Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 02.11.2012.
09:56
rts rs A

"JNA je izgubila Jugoslaviju"

Građani Srbije svakodnevno plaćaju cenu rata na prostorima bivše Jugoslavije. JNA je, smatraju učesnici tribine Centra za kulturnu dekontaminaciju, posvećene ulozi armije u tom ratu, mogla da utiče na način razrešavanja jugoslovenske krize. Međutim, svojim ponašanjem, nespremnošću za unutrašnji rat, JNA je ubrzala ratna dešavanja.

 JNA bila nespremna za unutrašnji rat
 

JNA je bio jedini akter koji se decenijama uvežbavao za rat i od koga se očekivalo da je spremna da zaštiti ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Jugoslavije. Donosioci odluka tih godina tvrde da armija nije imala odrešene ruke.

Predsednik predsedništva SFRJ od 1990. do 1991. godine Borisav Jović kaže da je pridavanje političkog značaja JNA za raspad države prenaglašeno u odnosu na one koji su rat izazvali.

"Armiji se tako neke stvari prikače koje ona nije radila i u sukobima, a sukobljavala se onda kad su njene jedinice napadane i kad je štitila neke civile, to nije bio njen rat", rekao je general Stevan Mirković.

Oni koji su gledali raspad države kažu da nije tačno da JNA nije imala veliku ulogu u početku rata. Ipak, "to je jedina vojska koju su svi pljuvali pa i Srbija."

"Srbija pljuje po JNA ne zato što je učestvovala u svemu tome nego zato što nije pobedila i ostvarila snove, Karlovac, Karlobad, Virovitica", rekao je bivši sudija Vojnog suda Đorđe Dozet.

Propadanje države i jedinstva vojske uzdrmao je mali odziv na mobilizaciju ali i nacionalna revolucija i dolazak Miloševića u Srbiji.

"Pojavili su se četnici, videli smo ljude sa kokardama i ja mislim da je to radila služba bezbednosti i da je taj maskenbal po Srbiji bio evidentan", kaže Vesna Pešić.

Svedoci nestanka vojne mašinerije koja je brojala od 250 do 300 hiljada ljudi kažu da je početkom rata JNA zapravo birala između komunizma i Jugoslavije. Svojim odlukama izgubili su Jugoslaviju.

POVEZANE VESTI

Petak 02.11.2012. 11:02
Nije JNA izgubila Jugoslavija nego njeni vojni vrh Kadijevic, Adzic i kompanija a drugo Jugoslavija je umrela kad je Josip Broz umro a sa njim je i otisla i JNA.
Petak 02.11.2012. 10:21
oni koji su smenili Blagoja Adzica oni su krivi za raspad juge
Petak 02.11.2012. 11:47
Војска Републике Српске ни ЈНА ни једну битку није изгубила,муслимани су 4 пута покушали да пресеку коридор али нису могли,ми ни једну битку ВОЈНУ Нисмо изгубили,а то што је Милошевић продавао територије и те паре трпао у свој џеп,ту војска ништа није крива!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online