom, pošto ne postoji jasan sistem nadzora i kontrole akcija. Zato su nepohodne promene u MUP", poručio je premijer Ivica Dačić, koji je o aferi u petak razgovarao sa Vučićem.

Izvori Večernjih novosti prenose da se u MUP-u sada vodi opsežna istraga kako je došlo do toga da se brojevi telefona visokih državnih funkcionera nađu u policijskoj ”obradi”. Nezvanično saznajemo da originala naredbe u policiji nema, a svi pokušaji da se od ”Telekoma” dobije kopija ostali su bezuspešni.

Pokrenuta istraga

Nezvanično, Republičko javno tužilaštvo pokrenulo je istragu o aferi prisluškivanja, u toj instituciji tvrde da se neće oglašavati u vezi sa tim.

"Takve informacije sapadaju u domen državne tajne", izjavio je za Večernje novosti Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Istoga časa kada je dobio informacije da ga prisluškuju, Vučiću je pojačano obezbeđenje. Sada ga čuvaju i pripadnici BIA naoružani dugim cevima. Karticu u mobilnom koja je bila pod ”nadzorom”, a koju je koristio i dok nije ušao u vladu, više ne koristi.

Velika polemika otvorila se i u javnosti. Ocene se kreću od toga da je reč o neviđenoj blamaži države do toga da je na delu tajni obračun unutar vladajućeg bloka.

Predsednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović kaže nam da će ovo telo uskoro razmatrati izveštaje BIA, VOA i VBA.

"Jedno od pitanja koje možemo da pokrenemo jeste zakonitost primene postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka tih agencija. Javnost će biti redovno obaveštavana o tome, a sve u cilju da Srbija postane društvo u kojem neće moći da se dešava da neko neovlašćeno i nezakonito prisluškuje najviše državne funkcionere".

Liberalno-demokratska partija zatražila je hitnu sednicu Odbora za kontrolu službi, a lider DSS Vojislav Koštunica tvrdi da je afera dovela borbu protiv korupcije do kritične tačke.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić smatra da je informacija o prisluškivanju skandalozna, kao i da od odgovarajućih bezbednosnih službi očekuje da objasne celu stvar.

"Ovde nije reč o povredi tajnosti komunikacije bilo koga već visokih državnih funkcionera, uključujući i predsednika. U svakoj zemlji u svetu to bi bio ne samo bizaran već i skandalozan slučaj", rekao je Šabić.

On i ombudsman Saša Janković nedavno su nadzorom telefonskih operatera dokazali da različite službe masovno imaju, najčešće protivzakonit, uvid u listinge poziva građana - i do milion godišnje!

POVEZANE VESTI

Subota 03.11.2012. 00:21
"Kako li će samo da leti perje."
Subota 03.11.2012. 07:14
Sve mi ovo Vučićevo liči na onu rečenicu iz basne : - Eno vuka, eno vuka... Nalog za prisluškivanje bilo koje osobe treba da potekne od suda. Sudstvo bi moralo da bude nezavisno, i ako su takav nalog izdali, mora da postoji neka sumnja, koja treba da se dokaže, ili odbije.
Subota 03.11.2012. 06:20
A da nje samo obicno medijsko spinovanje i odvlacenje paznje javnosti od losih / pogibeljnih poteza u drzavnoj i ekonomskoj politici?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online