Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 27.08.2013.
02:57
Beta A

Slovenija: Penzionisani oficir JNA osuđen na pet godina

Sud u Murskoj Soboti osudio je u odsustvu penzionisanog pukovnika bivše JNA Berislava Popova na pet godina zatvora zbog ratnog zločina u sukobima 1991. godine u Sloveniji, dok je istovremeno oslobodio optužbi bivšeg generala JNA Vladu Trifunovića.

Foto: Arhiva
 

Tužilaštvo je tražilo da Popov, koji je u vreme intervencije JNA kod Gornje Radgone bio komandant 32. motorizovane brigade, bude osuđen na sedam, a Trifunović na šest godina zatvora. Sud je odbacio sve navode optužnice protiv Trifunovića.

Kako prenose slovenački mediji, time je danas završeno jedno od najdužih suđenja na sudu u Murskoj Soboti, pošto je optužnica, koja je Popova i Trifunović teretila za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, podignuta još 4. aprila 2008.

Optužnica je dvojicu oficira teretila za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubistvo dvoje civila u Radencima i Gornjoj Radgoni, uništavanje objekata u Hrastju Moti, Radencima i Gornjoj Radgoni, kao i pljačku stanova i magacina na carinskim ispostavama.

Agenciji Beta je u julu ove godine u Višem sudu u Beogradu rečeno da su Trifunoviću i Popovu, koji žive u Beogradu, preko Odeljenja za ratne zločine uručeni pozivi za ročište na suđenju u Sloveniji.

Bivši komandant Varaždinskog korpusa JNA general Trifunović i pukovnik Popov u odsustvu su 90-i godina osuđeni na po 15 godina i u Hrvatskoj, zbog ratnog zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

U Srbiji, Vojno tužilaštvo je početkom 1992. optužilo generala Trifunovića, Berislava Popova, i oficire Sretena Raduškog, Vladimira Davidovića i Miloša Lukića za podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje, jer su 1991. kasarnu u Varaždinu, u kojoj je bila veća količina naoružanja, predali hrvatskim formacijama.

Hrvatske snage su zauzvrat pustile više od 280 vojnika i oficira JNA iz varaždinske kasarne da odu u Srbiju.

Vrhovni sud Srbije je u januaru 2010. godine ukinuo presudu zbog predaje kasarne, a u martu te godine postupak je obustavljen. Trifunović je u zatvoru u Srbiji proveo 547 dana, a Popov 446 dana. Ministarstvo pravde Srbije je 2011. godine odlučilo da Trifunoviću isplati odštetu od 6,2 miliona dinara, a Popovu i Raduškom po 4,2
miliona dinara.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.08.2013. 15:53
A zasto se nikada ne spominje logor u Hrastniku-u rudniku? gde sam licno bio zarobljen.Bilo nas je oko 400 vojnika i oficira.Sve je bilo izdato,dogovoreno.Mi smo posluzili kao taoci posto je JNA objavila da ce bombarodvati Ljubljanu.Mi koji smo imali po 18 god pretrpeli smo psihicke torture od terotijalce,da smo agresori,sta trazimo tu...da je ovo Slovenija...Spavali smo na slamu kao sardine u malim prostorijama.Te prostorije su bile novo sagradjene (znaci neko je to spremao na vreme).Svaki put kad prolazim kroz Slo prevrne mi se zeludac.Ne od toga sto sam prosao,nego od pokvarenog naroda koji zivi tamo.Dvolican.Ako ti se Slovenac nasmeje znaj da ima korist od tebe,inace ne bi te ni pogledao
Utorak 27.08.2013. 08:22
ЈНА није имала ни промил шансе по бившим републикама, кад су им у Генералштабу седели разни хрвати и словенци.. До дана даншњег се чува тајна о томе ко је издао наређење да се крене на границу са Аустријом, пошто "напада спољни непријатељ" ? А истовремено је војсци дељена маневарска муниција... ???? Каква је то била бламажа, то је страшно... Невиђено.. А војска је могла да спречи и Словенију и све што је уследило...
Utorak 27.08.2013. 09:56
Ne znam sto se ovde bunite ljudi. Pobednici (na zalost) pisu istoriju i dele pravdu. Toliko mocna vojska je dozvolila da je zafrkava jedna slovenija (namerno malim slovom). Od slovenije je trebalo napraviti drugu Vojvodinu i onda bi usparali Hrvatsku i Bosnu i sve ostalo sto je doslo. U sustini zlo (slovenija) se morala u srzi unistiti. Sada, sada je kasno za sve, tacka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online